Home page
Haber Menüsü


Mayıs 2002
Başbakan Bülent Ecevit, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.
AA
Devlet Bakanı Kemal Derviş’in, “siyasal belirsizliğin ekonomik programı olumsuz etkileyeceğini, bu nedenle seçim tarihinin ilan edilmesi gerektiğini” söylemesi, erken seçimi gündeme taşıdı. Ünlü halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif yaşamını yitirdi. Mayıs ayının gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
1 MAYIS
* Galatasaray ile Leeds United takımları arasındaki futbol maçı öncesinde 2 İngiliz taraftarın ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davada, sanık Ali Ümit Demir 15 yıl ağır hapis, 6 sanık da 3 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı.
       
3 MAYIS
* Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” adlı ünlü eserinden uyarlanan ve 1973 yılında TRT’de yayınlanan dizideki “Yaşar” tiplemesiyle ünlenen tiyatro sanatçısı Mehmet Keskinoğlu, İstanbul’da vefat etti.
       
4 MAYIS
* Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’nda çalışmalarını sürdürürken bel ağrısı şikayetiyle Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı.
* Mustafa Yıldırım adlı kişi Kaleşnikof marka uzun namlulu silahıyla The Marmara Oteli’nde yabancıların da aralarında bulunduğu 13 kişiyi rehin aldı. Yıldırım, “Çeçen halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla” eylemi gerçekleştirdiğini söyledi.
       
5 MAYIS
* Başbakan Ecevit, yaklaşık 26 saat kaldığı Başkent Üniversitesi Hastanesi’nden taburcu edildi. Ecevit, dinlenmek üzere Oran Şehri’ndeki konutuna geçti. Prof. Dr. Turgut Zileli, Başbakan’ın rahatsızlığının, “basit bir bağırsak enfeksiyonu” olduğunu açıkladı.


       
       
6 MAYIS
* Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün, Paris’te bir garın zemininde sergilediği “Basın özgürlüğünün ayaklar altına alındığı ülkeler” haritasında bazı ülkelerin liderleriyle birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun fotoğrafına da yer vermesi, tepkilere neden oldu.
* Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Rus-Çeçen savaşını protesto etmek ve konuyu uluslararası kamuoyuna duyurmak amacıyla Swissotel’i işgal eden sanıkları, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamasına karar verdi. Daire, otel baskınını “terör” değil, “çete” suçu olarak değerlendirdi.
* “Atatürk’ün manevi şahsiyetine hakaret” suçundan aldığı cezayı tamamlayan kapatılan Refah Partisi’nin eski milletvekili Hasan Mezarcı ile uluslararası uyuşturucu kaçakçısı “Sarı Avni” lakaplı Yaşar Avni Musullulu tahliye oldu.
       
8 MAYIS
* Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit’e evinde geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Sezer, bu vesileyle haftalık olağan görüşmelerini de yaptıklarını bildirdi.
* DYP ve SP, hükümetin yoluna devam etme kabiliyeti kalmadığını ifade ederek, Ecevit’in Başbakanlık’ı bırakması, vakit geçirilmeden bir seçim hükümeti kurulması gerektiğini savundular.
* Genelkurmay Başkanlığı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün, Paris’te bir garın zemininde gerçekleştirdiği fotoğraf eylemi dolayısıyla Fransa’nın Ankara’daki askeri ataşesine “Fransız Silahlı Kuvvetleri, makul süre içinde reaksiyon göstermezse, askeri açıdan ilişkilerin gözden geçirilebileceğini” bildirdi.
* The Marmara Oteli’ni basan Mustafa Yıldırım, tutuklandı.
       
9 MAYIS
* Taburcu olduktan sonra çalışmalarını evinde sürdüren Başbakan Ecevit, “görevini bırakmayacağını” söyledi.
* Sinema sanatçısı Kadir İnanır, manken Buket Saygı’ya telefon mesajıyla tacizde bulunduğu gerekçesiyle 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası 400 milyon para cezasına çevrildi.
       
10 MAYIS


       
* Devlet Bakanı Derviş, ekonomik program açısından siyasal belirsizliğin devam etmesinin kötü olduğunu belirterek, seçim tarihinin ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
* Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Paris’te bir garın zemininde gerçekleştirdiği fotoğraf eylemini sona erdirdi.
       
12 MAYIS
* Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bekir Selçuk, AKP Genel Başkanı Erdoğan hakkında “haksız mal varlığı edindiği” iddiasıyla soruşturma başlattı.
* İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Armutlu beldesinde dokuz belediye meclis üyesinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde, ANAP 803, CHP 774, DYP 685, MHP 417, DSP 226, SP 335 oy aldı.
       
13 MAYIS
* Başbakanlık’taki çalışmalarına başlaması beklenen Başbakan Ecevit, sağlık durumunun her gün daha iyiye gittiğini, bu süreci aksatmamak için çalışmalarını 2-3 gün daha evinde sürdüreceğini bildirdi.


       
* Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Selçuk, Susurluk hükümlüsü Korkut Eken’e destek amacıyla emekli generaller ve bazı politikacıların yaptığı açıklamalarda, “suç unsuru olmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
       
14 MAYIS
* Ankara 4. İdare Mahkemesi, köprü ve otoyollara 2001 yılında yapılan zamları iptal etti.
       
15 MAYIS
* Başbakan Ecevit, evde sırtını duvara çarptığını ifade ederek, bu nedenle rahatsızlığının devam ettiğini belirtti.
* TBMM, Cumhurbaşkanı Sezer’in bazı maddelerinin yeniden görüşülmesini istediği RTÜK Yasası’nı yaşanan tartışmalara rağmen aynen kabul etti.
* DYP Genel Başkanı Çiller, Türkiye’yi hemen seçime götürmek üzere bir azınlık hükümetine talip olduklarını söyledi.
* Türk-İş, başta İş Güvencesi Yasası olmak üzere çalışanların taleplerine dikkati çekmek amacıyla Güvenpark’ta 3 gün süreyle oturma eylemi başlattı.
       
16 MAYIS
* ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Basın Müsteşarı Jess Baily, Büyükelçi Robert Pearson’ın, Devlet Bakanı Derviş ile görüşmesinde “Başbakan Ecevit’in gelecek hafta Cumartesi günü istifa edeceğini” söylediği yolundaki iddiaları yalanladı.
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* DSP Genel Merkezi, Pearson’un söylediği iddia edilen bu sözler ve uzun süredir devam eden Başbakanlık tartışmalarına yazılı bir açıklamayla katıldı. Açıklamada, “Yalan, senaryo ve spekülasyon üretenler, yaptıkları ile partimize ve Sayın Başbakanımıza değil ülkemize zarar vermektedirler. Şimdi de ABD Büyükelçisi Sayın Pearson’ın söylediğini iddia ettikleri bir sözle Başbakanımızın istifa edeceği yalanını uydurmuşlardır. Bu yalanları, senaryoları ve spekülasyonları üretenler bilmeliler ki ülkemizde bir başbakanlık ve partimizde bir genel başkanlık sorunu yoktur” denildi.
* Türk-İş, hedeflerinde belli noktalara gelindiği gerekçesiyle 3 gün süreli olarak 15 Mayıs’ta başlattığı eylemi sona erdirdi.
       
17 MAYIS
* Taburcu edildikten sonra evinde 12 gün kalan Başbakan Ecevit, doktorların önerisi üzerine tekrar Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Ecevit’in sol dokuzuncu kaburgasında travmatik kırık ve yumuşak doku zedelenmesinin yanı sıra sol bacağında başlangıç safhasında tromboflebit (kirli damar iltihabı) saptandığını” belirtti. Prof. Dr. Haberal, mevcut sorunları nedeniyle Ecevit’in en az bir hafta süreyle hastane koşullarında tıbbi tedavi ve yatak istirahatı amacıyla gözlem altında kalmasının uygun görüldüğünü bildirdi. Ecevit’in, 23-25 Mayıs 2002 tarihlerini kapsayan Pakistan ve Afganistan seyahatleri ile Mayıs ayı sonunda Türkiye’ye gelmesi planlanan Suriye ve Hindistan başbakanlarının ziyaretleri ertelendi.
* Ünlü halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif, tedavi gördüğü Almanya’nın Köln-Porz Hastanesi’nde vefat etti.
       
18 MAYIS
* Başkent Üniversitesi Hastanesi’nin açıklamasında, Başbakan Ecevit’in kontrollerinde uygulanan tedavisinden olumlu yanıt alındığının ve iyileşme sürecinin başladığının gözlemlendiği bildirildi. Ecevit ise eşi Rahşan Ecevit’in tedavi sürecindeki tutumunu eleştiren haberler konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Ecevit, “Yaşamı süresince bana her türlü desteği veren, yardımı yapan eşim ve yardımcım Rahşan Ecevit’e benim sağlık durumumla ilgili yöneltilen ithamlar akıl dışıdır” dedi.
* Diyanet İşleri Başkanlığı’nca düzenlenen “Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı”nın sonuç bildirgesiyle, kadınların cenaze namazında saf tutmasına, cuma ve bayram namazına katılmasına olur verildi.


Mehmet Ali Bayar
       
* DTP’nin Büyük Büyük Kongresi’nde genel başkanlığa Mehmet Ali Bayar seçildi.
       
19 MAYIS
* Başbakan Ecevit, tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi’nin karşısında toplanan partilileri, odasının penceresinden selamladı.
* Anavatan Partisi kurucu üyesi ve eski milletvekili Leyla Yeniay Köseoğlu (76) vefat etti.
       
20 MAYIS
* Başkent Üniversitesi Hastanesi’nin açıklamasında, Başbakan Ecevit’in, mevcut tromboflebit durumunun iyileşme sürecinde olduğu, günlük çalışmalarını koltuğa oturarak sürdürdüğü belirtilerek, “Sayın Başbakanımız yarı mobilize edilmiştir” denildi. AKP TBMM Grup Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı’nı, Bakanlar Kurulu toplantılarına başkanlık etmeye çağırdı. DYP Lideri Çiller, Ecevit’in tam teşekküllü bir hastanede muayene olarak “iş yapabilir veya yapamaz” raporu alması gerektiğini savundu. Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Ecevit’in hastalığının kamufle edildiğini ileri sürdü.
* ANAP Genel Başkanvekili ve Siyasi İşler Başkanı Erkan Mumcu, bu görevinden alınarak, Parlamento ile İlişkiler Başkanlığı’na getirildi.
* Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce bazı maddelerinin yeniden görüşülmesi istemiyle iade ettiği, ancak TBMM’de aynen kabul edilen RTÜK Yasası’nı onayladı.
* Devlet Bakanı Derviş, kamuoyunda seçimin 2004 yılından daha erken gerçekleşeceği beklentisinin bulunduğunu belirterek, bunun ne zaman olacağı konusunda herkesin inanabileceği bir formül ile ortaya çıkılırsa daha iyi olacağını ve mevcut sistemde seçimin ekonomiyi etkilemeyeceğini bildirdi.
       
21 MAYIS
* Koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanlarının katıldığı Liderler Zirvesi, Başbakan Ecevit’in tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, “57. Cumhuriyet Hükümeti, uyum içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Hükümeti oluşturan siyasi partiler olarak, erken seçim düşünülmemektedir” denildi. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, idam ve bazı dillerde yayın konusunun zirvede görüşüldüğünü, Ecevit’in bu konulardaki yasal değişikler üzerinde ısrarla durduğunu, ancak Bahçeli’nin daha önceki tavrından geri adım atmadığını bildirdi.
* Başkent Üniversitesi Hastanesi’nin açıklamasında, Ecevit’in sol bacağında mevcut tromboflebit bulgularında önemli gerilemelerin olduğunun tespit edildiği ve hastane içinde “tam mobilizasyonun” uygun görüldüğü bildirildi.
* Cumhurbaşkanı Sezer, RTÜK Kanunu’nun kimi maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
* TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, GATA’ta by-pass ameliyatı oldu.
       
22 MAYIS
* SP, DYP ve AKP, Ecevit’in başbakanlık görevini yerine getiremediğini savunarak, bu görevi bırakması ve bir seçim hükümeti kurulması gerektiğini dile getirirken, Başbakan Yardımcısı Bahçeli, “Başbakan’ın sağlık durumunun hükümet etmeyi aksatacak boyutlarda olmadığı anlaşılmaktadır” dedi.
* İçel’in Silifke ilçesinden, Kıbrıs Rum Kesimi ya da İtalya’ya gitmek üzere yola çıkan ve içinde 233 kaçağın bulunduğu tekneye operasyon düzenlendi. Operasyon sırasında yaralanan 6 kişiden biri öldü, organizasyonu gerçekleştirdiği belirlenen 5 kişi, 4 şoför ve tekne kaptanı Ali Can gözaltına alındı.
* Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce bir daha görüşülmesi istemiyle iade ettiği, ancak TBMM’de aynen kabul edilen 4758 sayılı Şartla Salıverilme Yasası’nı onayladı.
       
23 MAYIS
* Cumhurbaşkanı Sezer, Avrupa Birliği ile ilgili olarak, koalisyon ve TBMM’de grubu bulunan parti liderleriyle toplantı yapmayı düşündüğünü bildirdi.
* Cumhurbaşkanı Sezer, 4758 sayılı Şartla Salıverilmeye İlişkin Yasa’nın iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
* Ankara’nın en eski ve en büyük sinemalarından Akün Sineması, 1975 yılında Ertem Eğilmez’in unutulmaz filmi “Hababam Sınıfı” ile açtığı perdelerini, yine aynı filmle bir daha açılmamak üzere kapattı.
       
24 MAYIS
* AKP Genel Başkanı Erdoğan, hakkında “haksız mal varlığı edindiği” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bekir Selçuk’a 1 saat 10 dakika süreyle ifade verdi.
* “Susurluk Davası” kapsamında kesinleşmiş 4 yıllık hapis cezası bulunan, “Şike çetesi davası” kapsamında da 6.5 ile 21 yıl arasında hapsi istenen Ali Fevzi Bir, tutuklu bulunduğu Almanya’dan iade edildi.
* Murat Karayalçın ve arkadaşları, Sosyal Demokrat Halk Partisi adıyla parti kurdular.
* AKP, SP, DSP, MHP, TDP ve bağımsızlardan 119 milletvekili, TBMM’deki görüşmeler sırasında tartışmalara neden olan RTÜK Yasası’nın biri geçici, 13 maddesindeki bazı hükümlerin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
       
25 MAYIS
* Başbakan Yardımcısı Yılmaz, MHP ile idam ve Kürtçe konularındaki anlaşmazlığın aşılacağı inancında olduğunu söyledi.
* Ali Fevzi Bir’in, “Şike Çetesi Davası” kapsamındaki gıyabi tutukluluğu vicahiye çevrildi.
* 1980 askeri müdahalesi sonrası kapatılan Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi tekrar açıldı.
       
27 MAYIS
* Başbakan Ecevit, 11 günden bu yana tedavi gördüğü hastaneden taburcu oldu.
* Egebank’ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, İstanbul Korumalar Şubesi eski Müdürü Dursun Yiğit’e “rüşvet verdiği” gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti.
* İtalya’dan Türkiye’ye gelen Şükrü Karahasanoğlu’nun, genel müdürlüklerini yaptığı Etibank ve Sümerbank’a ilişkin açılan davalar kapsamındaki 2 ayrı gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrildi.
       
28 MAYIS
* Başbakan Ecevit, Başbakanlık Resmi Konutu’nda düzenlediği basın toplantısında, 57. Hükümet’in 3 yıllık icraatını değerlendirdi. Ecevit, “Bu hükümet, normal seçim süresine kadar da işbaşında kalacaktır” dedi.
* Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Çin gezisinde, Öcalan dosyasının süratle TBMM’ye sevk edilmesi, Öcalan’ın özel şartlarda tutulmaması, F tipi cezaevine konulması gerektiğini söyledi.
* Cumhurbaşkanı Sezer, kişisel olarak idama karşı olduğunu yineledi.
* TBMM Başkanı İzgi, AİHM kararı açıklanmadan Öcalan’ın dosyasının TBMM Genel Kurulu’na indirilmesinin yanlış olacağını bildirdi.
* DYP Genel Başkanı Çiller, Öcalan’ın idam kararı Meclis’e gelirse destekleyeceklerini söyledi.
* Anayasa Mahkemesi, 4758 sayılı Şartla Salıverilme Yasası’nın, “sanıkların çekmeleri gereken cezadan 10 yıllık indirim yapılacağı” hükmünü iptal etti. Yüksek Mahkeme, yürürlüğü durdurma istemini reddetti.
       
29 MAYIS
* Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel’e, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanı Recep Önal hakkında Etibank ve Egebank soruşturmasıyla ilgili basına bilgi sızdırarak bakanlık genelgelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle “kınama” cezası verdi.
       
30 MAYIS
* Başbakan Ecevit, uzun süreli bir toplantıya katılması uygun görülmediği için Milli Güvenlik Kurulu’nun Mayıs ayı toplantısına katılmadı.
* MGK, OHAL’in, Hakkari ve Tunceli’de 30 Temmuz 2002’den geçerli olmak üzere sona erdirilmesini, Diyarbakır ve Şırnak’ta ise son kez olmak üzere 4 ay uzatılmasını Bakanlar Kurulu’na tavsiye edilmesini kararlaştırdı.
* Van’ın Çaldıran ilçesi yakınlarında, İran sınırından kaçak yollarla Türkiye’ye girmeye çalıştıkları sırada donarak ölen 9’u çocuk, 19 kişinin cesedi bulundu.
       
31 MAYIS
* İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Genel Başkanı Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna hakkında, “alım satıma fesat karıştırmak” suçlamasıyla dava açtı.
* Sağlık Bakanlığı’nın, “Sigarayı Bırakma Kampanyası”na 98 bin 845 kişi katıldı. Kampanyaya katılanlar arasında yapılan kura çekiminde, 4 milyar lira para ödülü, Bartınlı çiftçi Şeref Ünal’a çıktı.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları