Home page
Haber Menüsü


Nisan 2002
Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün komutanlığının 6 aylık süre için Türkiye tarafından üstlenilmesi kararlaştırıldı.
AA
Tiyatro sanatçısı Savaş Yurttaş, öldü. Nisan ayının gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
1 NİSAN
* Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği, Hükümetin Afganistan’da görev yapan ISAF’ın komutasının devralınmasını ilke olarak benimsediğini, Tümgeneral Akın Zorlu başkanlığında bir keşif heyetinin bu ülkeye gönderileceğini bildirdi.
       
2 NİSAN
* Başbakan Bülent Ecevit, M-60 tanklarının modernizasyonu için İsrail ile yapılan anlaşmanın iptal edilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.
* SP Genel Başkanı Recai Kutan, Türkiye’nin, saldırganlığa ve işgale son verene kadar İsrail ile ilişkilerini dondurması gerektiğini söyledi.


       
* Remzi Kuş adlı soyguncu, Burdur’da Türk Ticaret Bankası’nı soymaya çalışırken, bir banka görevlisinin banka dışına çıkıp bağırmaya başlaması üzerine, banka önünden tesadüfen geçen Jandarma Uzman Çavuş Mustafa Çoban tarafından yakalandı.
       
3 NİSAN
* Malatya Bağımsız Milletvekili Ahmet Özal, ANAP’a katıldı.
* MİT eski görevlisi Korkut Eken’in de aralarında bulunduğu 8 sanığın, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturdukları, oluşturulan teşekküle yardım ettikleri ve telefon dinleyerek haberleşme hürriyetini bozdukları” gerekçesiyle, 6 ay ile 5 yıl arasında değişen ağır hapis istemiyle Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına başlandı.
* Türkiye’nin, Afganistan’da görev yapan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) komutanlığının alınmasını ilke olarak benimsemesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı’nca komutanlıkla görevlendirilen Tümgeneral Hilmi Akın Zorlu ve beraberindeki keşif heyeti, Kabil’e gitti.
       
4 NİSAN
* Ankara 1 No’lu DGM, Saidi Nursi’nin ölümünün 39. yılı nedeniyle düzenlenen mevlitten sonra, 17 Ağustos depremine ilişkin sözleri nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinden 2 yıl 1 gün hüküm giyen Yeni Asya gazetesinin sahibi Mehmet Kutlular’ın 312. maddedeki değişiklik nedeniyle yaptığı iade-i muhakeme talebini kabul etti.
       
8 NİSAN
* Türk Telekom A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk’ün de aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında, yargı kararlarına rağmen bir kişi hakkında keyfi işlem yaptıkları gerekçesiyle 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Vergi Usul Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’u onayladı. Yasayla, emlak vergisinde 4 yılda bir beyanname verilmesi uygulaması kaldırıldı.
* Tiyatro sanatçısı Savaş Yurttaş, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti.


       
       
9 NİSAN
* HADEP’in 4. Olağan Kongresi’ndeki konuşmaları nedeniyle eski HADEP Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, ülke bütünlüğü aleyhine propaganda yaptığı, TKP Genel Başkanı Aydemir Güler ve TSİP Genel Başkanı Turgut Koçak ise Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesine muhalefet ettikleri gerekçesiyle 10’ar ay hapis cezasına mahkum edildiler.
       
10 NİSAN
* Danıştay 10. Dairesi, “devlet sanatçılığı” unvanı verilmesine ilişkin düzenleme içeren yönetmelik ile bu yönetmeliğe dayanılarak “devlet sanatçılığı” unvanı verilenlerden haklarında dava açılan 89 kişiye ilişkin işlemi iptal etti.
       
11 NİSAN
* Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Polis Teşkilatı’nın 157. kuruluş yıldönümünde, polisler ve vatandaşlar kol kola Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekerken, bir polis otosunun hoparlöründen Kürtçe türkü yayınlandı.
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* Ankara 1 No’lu DGM, Yeni Asya Gazetesi’nin sahibi Mehmet Kutlular’ın 17 Ağustos depremine ilişkin sözleriyle “halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek açıkça tahrik ettiği” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesi çerçevesinde çarptırıldığı 2 yıl 1 gün hapis cezasını ortadan kaldırdı. TCK’nın 312. maddesinde yapılan değişiklik üzerine yeniden yargılanan Kutlular, beraat etti.
       
12 NİSAN
* Kadıköy’deki Finansbank şubesini soymaya kalkışan petrol mühendisi Mustafa Muratoğlu ve marangoz Suat Durmuş’u soygun sırasında vuran bankanın güvenlik görevlisi Engin Bozkurt, tahliye edildi.
       
15 NİSAN
* Bürokrat ve müteahhitlere tekerlekli sandalye resmi gönderip “haracımı ver yoksa bunlarda sürünürsün” diye tehdit eden 6 kişilik bir çete yakalandı. Çete üyelerinin kendilerine haraç vermeyen Ankara Büyükşehir Belediyesi Satınalma Daire Başkanı Orhan Ekinci’yi ayaklarından vurdurduğu belirlendi.
       
16 NİSAN
* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, İstanbul Valisi Erol Çakır’ın imam hatip liselerinde Kılık Kıyafet Yönetmeliği kurallarına aykırı davranan öğrencilerin okula alınmamasına yönelik yazısı hakkında yapılan şikayetler için “işleme koymama” kararı verdi.


Mehmet Gazioğlu
       
* AKP Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Başkan Tayyip Erdoğan ve partiye yönelik eleştirilerde bulunan kurucu üye Mehmet Gazioğlu’nun 1 yıl süreyle geçici ihracına karar verdi.
       
17 NİSAN
* AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 1992 yılında Rize’de yaptığı ve bir özel kanal tarafından yayınlanan kasetiyle ilgili Ankara ve Erzurum DGM Başsavcılıkları ve Rize Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Erdoğan, kasetle ilgili olarak, “O günkü konuşmalarımızda belki kelime itibarıyla dozu yüksek ifadeler olabilir. Bugün biz çok farklı bir yelpaze açmış durumdayız” dedi.
* Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “şantajı” düzenleyen 192. maddesinin Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa kapsamı dışında bırakılmasını, Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.
       
18 NİSAN
* Yargıtay 6. Ceza Dairesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Egebank’ın eski sahibi ve işadamı Yahya Murat Demirel’in, şirketlerine Halk Bankası’ndan usulsüz kredi verildiği gerekçesiyle yargılandığı davada verilen beraat kararını bozdu.
* Yargıtay 9. Ceza Dairesi, “Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan yasadışı İBDA/C örgütü elebaşı Salih İzzet Erdiş’e, “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan verilen idam cezasını onadı.
       
22 NİSAN
* Turizm Bakanı Mustafa Taşar, turizm hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı 30 Nisan-31 Ekim 2002 tarihleri arasında turistik yörelerde sürdürülen inşaat faaliyetlerinin yasaklanması amacıyla bir genelge yayımladı.
       
23 NİSAN
* Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, 23 Nisan resepsiyonunda, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın düşüncelerinde değişen bir şey olmadığını ifade ederek, “28 Şubat’ın bin sene devam edeceğini boşuna demediklerini” söyledi.
       
24 NİSAN
* Genelkurmay Başkanlığı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Mayıs 1992’de Rize’de yaptığı konuşma nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 159 ve 312. maddelerinden işlem yapılması istemiyle Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulundu.
       
25 NİSAN
* Sincan-Yenikent arasındaki Jandarma Atış Poligonu’nda meydana gelen patlamada, 2 asker şehit oldu, 1 sivil işçi hayatını kaybetti, 5 asker yaralandı.
* Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel, yürüttüğü soruşturma çerçevesinde AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı tutuklanması istemiyle DGM Yedek Hakimliği’ne sevk etti. Ankara DGM Yedek Hakimi Ramazan Aksan, Recep Tayyip Erdoğan’ın tutuklanmasına ilişkin istemi reddetti.
       
27 NİSAN
* Adana eski Milletvekili ve gazeteci-yazar Cüneyt Canver vefat etti.
       
28 NİSAN
* Millet Partisi (MP) Genel Başkanlığı’na Aykut Edibali yeniden seçildi.
       
29 NİSAN
* Bakanlar Kurulu, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün komutanlığının 6 aylık süre için Türkiye tarafından üstlenilmesini kararlaştırdı.
       
30 NİSAN
* Yargıtay 2. Ceza Dairesi, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi’nin, yakıt tankı tasarımları hatalı olduğu gerekçesiyle 1995, 1996, 1997 ve 1998 model O 403 marka Mercedes otobüslerin toplatılmasına ilişkin kararını bozdu.
* Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kürtçe eğitim” talebini içeren pankartları İHD şubelerinde astırdıkları iddiasıyla İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül’ün de aralarında bulunduğu 24 kişi hakkında soruşturma başlattı.
* Danıştay 10. Dairesi, Tarişbank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararının iptal istemini reddetti.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları