Home page
Haber Menüsü


Şubat 2002
Afyon’da meydana gelen depremde 43 kişi hayatını kaybetti.
AA
Türkiye’nin önde gelen yerbilimcilerinden İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka öldü. AB Komisyonu Ankara Temsilcisi Fogg’un e-maillerinin açıklanması ve içeriği tartışmalara neden oldu. Şubat ayının gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
1 ŞUBAT
* Türkiye’nin önde gelen yerbilimcilerinden İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka, beyin damarlarının tıkanması nedeniyle tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti.


       
       
3 ŞUBAT
* Afyon’da 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Sultandağı ilçesi olan depremde 43 kişi öldü, 318 kişi yaralandı. Depremde, 622 konut, işyeri ve resmi binada ağır ve orta derecede hasar meydana geldi. Depremde Çay Sanayi Sitesi tümüyle yıkıldı.


       
       
4 ŞUBAT
* Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşar Yardımcılığı Özel Kalem Müdürü Mehmet Halit Erbay, aynı odada çalıştığı sekreter arkadaşı Derya Yumak’ı vurduktan sonra intihar etti. MİT, olayın Erbay’ın “geçirdiği bunalım” nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı.
       
6 ŞUBAT
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* Hükümet ortakları ANAP ve MHP arasında tartışmalara neden olan Türk Ceza Kanunu (TCK) ve diğer bazı kanunlarda değişiklik öngören AB Uyum Tasarısı, yasalaştı. Tasarının, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 159 ve 312. maddelerini yeniden düzenleyen hükümleri MHP’nin ret oyuna karşın kabul edildi. MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, konunun, koalisyonda bir sorun yaratmayacağını söyledi.


Osman Bölükbaşı
       
* Türk siyasetinin duayenlerinden ve renkli simalarından Osman Bölükbaşı, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde 89 yaşında hayatını kaybetti.
* Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devrinden önce Etibank’ı çeşitli yöntemlerle 480 trilyon 12 milyar lira zarara uğrattıkları iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ile işadamı Cavit Çağlar ve Mehmet Nail Keçili, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
       
7 ŞUBAT
* Eski başbakanlardan ANAP Ankara Milletvekili Yıldırım Akbulut, partisinden istifa etti.
       
8 ŞUBAT
* Yargıtay 6. Ceza Dairesi, “Yüksekova Çetesi” davasında 5 sanık hakkında verilen çeşitli hapis cezalarına ilişkin mahkumiyet kararlarını “eksik inceleme ve soruşturma” gerekçesiyle bozdu.
       
9 ŞUBAT
* İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Avrupa Birliği Komisyonu Ankara Temsilcisi Karen Fogg’un, internetten gizli yazışmalar yaparak, ulusal devleti hedef alan faaliyetler yürüttüğünü bildirdi. Perinçek, e-maillerde yer alan bazı ibareleri açıkladı.
       
11 ŞUBAT
* Yıldırım Akbulut, DYP’ye katıldı.
       
13 ŞUBAT
* İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi “Susurluk Davası” sanıklarından Ali Fevzi Bir ile hakemler ve teknik direktörler arasında “şike çetesi oluşturulduğu” iddiasına ilişkin soruşturma başlattı.
* Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Avrupa Birliği Komisyonu Ankara Temsilcisi Karen Fogg’un, internet üzerinden yaptığı yazışmaların kamuoyuna açıklanmasıyla ilgili inceleme başlattı. Milli İstihbarat Teşkilatı ise Fogg’un e-mail mesajlarının elde edilmesiyle hiçbir ilişkisinin olmadığını açıkladı.
       
14 ŞUBAT
* Milli Savunma Bakanlığı’nda Kalite Bölge Başkanı olan Albay Feridun Cengiz Seçkin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nce “rüşvet aldığı ve görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle tutuklandı.
* Belediye İktisadi Teşekkülleri’ne (BİT) yönelik yürüttüğü soruşturmalardan birini tamamlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Albayrak Turizm A.Ş’ye verilen ihalelerle ilgili şirket başkanı ve üyeleri ile İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu’nun da aralarında bulunduğu 70 sanık hakkında dava açtı.
       
15 ŞUBAT
* Başbakan Bülent Ecevit, Uyum Yasası’nda olduğu gibi idamın kaldırılmasının da TBMM zemininde çözülebileceğini söyledi.
       
18 ŞUBAT
* ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, idam cezasının kaldırılması konusunun, Anayasa değişikliğine gidilmeden çözülebileceğini söyledi.
* Başbakanlık Merkez Binası önünde geçen yıl yapılan yazar kasa ve tankerli iki eylemin ardından bu kez de taksi şoförü İbrahim Haluk Erenler, kredi kartı borcu olduğu gerekçesiyle Başbakanlık’ın üst tarafında aracını yakarak protesto eylemi yaptı.
       
19 ŞUBAT
* Anamuhalefet Partisi DYP’nin Genel Başkanı Tansu Çiller, önce bölücü örgüt elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili dosyanın gereğinin yapılmasını, ardından idam cezasının kaldırılmasını önerdi.
* Hükümet ortakları ANAP ve MHP arasında TCK’nın 312 ve 159. maddelerinde değişiklik öngören Uyum Yasası’na ilişkin tartışmaların ardından, idam cezasının kaldırılması konusunda da anlaşmazlık yaşandı. Koalisyon ortaklarından ANAP ve DSP, idamın kaldırılması için, MHP’siz bir formül ararken, MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, idamın kaldırılmasına karşı olduklarını ve Anayasa değişikliği olmadan idamın tümüyle kaldırılamayacağını söyledi.
* İşçi Partisi, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve bazı bakanlık bürokratları hakkında, AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Karen Fogg ile gizli bilgi alışverişinde bulundukları iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
* Afganistan’da Taliban güçlerine katılan, Taliban’ın Bağram Kampı’nda yaşayan Aytaç Polat adlı Türk, Ankara’da yakalandı. Polat, ifadesinde Türkiye’de faaliyet gösteren Selefi örgütüne mensup olduğunu söyledi.
       
21 ŞUBAT
* Başbakan Ecevit, DYP Genel Başkanı Çiller’in, bölücü örgüt elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili dosyanın gereğinin yapılması yönündeki açıklamaları konusunda, “idamla ilgili pazarlığa girmeyeceklerini” söyledi.
* “Susurluk Davası” kapsamında 6 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, Metris Cezaevi’ne konuldu.
       
23 ŞUBAT
* MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK’nın hızla siyasallaşma sürecine girdiğini, bu devam ederken idam cezasının kaldırılmasının gündeme gelmesini doğru bulmadıklarını yineledi. Bahçeli, konu TBMM’ye geldiğinde ret oyu kullanacaklarını söyledi.
       
25 ŞUBAT
* ANAP’lı Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler’in, terör örgütü PKK ile ilgili, “Dağda olmasındansa siyasette olması iyidir. Onları sandıkta yeneriz” sözleri “PKK’nın siyasalaştırılması” tartışmalarına neden oldu.
       
26 ŞUBAT
* Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtti.
* Hükümet, idam cezasının kaldırılması konusunu askıya aldı. Konu, AB için orta vadeli önceliklerin sırası gelmediği gerekçesiyle uyum paketinden çıkarıldı.
       
27 ŞUBAT
* ANAP, Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler’in sözlerinin çarpıtılıp, ANAP aleyhinde bir kampanyaya dönüştürüldüğünü bildirdi.
* Danıştay 10. Dairesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), Egebank, Yaşarbank ve Sümerbank’ın Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na devrine ilişkin kararının iptali istemini reddetti.
* “Şike çetesi” soruşturması kapsamında Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’nca sorgulanan hakem Sadık İlhan, sevkedildiği mahkeme tarafından tutuklandı.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları