Home page
Haber Menüsü


Mart 2002
Kapatılan RP’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, kamuoyunda “Kayıp Trilyon” davası olarak bilinen davada, “evrakta sahtekarlık” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi.
AA
İstanbul’un değişik semtlerinde biri girişim aşamasında kalmak üzere 4 banka soygunu meydana geldi. Mart ayının gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
1 MART
* “Susurluk Davası” kapsamında “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek” suçundan 6 yıl ağır hapis cezasına mahkum edilen MİT eski görevlisi Korkut Eken, polise teslim oldu.
       
2 MART
* Sinema, Video ve Müzik Eserleri Denetleme Kurulu, Kültür Bakanlığı’nın çekilmesi için maddi destek verdiği “Büyük Adam Küçük Aşk” adlı filmi yasakladı. Karar alınırken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün filmde, “polisin yargısız infaz yaptığı izleniminin verildiği, sözde Kürt kimliğine karşı şoven yaklaşımların sergilendiğine” ilişkin yazısı dikkate alındı.
       
6 MART
* İstanbul’da 4. Levent ve Kadıköy semtlerinde 2 saat arayla 2 banka soygunu meydana geldi. İş Bankası 4. Levent Şubesi’ndeki soygun, silahlı 4 kişi tarafından gerçekleştirildi ve soyguncular veznede bulunan 40 milyar lira ile 10 bin doları alarak kaçtılar. Kazasker Finansbank Şubesi’ni soymak isteyen 2 kişi ise güvenlik görevlisi Engin Bozkurt tarafından engellendi. Bozkurt’un müdahalesi sonucunda soygunculardan Mustafa Muratoğlu olay yerinde, Suat Durmuş da tedavi için kaldırıldığı SSK Göztepe Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
* Adana’da terör örgütü Hizbullah’a ait hücre evine operasyon düzenlendi. Operasyonda evde bulunan ve birinin örgütün üst düzey yöneticisi, diğerinin “askeri kanat” sorumlusu olduğu belirtilen 2 terörist ölü ele geçirildi, 9 polis memuru yaralandı.
* Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Gazeteci-Yazar Çetin Emeç ve Turan Dursun ile İran rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani’nin öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu birçok eylemden sorumlu tutulan ve idam cezasına çarptırılan İslami Hareket Örgütü’nün “İcra Şurası” üyesi İrfan Çağrıcı hakkındaki hükmü onadı. Daire, müebbet hapis cezasına çarptırılan Mehmet Ali Şeker, Cengiz Sarıkaya ve Tamer Arslan hakkındaki hükmü de usul ve yasaya uygun buldu.
* Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi,


       kamuoyunda “Kayıp Trilyon” davası diye bilinen davada, kapatılan RP’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ı “evrakta sahtekarlık” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti.
       
7 MART
* MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Harp Akademileri Komutanlığı’nca düzenlenen “Türkiye’nin Etrafında Barış Kuşağı Nasıl Oluşturulur” konulu sempozyumun “Dünya ve Türkiye” başlıklı oturumunda söz alarak, “Türkiye’nin, Rusya Federasyonu ve İran’ı da içine alacak şekilde bir arayışın içinde olmasında fayda buluyorum” görüşünü dile getirdi. Orgeneral Kılınç’ın sözleri, tartışmalara yol açtı.
       
11 MART
* Kadıköy Finansbank Şubesi’ni soyma girişiminde bulunan 2 kişiyi vurarak öldüren güvenlik görevlisi Engin Bozkurt, “kastı aşarak adam öldürdüğü” gerekçesiyle tutuklandı.
       
12 MART
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Doğan Güreş, aynı yıllarda Jandarma Bölge Asayiş Komutanlığı görevini yürüten emekli Orgeneral Necati Özgen, emekli Korgeneral Hasan Kundakçı ile Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, “Susurluk Davası” kapsamında 6 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan MİT eski görevlisi, emekli yarbay ve eski Emniyet Genel Müdürü Danışmanı Korkut Eken’e destek mesajı verdiler. Emekli komutanlar, yaptıkları açıklamada, “Eken’in ülkeye unutulmaz hizmetler verdiğini” ifade ederek, “Herşeyi bizim bilgimiz dahilinde yaptı” dediler.
       
13 MART
* Emekli komutanların açıklaması, çeşitli kesimlerde farklı tepkilere yol açtı. Bazı siyasiler, açıklamada “suç unsuru” bulunduğunu belirtirken, Jandarma eski Komutanı emekli Orgeneral Adnan Doğu, emekli Korgeneral Atilla Kurtaran ile MİT eski Müsteşarı emekli Orgeneral Teoman Koman da Eken’in “yanında olduklarını” bildirdiler.
* İstanbul Akbank Gayrettepe Şubesi, silahlı 3 kişi tarafından soyuldu. Soyguncular, güvenlik görevlisi Selamet Taş’a ait tabancayı gasbettikten sonra 60 milyar lira ve 20 bin dolar alarak kaçtılar.
       
14 MART
* Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli generallerin Korkut Eken’e destek açıklamalarına ilişkin inceleme başlattı.
* Akbank Gayrettepe Şubesi’nde silahlı soygunu gerçekleştirdiği belirtilen Hikmet Doğramacı ile Murat Bayram, yurtdışına gitmek isterlerken, Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinde yakalandılar.
* Kazasker’deki Finansbank Şubesi’ni soyan iki kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan banka güvenlik görevlisi Engin Bozkurt hakkında dava açıldı. İddianamede, Bozkurt’un, “kanunun zaruret tayin ettiği hududu aşmak suretiyle görev ifası sırasında birden fazla kişiyi öldürmek” suçundan 8 yıldan aşağı olmamak üzere ağır hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
       
15 MART
* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Susurluk Davası’nda 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Korkut Eken’in karar düzeltme istemini reddetti.
* “Şike Çetesi” soruşturmasını sürdüren Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı, Ali Fevzi Bir ile hakem Sadık İlhan’ın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında dava açtı. İddianamede, sanıkların “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak”, “rüşvet almak ve rüşvet vermek” suçlarını işledikleri belirtildi.
       
18 MART
* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bazı birimlerindeki çeşitli usulsüzlüklerle ilgili yürütülen soruşturmada Danıştay 2. Dairesi’nin “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçundan verilen soruşturma iznini kaldırılan kararının, yeniden değerlendirilmesini istedi. Kanadoğlu, aynı soruşturma kapsamında Erdoğan ve Gürtuna hakkında “zimmet, devlet alım ve satımlarında çıkar sağlamak, rüşvet almak ve artırma-eksiltmeye hile karıştırmak” suçlarından görevsizlik kararı vererek, bu konudaki evrakı soruşturmanın yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
* Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan “Şike Çetesi Davası”nın dosyasını inceleyen Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi, olay yerinin Beyoğlu olması nedeniyle dosya hakkında “yetkisizlik” kararı verdi. Dosya, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
       
21 MART
* Nevruz kutlamaları, toplantı için izin verilmeyen Mersin’de olaylı geçti. Bir grup ile emniyet güçleri arasında arbede yaşandı. Grubun, polisin “dağılın” uyarısına taş ve sopalarla karşılık vermesi üzerine çıkan olaylarda, 2 gösterici yaşamını yitirdi. Nevruz nedeniyle devriye görevi yapan polis panzerinin üstgeçitten yuvarlanması sonucu ise 2 polis memuru şehit oldu, bir polis memuru ağır yaralandı.


       
       
22 MART
* Danıştay 2. Dairesi, Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna hakkında, TCK’nın, “suç işlemek için teşekkül oluşturmak” fiilinden verilen soruşturma iznini kaldıran kararının yeniden değerlendirilmesi istemini “incelemeksizin” reddetti.
       
26 MART
* TBMM Genel Kurulu’nda, AB’ye uyum çerçevesinde hazırlanan ve 8 yasada değişiklik yapan 9 maddelik “Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı” kabul edildi. Siyasi partilere, kapatmanın yanı sıra Hazine yardımı kesilme cezası verilmesi, işkence veya kötü muamele sonucu AİHM’in kararlaştırdığı tazminat cezalarının sorumlu personele ödettirilmesi gibi uygulamalar getirildi.
       
28 MART
* “Şike Çetesi Davası” kapsamında tutuklu bulunan hakem Sadık İlhan’ın avukatları, “memur statüsünde olmadığı ve dolayısıyla rüşvet alamayacağı” görüşüyle İlhan hakkındaki tutuklama kararına itiraz ettiler.
       
29 MART
* İstanbul’da banka soygunlarına bir yenisi eklendi. Pendik’deki Akbank Kaynarca Şubesi, 30-35 yaşlarında bir kişi tarafından “oyuncak tabanca” ile soyuldu. Soyguncu, içinde 90 milyar lira bulunan kasadan sadece 24 milyar lira alarak, kaçtı.
* Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok’un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan “Umut Operasyonu”na ilişkin 24 sanıklı davanın gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, olayların arkasında İran’ın olduğuna yönelik ciddi deliller bulunduğu belirtilerek, “İran’ın dış politikasında bir araç olan terörizm, mevcut potansiyelden yararlanılarak, bölgede kendine karşı en büyük rakip olarak gördüğü Türkiye’ye karşı sık sık kullanılmıştır” ifadesine yer verildi.
* Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “Şike Çetesi Davası” kapsamında tutuklu bulunan hakem Sadık İlhan’ın avukatının itirazını yerinde buldu. Mahkeme Heyeti, “tutuklu kaldığı süre, suç vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimalini” dikkate alarak İlhan’ın tutukluluk halini kaldırarak 2 milyar lira kefalet karşılığında tahliyesine karar verdi. Mahkeme, davaya ilişkin olarak da “yetkisizlik” kararı verdi.
       
31 MART
* İş Bankası 4. Levent Şubesi soygununa ilişkin, 4’ü bizzat olaya karıştığı belirtilen 9 kişi yakalandı. Tıp doktoru Hakan İnce’nin elebaşılığını yaptığı grubun, bu soygundan 4 ay önce, aynı bankanın Afyon’un Bolvadin ilçesindeki şubesini de soydukları bildirildi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları