Home page
Haber Menüsü


Temmuz 2002
MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin 3 Kasım’da erken genel seçim yapılması önerisi hızlı gelişmelerin başlangıç noktası oldu.
AA
DSP ve hükümette yaşanan istifaların ardından, İsmail Cem’in genel başkanlığında Yeni Türkiye Partisi kuruldu. 3 Kasım’da erken genel seçim yapılması kararlaştırıldı. “Şiirlerin Efendisi” Şair Ece Ayhan yaşamını yitirdi. Temmuz ayının gelişmeleri şöyle:

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
3 TEMMUZ
* Başbakan Ecevit’in hastalığından kaynaklanan “Başbakanlık’tan çekilsin” tartışması sürerken, Ecevit, düzenlediği basın toplantısında, “Çekilmemi isteyenler, beni düşürebilirler” dedi.
       
7 TEMMUZ
* Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, partisinin Bursa İl Teşkilatı’nca Keles ilçesinde düzenlenen, “11. Kocayayla Türkmen Kurultayı”nda, 3 Kasım’da erken seçim yapılmasını önerdi.
       
8 TEMMUZ
* Başbakan Ecevit, “aralarında soğukluk olduğu” belirtilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüştü. Başbakanlık Resmi Konutu’nda yapılan görüşme, 1 saat sürdü. Başbakanlık Merkez Binası’na geçen Özkan, hükümetteki görevinden ve DSP’den istifa ettiğini açıkladı. Özkan’ı Kültür Bakanı İstemihan Talay, Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Devlet Bakanı Recep Önal ve Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin istifaları izledi. Ardından da milletvekili istifaları başladı.


       
* Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, DSP’de yaşanan istifaların koalisyonu bozmayacağını söyledi. Bahçeli, “Kabineye yeni bakanlar atanır, koalisyon sürer” dedi.
       
9 TEMMUZ
* Hüsamettin Özkan’dan boşalan Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı’na Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel atandı. Devlet bakanlıklarına Tayfun İçli ve Zeki Sezer, Kültür Bakanlığı’na ise Suat Çağlayan atandı.
       
10 TEMMUZ
* Devlet Bakanı Kemal Derviş ile eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Göle’nin evinde bir araya geldi. Hüsamettin Özkan, “Şimdi duygusallık da bitti, söz de bitti. DSP’den kopması için kimseye telefon etmedim. Bu olaylar benim istemim dışında oldu” dedi.
* Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli, “erken seçim önerisiyle, demokrasi dışı hükümet tezgahlayanların yapmak istediği sivil darbeyi önlediğini” söyledi.
* Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, görevlerinden ve DSP’den istifa ettiler.
       
11 TEMMUZ
* Devlet Bakanı Derviş, Başbakan Ecevit’in isteği üzerine istifa ettiğini belirterek, “Daha sonra, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ricaları üzerine istifamın işleme konulmamasını rica ettim” dedi.
       
12 TEMMUZ
* Başbakan Ecevit, seçimin normal zamanda yapılması durumunda partideki göreviyle ilgili bazı projeleri düşündüğünü belirterek, “O aşamaya geldiğinde açıklanabilirdi, ama şu aşamada görevimin başındayım ve görevimin başında kalmaya mecburum. Çünkü, başka bir takım süreçleri gerçekleştirmek için zaman yok” dedi. Ecevit, DSP’den istifaların artması ve koalisyonun güvenoyu sınırının altına düşmesi halinde, “hükümetten ayrılmak zorunda kalacağını” söyledi.
* Metin Bostancıoğlu’nun istifasıyla boşalan Milli Eğitim Bakanlığı’na Kırklareli Milletvekili Necdet Tekin, Hasan Gemici’nin istifasıyla boşalan Devlet Bakanlığı’na Ankara Milletvekili Melda Bayer, Mustafa Yılmaz’ın istifasıyla boşalan Devlet Bakanlığı’na ise Denizli Milletvekili Mehmet Kocabatmaz getirildi. Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Dışişleri Bakanlığı görevini de üstlendi.
       
13 TEMMUZ
* Türk şiirinin büyük ustalarından, “Şiirlerin Efendisi” Ece Ayhan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde öldü.


       
       
15 TEMMUZ
* DSP’de istifalar hızlandı. DSP’den ayrılan milletvekili sayısı 53’e ulaştı.
* ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, hükümetin artık seçim hükümetine dönüştüğünü belirterek, “AB yasalarının çıkarılması durumunda mümkün olan en erken tarihte seçime varız” dedi.
       
16 TEMMUZ
* DSP’den 6 milletvekili daha istifa etti. Koalisyon hükümeti, Meclis’teki güvenoyu desteğini yitirdi.
       
17 TEMMUZ
  2002'nin olayları
Aylara göre geçen yıla damgasını vuran olaylar için tıklayın
Ocak
Şubat
Mart
Nisan
Mayıs
Haziran
Temmuz
Ağustos
Eylül
Ekim
Kasım
Aralık

* Ayın başından itibaren süren çöl sıcakları ölümlere neden oldu. Antalya ve Adapazarı’nda, 2 kişi aşırı sıcaktan kaynaklanan tansiyon düşmesi ve güneş çarpması sonucu hayatını kaybetti.
       
18 TEMMUZ
* Cumhuriyet’in kurucularından İsmet İnönü’nün damadı ve bir dönemin önemli tanıklarından Gazeteci-Yazar, eski kontenjan senatörü Metin Toker yaşamını yitirdi.
       
21 TEMMUZ
* Başbakan Ecevit, seçimlerde AKP’nin birinci olması ve HADEP’in barajı aşması durumunda ülkede “rejim sorunu” yaşanabileceğini söyledi.
       
22 TEMMUZ


       
* DSP’den istifalar, Meclis’te de temsil edilen yeni bir parti oluşumuna dönüştü. Yeni Türkiye Partisi, İsmail Cem’in genel başkanlığında 63 milletvekilinin katılımıyla kuruldu.
       
23 TEMMUZ
* Yurtta etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle, Yozgat’ın Şefaatli ve Yerköy, Çorum’un Sungurlu ilçeleri ve Kars, Tokat, Sakarya ve Sivas’ta toplam 12 kişi hayatını kaybetti.


       
* Başbakan Ecevit, hemen tüm partilerin erken genel seçim konusunda birleştiğini belirterek, “Bizim tek başımıza erken genel seçime karşı çıkmamızın bir anlamı kalmadı” dedi.
       
25 TEMMUZ
* Sağanak yağışların ardından Rize, Yozgat, Çorum, Tokat, Kars ve Muş’ta ölenlerin sayısı 35’e ulaştı.
       
28 TEMMUZ
* Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki Akçagaz LPG dolum tesislerinde yangın çıktı. 2.5 saatte kontrol altına alınabilen yangın, 3 trilyon lira zarara yol açtı.
       
31 TEMMUZ
* TBMM, erken genel seçimin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı. Sadece DSP’nin karşı çıktığı erken genel seçim kararı 62 ret oyuna karşılık, 449 kabul oyuyla alındı.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları