Home page
Haber Menüsü


Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık
Kamu bankalarından 750 şube kapanacak
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Akışık, 2002 yılında kamu banklaarından 750 şubenin kapanacağını, Ziraat ve Halkbank’ın teknolojisine 60 milyon dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı.
Ahmet Ergen/Ankara
CNBC-E
    26 Aralık—  Kamu bankalarının operasyonel yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde 2002 yılında 750 şube kapatılacak. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın teknolojik yenilenme çalışmaları için gelecek yıl 60 milyon dolarlık yatırım yapılacağını açıklarken, özelleştirme çalışmalarının hızlandırılması için bir danışman firma tutulacağını bildirdi.  

   
 
       
   
MSNBC News Açık pozisyon 1.6 milyar dolara indi
MSNBC News S&P: Kriz, hükümeti banka reformuna ikna etti
MSNBC News Özince: Bankacılığa güven kaybolmadı
MSNBC News 'Fon'daki banka sorunu çözülecek'
MSNBC News Bankacılık krizin diyetini ödüyor
MSNBC News S&P'den bankalara iyi haber
MSNBC News 'Kamu bankalarının borcu 3 katrilyon'
MSNBC News Merkez Bankası'ndan krizin röntgeni
MSNBC News Bankacılığın ilacı şeffaflık
MSNBC News "Özel bankalar dolar bazında % 19 küçüldü"
MSNBC News Bankalar 2002'de özelleşmeye hazır
MSNBC News Bankacılığın parlak 10 yılı
MSNBC News Bankacılıkta başarının sırrı reform, şeffaflık ve birleşme
MSNBC News Bankacılığın hareketli yılı 2001
MSNBC News 'Azaltılacak şube sayısı belirlenmedi'
MSNBC News Sitebank, Novabank'ın oldu
MSNBC News Özince: 2002'ye umutla girmek istiyoruz
MSNBC News Pamukbank'tan rekor sermaye artışı
MSNBC News Kamu bankaları ihale yasası dışında
MSNBC News İktisatbank Moscow için tarih uzadı
MSNBC News Fon bankalarının zararı 8.5 katrilyon
MSNBC News Fon bankaları ihale yasasından muaf
MSNBC News Fon'dakilerin mevduatına 6 teklif
MSNBC News Anadolu Kredi Kartları Denizbank'ın
MSNBC News İktisat'ın mevduatı iade edilecek
MSNBC News EGS Bank da tarih oluyor
MSNBC News Bankacılık sistemine taze kan
MSNBC News Etibank, Kentbank tarih oldu
MSNBC News Sermaye aktarımında başarı şansı yüksek
MSNBC News Akçakoca: Operasyon 6 ayda biter
MSNBC News Tevfik Altınok görevinden ayrıldı
MSNBC News Fon bankalarına 20 milyar $ aktarıldı
MSNBC News Fon'da 5 banka kaldı
MSNBC News Bankalara destek 15 Ocak'a dek Meclis'ten çıkacak
MSNBC News Tekstilbank'ta GSD payı %68.5 oldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Vural Akışık, 2002 yılına yönelik stratejileri anlattığı basın toplantısında, Ziraat ve Halkbank’ın teknolojik yenilenme çalışmaları için 18 aylık bir program geliştirdiklerini, altı aylık dönemi tamamlanan programın kalan bir yılı için 50 ile 60 milyon dolar arasında bir yatırım yapılacağını açıkladı.
       
DEVLETİN BİLANÇOLARDAKİ PAYI DÜŞECEK
       Akışık, müşteri potansiyellerinden kaynaklı avantajlarla bu bankaların yıllık ciroları 50 milyon doları aşan 1200 büyük kuruluşu bir numaralı müşteri olarak elinde tutacağını belirtti.
       Akışık, Ziraat ve Halkbank’taki bilançolarındaki devlet payının yüzde 40’lık bugünkü seviyenin altına indirileceğini belirterek, önümüzdeki dönemde Hazine bonosuna yönelmeyeceklerini açıkladı.
       Halkbank bilançosunda küçük ve orta ölçekli işletmelerin payının yüzde 35’lere ulaşacağını anlatan Akışık, Ziraat Bankası’nda ise tarımın payının göreli olarak küçüleceğini bildirdi.
       
KAPATILACAK ŞUBE SAYISI 750
       Akışık, kapatılması planlanan şubelere ilişkin operasyonun 2002 içerisinde tamamlanacağını açıklarken, bu yöndeki kararnamenin Ocak ayı başında yayımlanacağını belirtti.
       Akışık, toplam 2500 şubesi olan bankalardan Ziraat’te 500, Halkbank’ta ise 250 şubenin kapatılacağını söyledi. Kapanan şubelerin bulunduğu yerlerde tüm hizmetlerin PTT aracılığıyla yapılacağını anlatan Akışık, bir aydır tüm ödemelerin bu yolla yapıldığı bölgeler olduğunu ifade etti.
       Akışık, bu şubelerdeki personelin ise Devlet Personel Başkanlığı aracılığıyla diğer kamu kuruluşlarına aktarılacağını, Maliye Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı’nın bu personele talip olduğunu kaydetti.
       
REEL SEKTÖRE DESTEK
       Özelleştirme konusundaki tarihin yasayla belirlendiğine işaret eden Akışık, “Biz iki bankayı özelleştirmeye hazır hale getirmekle görevliyiz. Bu amaçla 2002’de bir danışman tutacağız. Danışmanın görüşüne göre bir tarih belirlenecek. Ancak yasadaki 3 yılın yeterli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
       Akışık, reel sektöre açılacak krediler için öngörülen takvime ilişkin bir soruyu, “Önümüzdeki yıl oluşacak nakit fazlamızın ne kadarının krediye, ne kadarının likiditeye verileceğini üçer aylık dilimlerle saptayacağız. Sektörel ve bölgesel bir ayrım yaparak kredileri değerlendireceğiz” diye konuştu. Akışık, bu çalışmanın Ocak ayının ilk haftasında sonuçlandırılacağını bildirdi.
       Akışık, kurulacak Varlık Yönetim Şirketi’ne sermaye ile katılmayı düşünmediklerini de açıkladı.
       
YÜZDE 30’LUK BÜYÜME
       Bütün bankaların 110 milyar dolarlık bir bilançoya sahip olduklarını ve önümüzdeki 7-8 yıllık dönemde bu bilanço büyüklüğünün 400-500 milyar dolara çıkacağını öngördüklerini anlatan Akışık, bunun yıllık ortalama yüzde 30 büyümeye denk geldiğini söyledi.
       Akışık, Türkiye yılda yüzde 5-6 büyürken, bankacılığın yüzde 30 büyüme sağlamasının, enflasyonun indirilerek, istikrarlı büyüme varsayımına üzerine kurulu olduğunu söyledi. Bu dönemde 3-5 ulusal büyük banka, 6-8 orta ölçekli ve bir çok da küçük ölçekli banka olacağını kaydeden Akışık, büyük bankaların 50 milyar dolar, orta ölçekli bankaların 20 milyar dolar, küçük bankaların ise 1 milyar dolardan az bilançolara sahip olacaklarını belirtti.
       Bankalara uçak şirketi benzetmesi yapann Akışık, büyük bankaların hem ekonomi, hem busines, hem de first class, orta ölçekli bankaların busines ve first class, küçük ölçekli bankaların ise sadece first class yolcu taşımaları gerekeceğini kaydetti. Büyük bankaların first class müşterilerini kaybetmemeleri gerektiğinin altını çizen Akışık, sadece ekonomi bilet satarak maliyetlerin karşılanamayacağını söyledi.
       Bunların dalgalara dayanıklı müşteri tabanları geniş bankalar olacağını anlatan Akışık, büyük ölçekli bankaların avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verdi.
       
KAMU BANKALARININ AVANTAJI
       Banka olmak için müşteri tabanına ihtiyaç olduğunu, kamu bankalarının avantajının burada başladığını vurgulayan Akışık, Halk Bankası’nın küçük ve orta boy işletmelerde (KOBİ), Ziraat Bankası’nın da 138 yıllık müşteri tabanı dolayısıyla avantajlı olduğunu ifade etti.
       Sadece büyük ticari kesimlere hizmet veren bankacılık sisteminin Türkiye’nin büyümesine yakın bir büyüme elde edebileceğini kaydeden Akışık, ekonominin belkemiği olan KOBİ’lerin milli gelirin yüzde 35’ini oluşturdukları halde kredilerin sadece yüzde 4’ünü aldıklarını kaydetti.
       Bu yüzde 4’lük oranın yüzde 3.5’luk bölümününün de Halk Bankası tarafından kullandırıldığının altını çizen Akışık, önümüzdeki dönemde KOBİ’lerin milli gelire katkıları kadar bilançolardan pay almaları durumunda Halk Bankası’nın avantajlı olacağın söyledi.
       Ziraat Bankası bilançosunda ise önümüzdeki dönemde göreceli olarak tarımın küçüleceğini ancak Ziraat Bankası’nın tarımın tek ve 1. bankası olmaya devam edeceğini anlatan Akışık, “Asıl büyük atılımı ise bireysel bankacılıkta yapacak” diye konuştu.
       
ZİRAAT’İN HAPSE ATTIRDIĞI KİMSE YOK
       Akışık, Ziraat Bankası’nın dönmeyen borçlar nedeni ile hapse attırdığı tek bir kişinin dahi bulunmadığını söyledi. Ziraat Bankası olarak anlaşmalı avukatlara bir yazı göndererek, hapis için genel müdür, haciz için de merkez şube müdürlerinin imzasını taşıyan bir yazı olmasını istediklerini belirten Akışık, Halk Bankası’nın küçük kredilerde cezai takip ettiği kişilerin bulunmadığını, büyük kredilerde ise olduğunu ifade etti.
       Akışık, Ziraat Bankası’nın Tarım Kredi Satış Kooperatifleri aracılığı ile verilen kredilerin geri ödenmesi için bir baskıda bulunmadığını söyledi.
       
BANKACI TRANSFERİ ZOR
       Profesyonel bir yönetici olarak tek başına geldiğini, eksikliğini hissetti yöneticileri piyasada bulduğu, tanıdıkları insanlar ile tamamlamaya çalıştığını bildiren Akışık, “batık bankalardan niçin yönetici aldınız?” şeklindeki soruya, bankacı transferinin çok zor olması nedeni ile bankaların kapanması nedeniyle açıkta kalan personelin istihdam edilmesi yoluna gittiklerini söyledi.
       Kamu bankalarına ilişkin olarak 25 Kasım 2000 tarihinde çıkarılan bir kanun ile bu bankalara en fazla 650 kişinin hariçten alınabileceğini hatırlatan Akışık, kendisinin yönetimi gelmesi ardından 85 kişiden fazla adam alınmadığını belirtti.
       Ziraat Bankası’na tanınan 350 kişilik hariçten atanma kotası çerçevesinde 20 kişinin, Halk Bankası’nda 65 kişinin alındığını söyleyen Akışık, göreve atanmadan önce BDDK’ya da sorulduğunu kaydetti. Akışık, “bizim göreve aldığımız arkadaşlar hakkında açılmış dava olduğunu düşünmüyorum” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları