Home page
Haber Menüsü


Bankacılık sistemine taze kan
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, sermayesi eriyen bankalara ortak oluyor. Banka operasyonuyla ilgili hükümet önergesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Ahmet Erhan Çelik/Ankara
NTV
28 Aralık— Önergeye göre, sektör payı yüzde 1’in üzerinde olan ve sermayesi yeterlilik oranı yüzde 5’in altına inen bankalara, hisse senedine dönüştürülebilir 7 yıl vadeli tahvil verilecek. Düzenleme yasalaşırsa Hazine, sermaye yeterliliğini kaybetmiş bankalara kaynak aktaracak. Yeni düzenlemeyle bankalara el konulmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Sermaye transferiyle ilgili yasal düzenlemeyi kabul eden Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, banka yöneticilerini adli takipten koruyacak düzenlemeyi ise reddetti.

   
 
       
   
MSNBC News Kaynak aktarımından 11 banka yararlanabilecek
MSNBC News Derviş: Bankalar reel sektöre desteği artırmalı
MSNBC News Kamu bankalarından 750 şube kapanacak
MSNBC News S&P: Kriz, hükümeti banka reformuna ikna etti
MSNBC News Özince: Bankacılığa güven kaybolmadı
MSNBC News Euro değişimi bankalarda yapılmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören yasa tasarısı, dün gece Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarıyla bankalara belli bir program çerçevesinde kredi vadelerini uzatma, ana para ve veya faizleri düşürme gibi bir çok yetki tanınıyor.
       
AKÇAKOCA: TARİHİ OPERASYON
       Tasarıya eklenen kritik bir maddeyle de Hazine’nin bankalara sermaye aktarmasının yolu açıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca; Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemenin, bankacılık tarihinin en büyük operasyonu için yasal zemin hazırladığını belirtti.
       
HAZİNE’DEN KAYNAK TRANSFERİ
       Sermaye aktarımının önümüzdeki altı ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Hazine’den alacağı 7 yıl vadeli özel tertip tahvillerle, sermayesi eriyen bankaların sermaye artırımına katkıda bulunacak.
       
SERMAYELENDİRME ŞARTLARI
       Hazine’den sermaye katkısı alacak bankaların; sistemdeki aktiflerin, 30 Eylül 2001 tarihiyle asgari yüzde 1’ini bünyesinde bulundurması gerekiyor. Yüzde 1’lik orana göre 1.1 milyar dolar aktifi bulunan banka Hazine’den sermaye desteği alacak.
       
SERMAYE KATKISI NASIL YAPILACAK?
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Hazine’den alacağı tahvillerle sermaye yeterlilik oranı yüzde 5’ten az ancak sıfırdan büyük bankalarda yüzde 5 oranına ulaşılması için gereken tutarda sermaye katkısı sağlayacak. Bu katkı, banka ortaklarının karşılayacağı sermayeyi aşmayacak.
       
HAZİNE KREDİSİ
       Sermaye yeterliliği yüzde 5’ten daha büyük olan bankalarda yüzde 9’luk bir orana ulaşılması için Fon, hisse senedine dönüştürülebilir tahvil karşılığı sermaye benzeri kredi sağlayacak. 7 yıl içinde borcunu ödeyemeyen bankanın hisseleri Hazine’ye geçecek.
       
BANKA SAHİPLERİNE DESTEK
       Banka sahip ya da ortaklarına ait varlıklar teminat kabul edilerek bankanın sermaye yeterliliğinin yüzde 5’e ulaşmasına yetecek tutarda kredi verilecek.
       
BANKALARA EL KOYMA DÖNEMİ BİTİYOR
       Hazine’den bankalara yapılacak sermaye transferinde yüzde 1’lik sektör payını sağlayan 11 banka bulunuyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle aktif büyüklüğü 169 katrilyon 796 trilyon 423 milyar lira olan bankacılık sektöründe 4‘ü kamusal sermayeli, 1’i Fon bankası, 11’i özel sermayeli olmak üzere 16 bankanın aktif büyüklükleri yüzde 1’in üzerinde bulunuyor. Yüzde 1’lik limite yakın banka sayısı ise 8-9 olarak ifade ediliyor.
       
Derviş: Bankacılığa destek vatandaşa destek
Hazine’den yapılacak sermaye transferinin, bankalar arasındasındaki birleşme ve devralmaları hızlandıracağı ve reel sektöre kredi kanallarının açılması öngörülüyor. Öte yandan yetkililere göre, sermaye yetersizliği gerekçesiyle bankalara el konulması döneminin de kapanacak.
       
DERVİŞ’İ ÜZEN KARAR
       Öte yandan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, banka yöneticilerini adli takibe karşı koruyan maddeyi reddetti. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş “İyi olmadı” derken; komisyondaki MHP grubunun yekpare ret yönünde oy kullandığının farkında olduğunu belirtti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinin bir bölümü, yapılması planlanan mali operasyonla bazı sermaye gruplarına avantaj sağlanacağını ile sürdü.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları