Home page
Haber Menüsü


25 Kasım haftasının kitapları
Değerlendirmemiz, hepsi değişik yayımevlerinden olmak üzere, anı, öykü ve romandan, tarif/reçeteye her tür kitabı içeriyor. Önemli bir de tarih atlası var tanıttığımız yayımlar arasında.
NTV-MSNBC
    25 Kasım 2003 —  Sánchez, Bohemya krallarının eski şatosundaki salonun duvarları arasında “Parti dışında ve partiye karşı haklı olmaktansa, partiyle birlikte, parti içinde yanılmak evlâdır” cümlesinin yankılandığını zannetmektedir. İspanyol Komünist Partisi’nin iki merkez komite üyesi, eğer nedamet getirmezlerse partiden, -Parti’den-, uzaklaştırılacaklarını öğrenmek üzere, diğer yoldaşların ve efsanevî Büyük Şef’in huzurundadır.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       
FEDERICO SÁNCHEZ’İN ÖZYAŞAMÖYKÜSÜ
       Jorge Semprún
       
       Jorge Semprún, Federico Sánchez adı altında, komünist partinin bir militanı olarak uzunca bir süre geçirdi. Bu kitap Semprun’un, hayatının bu dönemini merkeze koyarak, Komünist Parti ideolojisini ve yaşam tarzını anlatırken; anlatı boyunca parti içinde, başından geçenleri, doğruları ve yanlışlarıyla, geriye dönüşlerle anımsayan Semprún, okurlara kendi özyaşam öyküsünü sunmakta.
       Sánchez, Bohemya krallarının eski şatosundaki salonun duvarları arasında “Parti dışında ve partiye karşı haklı olmaktansa, partiyle birlikte, parti içinde yanılmak evlâdır” cümlesinin yankılandığını zannetmektedir.
       İspanyol Komünist Partisi’nin iki merkez komite üyesi, eğer nedamet getirmezlerse partiden, -Parti’den-, uzaklaştırılacaklarını öğrenmek üzere, diğer yoldaşların ve efsanevî Büyük Şef’in huzurundadır.
       İki üyeden Federico Sánchez “ihanete uğramış inançlarla, sınıfa değil klana özgü bir dayanışmanın kesin ve yabancılaştırıcı buyruklarına, bir ceset gibi itaat ederek geçirilmiş bunca yıl” gerçekten ne hissettiğini sormak istediği La Pasionaria’nın gözlerine bakarak, parti içindeki geçmişini hafızasında tazelemeye koyulur.
       Bu hatırlama, ya da aktif unutma sırasında nasıl bir militan olduğunu, merkez komite üyeliğine gelişini sorgular; ‘iç savaş’ sonrası İspanya’nın tarihini, ihaneti, İKP’nin gayrıresmî tarihinin bir dönemini, kendini feda etmeye hazır militanları ve reelpolitiğe sığınmış yöneticileri, sadece Stalin’i değil, ‘binlerce Stalincik üreten totaliter bir sosyalizm anlayışını’, büyük bir edebiyatçının kalemiyle hesaplaşmaya çağırır. Elbette kendi vicdanıyla da hesaplaşmayı ihmal etmeden...
       Jorge Semprún’un gerçek hayatının bir dönemine, yani yasa dışı Federico Sánchez olduğu döneme ait hatıraları, sadece bir özyaşamöyküsü değil, aynı zamanda dünyayı ve sosyalizmi yalnızca Parti’nin doğrularından ve çeşitli buyruklardan ibaret zanneden “makinelere” karşı edebî bir meydan okuyuş.
       Alain Resnais’nin “Savaş Bitti” filmi ile Costa Gavras’ın “Z” ve “İtiraf” filmlerinin senaryoları da Semprún’un.
       
       İletişim Yayınları, 356 sf.
       Dizi: Çağdaş Dünya Edebiyatı-188
       Tür: Anı-otobiyografi-serbest
       


       
KOPYA KADINLAR
       Deniz Spatar
       
       Kitabı ve yazarını, değerli yazar Selim İleri’nin kaleminden aktaralım:
       Deniz Spatar, durmuş oturmuş bir yazar kimliğiyle çıkageliyor... “Kopya Kadınlar”, bir ‘ilk kitap’ olmasına karşın, çağdaş edebiyatımızı iyi okumuş, yakından izlemiş, gerçekten özümseme çabası içindeki bir yazarı müjdeliyor.
       Bu kitaptaki öyküler, derin hüzünlere bile ironiyle yaklaşabilen, her acıyı göğüslemeyi mizaç edinmiş bir kişinin kaleminden çıkma. Sessiz meydan okuyuşlar...
       “Kadın hikayeci” nitelemesi, edebiyatımızın bir döneminde tartışmalara yol açmıştı. Deniz Spatar, öyle sanıyorum ki bu nitelemeden tedirginlik duymayacak. Öykülerinde kadının iç dünyasını, sevinçlerini, umutlarını, yalnızlığını ve direnişini yakalıyoruz.
       Yazar, “An’lar, sözcük sözcük birikiyor içimde,” diyor. Dil ve anlatım özeni, “Kopya Kadınlar”da gerçekten de gönül çeliyor.
       
       Alkım Yayınları, 141 sf.
       Dizi: Edebiyat/Öykü-2
       Tür: Öykü
       


       
ŞİMDİLİK KADIN
       Emine Saraçoğlu
       
       Emine Saraçoğlu’nun ilk kitabı olan “Şimdilik Kadın”, sıradışı bir karakterin aşk yaşamı etrafında dönüyor. Yazar, ilk kitabı için oldukça cesur davranmış ve Türk edebiyatında az işlenmiş bir konuyu ele almış, ‘kadın eşcinselliği ve aşkı’...
       Saraçoğlu, “Şimdilik Kadın” romanının ana karakteri Lerzan’da, erkek olmak isterken, kadın bedeninde sıkışıp kalmış bir kişiliğin hezeyanlarını, kadınlık ile erkeklik arasındaki gidiş gelişlerini izlerken, kimi zaman kendi cinsine, kimi zaman da karşı cinse yönelen ilgisini ve ruh dünyasının karmaşıklığını, samimi bir dille okuyucunun gözleri önüne seriyor.
       Lerzan bir süredir aklından ‘o’ kadını (Tümay) çıkaramamaktadır. Bir avcı gibi avının çevresinde dönüp durmuş, haftalarca göz hapsinde tutmuştur. Fakat artık daha fazla bekleyemeyecektir. Bütün yaşamı boyunca tekrar tekrar denediği mimikleri, oyunları onun üzerinde deneyecek, ne yapıp edip onu elde etmeye çalışacaktır. Lerzan her şeyi elde etmenin kendi hakkı olduğuna inanan bir insandır, müzik dünyasının aslında en iyisidir; hem ‘en iyi kadın aşık’, hem de ‘en iyi erkek aşık’ odur ...
       Lerzan ve Tümay’ın bu çok farklı aşk hikayesini okurken, tutkunun insanı nelere mahkum edebileceğini, aşkın gel-gitinde sürüklenirken alınan yaraları, şiddetin ve sıradan olanın sınırlarının nasıl aşıldığını seyredeceksiniz ...
       Necati Güngör, kitabı ve yazarını şöyle değerlendiriyor:
       Edebiyatımızda, hep sisli kalmış bir alanı aydınlatıyor Saraçoğlu. Kadın eşcinselliğini ustalıkla anlatıyor. Başka deyimle söylersek, Lerzan adlı, erkek rolüne soyunmuş bir kadından, unutulmaz bir tip yaratıyor. Bunu yaparken olguya dışarıdan bakmıyor. Bizzat yaşam deneyimlerinden yararlanıyor. Romanın gücü de buradan kaynaklanıyor zaten. Ruhsal derinliklere iniyor; kendini erkek gibi duyumsayan bir kadının içdünyasına bin mumluk bir ışıldak tutuyor.
       Akıcı, ilginç, inandırıcı bir roman “Şimdilik Kadın”. Deyim yerindeyse bir solukta okunacak özellikte, ama bu akıcılık onun yalınkat oluşundan ileri gelmiyor. Vurguladığımız gibi yaşanmışlığın verdiği canlı ayrıntılardan akıcılık sağlıyor kendine.
       Bu roman üzerine düşünürken, toplumumuzda alışılagelmiş tavırla eşcinsel bir insanı aşağılamak yerine, ona anlayışla davranma gereğini duyumsayacaksınız. Bu yönüyle cinsel ahlakın liberalleşmesine yararı dokunacağını da söyleyebiliriz “Şimdilik Kadın”ın.
       İlgi çekici bir roman ve umut veren bir yazarla karşı karşıyayız.
       
       Gendaş Kültür Yayınları, 536 sf.
       Dizi: Toplumsal Kültür-3
       Tür: Roman
       


       
YAKINÇAĞ TARİH ATLASI
       1815’ten 2000’e Avrupa
       Colin McEvedy
       
       Sabancı Üniversitesi Yayınları, “Tarih Atlasları Dizisi”nin ilk kitabını yayınladı.
       “Yakınçağ Tarih Atlası”, Avrupa’nın 1815 - 2000 yılları arasındaki dönemini ele alıyor. Napolyon Savaşları’nın ardından gelen barış döneminin sonunda, Alman ve İtalyan Milliyetçiliği’nin uyanışı ile başlayan kitap, güncelleştirilmiş son baskısında SSCB’nin dağılması ile AB’nin genişleme süreci de dahil olmak üzere ‘yeni binyıla’ kadar uzanıyor.
       Kitap, kronolojik sırayla birbirini izleyen elli başlık altındaki haritalar ve okuyucuyu kolayca kavrayan anlatısıyla, Avrupa’nın yakın tarihi konusunda önemli bir kaynak niteliği taşıyor. Kitabın çerçevesini oluşturan temel harita, Kıta Avrupası ile Kuzey Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı da içeriyor. Bu haritanın değişik uygulamalarında, önemli siyasi-askeri gelişmeler bağlamında nüfus artışı, nüfus yapısı, kentleşme ve sanayileşmeye ilişkin veriler de coğrafi anlatıma dökülüyor.
       Dört ciltten oluşan “Tarih Atlasları Dizisi”, Modernçağ, Ortaçağ ve İlkçağ ciltlerinin yayımlanmasıyla tamamlanacak.
       “Yakınçağ Tarih Atlası”nda, her harita bir metne karşılık geliyor ve her birine bir tarih düşülmüş. Kendi içinde bütünlük gösteren metin, kesintisiz olarak kaleme alınmış. Kitapta “Yayıncının Notu” başlığı altında okur, ‘haritaların basit dilinin anahtarının’, “Giriş” bölümünde verildiğini ve bu nedenle “Giriş”i, metin ve haritalardan önce okuması gerektiği konusunda uyarılıyor.
       
       Sabancı Üniversitesi Yayınları, 108 sayfa
       Çeviren: Ayşen Anadol
       Tür: Tarih atlası
       


       
İSTANBUL’UN FRENK VE LEVANTEN MAHALLELERİ
       Pera-Galata-Banliyöler
       Bertrand Bareilles
       
       Genç Gaskonyalı öğretmen Bertrand Bareilles 1880’e doğru İstanbul’a gelir. Kısa bir süre sonra talihinin de yardımıyla saraya girer ve Sultan Abdülhamid’in büyük oğluna ders vermeye başlar. Ayrıca askeri okullarda da Fransızca dersi verir. Birçok Osmanlı ileri geleninin çocuğuna da öğretmenlik yapar.
       Çok çeşitli çevrelerle dostluklar kuran Bareilles’in kitaplarından, o dönemde erişilmesi zor kimi arşiv belgelerine ulaşabildiği anlaşılıyor. Örneğin 1917’de Paris’te yayınlanan “Türkler, İmparatorlukları, Oynadıkları Siyasi Komediler” başlıklı eserinde, Berlin Kongresi murahhaslığı yapmış Karatodori Paşa’nın Sultan Abdülhamid’e sunduğu gizli rapordan alıntılar yapar.
       “İstanbul’un Frenk ve Levanten Mahalleleri” adlı bu kitabında ise, birçok farklı dilin konuşulduğu, aynı tiyatro temsilinin farklı dillerde sahnelendiği Pera’dan kentin para ve ticaret nabzının attığı Galata’ya, Ayestefanos’tan o sırada Boğaziçi’nde küçük bir köy olan, ama yine de parkıyla farklı bir yere sahip olan Bebek’e, çeşitli milletlerin bir arada yaşadığı büyük, karma bir köy olan Ortaköy’den kaplıcalarıyla ünlü Yalova’ya, kayık gezintileri ve flörtleriyle maruf Göksu’ya, İstanbul’un çeşitli semtlerini anlatıyor.
       Kitapta, bekçisinden tulumbacısına, hamalından muhtarına, alafranga gece eğlenceleri düzenleyen Peralı zengin sarraftan, alaturka kıyafetinden vazgeçmek istemeyen mütevazı Levantene, falcı Kokona Elenko’dan Abdülhamid’in muskacısı Ebulhüda’ya kadar çeşit çeşit İstanbul tiplemesiyle tanışıyoruz.
       İstanbul’un eşsiz panoramasının 19. yüzyıl sonundaki hali, Yalova, Adalar, banliyöler, Boğaziçi’nden manzaralar, kentin iklimi, ışığı ve kelimelerle tarifi zor sümbüli havasını onun sayesinde içimize çekiyoruz. Farklı milletlerin, Rumların, Ermenilerin, Yahudilerin yaşamlarına, inançlarına, bayramlarına, karnavallarına, umutlarına ve korkularına tanıklık ediyoruz.
       Bertrand Bareilles’in, hem yaşanmış olayların canlılığını, hem de kent panoramasını betimlemekteki ustalığı iç içe geçiren anlatımı bizi, 19. yüzyıl sonu - 20. yüzyıl başı İstanbul’unda bir geziye çıkarıyor.
       
       Güncel Yayıncılık, 255 sf.
       Çeviren: Ali Berktay
       Dizi: Güncel Anı-6
       Tür: Anı
       


       
NİNEMİN GÜZELLİK BAHÇESİ
       Tüm Kadınlar ve Tüm Erkekler İçin
       Şenay Duru Özaltın
       
* Beyler, tıraştan sonraki bakımın önemini biliyor musunuz?
* Sizin de mi saçlarınız kepeklenip dökülüyor?
* Yağlı, kuru, karışık ciltlere buzdolabınızdaki yiyeceklerle maskeler...
* Cilt kırışmasına karşı neler yapabilirsiniz?
* Kleopatra’nın banyosunu neden siz de uygulamayın?
* Sabahları yüzünüzde yastık iziyle uyanmaktan artık korkmayın ...
* Tuz ve şekerle de “peeling” yapabilirsiniz...
* “Mayonez”in cildiniz için ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
       
       Arka kapakta yer alan ve bizim de yukarıda sizle paylaştığımız sözlerle, bir ilgi alanı yaratan yazar, kitabının bölümlerini şöyle oluşturmuş :
       Cilt Bakımı, Saç Bakımı, Göz ve Çevresinin Bakımı, Ağız Dudak ve Diş Bakımı, El Ayak ve Tırnak Bakımı, Vücut Bakımı, Parfümler, Cilt Hastalıkları, Erkekler ...
       
       Alfa Yayınları, 278 sf.
       Resimleyen: Yaşar Zeynalov
       Dizi: Başvuru/Hobi-34
       Tür: Reçete / Tarif
       


       
GÖRÜŞMEYELİ UZUN ZAMAN OLDU
       Metin Üstündağ
       
       “Çocukluğumdan bir ben kaldım geriye, ben de ekşidim”
       Mizah edebiyatımızın karamsar romantiği Metin Üstündağ’dan yürek hoplatan, beyin zıplatan 47 yeni hikaye.
       Yazarın diğer kitapları; “Pazar Sevişgenleri-Karikatür Albümü” , “Hasar Tespit Çalışmaları”, “Pablo Neruda’ya Cevaplar Kitabı”, “Orhan Veli’lemeler”, “Pazar Sevişgenleri -2”
       
       Sel Yayıncılık, 128 sf.
       Dizi: met üst 6
       Tür: Öykü
       
 
       
    MSNBC News 18 Kasım haftasının kitapları
MSNBC News 11 Kasım haftasının kitapları
MSNBC News 4 Kasım haftasının kitapları
MSNBC News 28 Ekim haftasının kitapları
MSNBC News 21 Ekim haftasının kitapları
MSNBC News 14 Ekim haftasının kitapları
MSNBC News 7 Ekim haftasının kitapları
MSNBC News 30 Eylül haftasının kitapları
TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları