Home page
Haber Menüsü


FP’nin siyasi yaşamı 3.5 yıl sürdü
Anayasa Mahkemesi’nin bugünkü kararı ile temelli kapatılan Fazilet Partisi’nin siyasetteki varlığı 3.5 yıl sürdü.
Ankara
AA
22 Haziran— FP, Refah Partisi’nin kapatma davasında karara çok az bir süre kala, Necmettin Erbakan’ın ve RP’nin avukatlığını yapan İsmail Alptekin’in başkanlığında 34 kurucu üye ile 17 Aralık 1997’de kuruldu.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: Kapatılmasına üzüldüm
MSNBC News Uras: FP partiler mezarlığında
MSNBC News FP'li Doğan: Türk milleti sağolsun
MSNBC News Ilıcak: Demokrasi açısından üzüldüm
MSNBC News AB: Gerekçeli kararı bekliyoruz
MSNBC News MHP'li Çetin: Ülke için iyi olmamıştır
MSNBC News DYP'li Gönül: Tasvip etmiyoruz
MSNBC News FP'li Malkoç: Karara uyacağız
MSNBC News FP'nin ağır toplarının tepkisi
MSNBC News Prof. Tanör: Ara seçim olmaz
MSNBC News Karen Fogg: Üzüntüyle karşıladım
MSNBC News Oğuz: Umarım istikrarsızlık olmaz
MSNBC News ABD kararı eleştirdi
MSNBC News FP'nin kapatılması 'NTV özel'de
MSNBC News Anayasa'nın 68. maddesi (odak olma)
MSNBC News FP davası 26 ay sürdü
MSNBC News Yenilikçiler durum değerlendirdi
MSNBC News FP'nin siyasi yaşamı 3.5 yıl sürdü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir süre İsmail Alptekin’in Ankara’da Hanımeli Sokak’taki avukatlık bürosunda faaliyet gösteren FP’ye, 16 Ocak 1998’de verilen RP’nin kapatılması kararının, 2 Şubat’ta 1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmesi üzerine, ilk olarak Van milletvekili Fethullah Erbaş geçti. Erbaş’ı RP’nin kapanmasıyla bağımsız kalan diğer milletvekilleri izlerken, birkaç gün içinde FP grup oluşturdu.
       Kurucu Genel Başkan İsmail Alptekin’in milletvekili olmaması nedeniyle Grup Başkanlığı görevini, Malatya Milletvekili Recai Kutan üstlendi. Katılımların tamamlanmasının ardından, FP ana muhalefet partisi konumuna geldi. Demokrat Parti’nin 1950’de tek başına iktidara geldiği günün yıldönümü olan 14 Mayıs 1999’da “İlk adım” sloganıyla Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen Kurucular Kurulu toplantısında, Genel Başkanlığa Recai Kutan getirildi. Kutan, Genel Başkan olduktan sonra partisinin RP’den farklı bir çizgide olduğunu savunurken, bu farklılığı değişik çevrelere anlatmak için bazı Amerika ve Avrupa ülkelerini kapsayan geziye çıktı. Kutan, gezilerinde, “Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini gerçekten isteyen tek partinin FP olduğu” savını işledi.
        FP, siyasi faaliyetlerinin yanı sıra “parti programını ve görüşlerini Türk ve yabancı kamuoyuna anlatma çalışmalarını yürütürken”, FP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCK’nın 312. maddesinden hapis cezası alması ve ardından Erbakan hakkında da aynı maddeden dava açılması, FP’nin bu maddenin kaldırılması için iktidar partileriyle “uzlaşma” çabalarına yol açtı. FP 18 Nisan seçimlerinde listelerinde kadın adaylara da yer verdi. İstanbul’dan milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı’nın yemin töreninde TBMM Genel Kurul Salonu’na türbanla girmesi tartışmalara neden oldu ve Kavakçı yemin edemedi. Bir süre sonra Kavakçı’nın ABD vatandaşı olduğunun anlaşılması üzerine milletvekilliği ve Türk vatandaşlığı düşürüldü.
        FP, seçimlerde yüzde 15.2 oy alarak 3. parti oldu. Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, FP’nin kapatılması istemiyle 7 Mayıs 1999’da Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Savaş, RP’nin kapatılmasına gerekçe olan laikliğe aykırı eylemlerin odağı olma fiilinin yanı sıra RP’nin devamı olduğu iddiasıyla FP’nin kapatılmasını istedi. 14 Mayıs 2000 tarihindeki büyük kongreye, Recai Kutan ile Abdullah Gül genel başkan adayı olarak katıldılar.
        Kongrede Kutan delegelerden 633’ünün, Gül ise 521’inin oyunu aldı. Genel Başkanlığa seçilen Kutan’ın yönetim listesi kazanınca, “yenilikçiler” genel merkez yönetiminin dışında bırakıldı. Kongre salonundaki sinevizyon ekranında “Mücahit Erbakan” yazısının geçmesi ve salonun her tarafına yerleştirilmiş Erbakan’a yönelik pankartların bulunması, kapatma davasında ek bir iddianamenin hazırlanmasına dayanak oldu. Savaş’ın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Sabih Kanadoğlu’nun hazırladığı ek iddianamede, kongre görüntüleri FP’nin RP’nin devamı olduğu iddiasına kanıt olarak gösterildi.
        26 ay süren davanın bugün açıklanan kararı ile “3.5 yaşındaki” FP, ilk Olağan Büyük Kongresi’ni yaptıktan 13 ay sonra temelli kapatıldı.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları