Home page
Haber Menüsü


Hazine ihale vadelerini kısalttı
Hazine, 7 ve 12 aylık iki ihale yerine 1 ay vadeli ihale yapacağını açıkladı. Hazine’den yapılan açıklamada, ayrıca dört ay vadeli döviz cinsinden yıllık yüzde 12 faizli bir ihale daha yapılacak.
İstanbul/Ankara
NTV-MSNBC
20 Şubat— Yılın en büyük iç borç geri ödemesi öncesinde Hazine, bugün yapacağı 7 ve 12 aylık iki ihale yerine talebi arttırmak üzere ihalelerin vadesini değiştirdi. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, yaptığı açıklamada, bir ay vadeli Türk Lirası cinsinden bono ihalesi yapılacağını, buna ek olarak 4 ay vadeli yıllık yüzde 12 faizli döviz cinsinden ihale yapılacağını söyledi. Daha önce, Hazine’nin bugün yapacağı ihalelerde 2.9-3.2 katrilyon liralık borçlanma hedefleniyordu. Öte yandan Başbakan Bülent Ecevit, dün akşam bir araya geldiği IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’a Cumhurbaşkanı Sezer’le yaşanan gerginliğin, siyasi bir krize dönüşmeyeceği sözü verdi.

   
 
       
    MSNBC News İzgi, krizin taraflarıyla görüşecek
MSNBC News Başbakanlık'ta ekonomi zirvesi
MSNBC News İhale değişikliği İMKB'ye yaradı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, bu sabah yaptığı açıklamada, bugün bir ay vadeli, Türk Lirası cinsinden iskontolu yapılacağını açıkladı. Demiralp, “İhalede miktar belli olmayacak ama 1 aylık olacak. Bir de dövize endeksli 4 aylık ihaleye çıkacağız” dedi.
       Demiralp, piyasaların bugünkü olası seyrini değerlendirirken de, “İnşallah herkes sağduyu ile hareket eder, biz de bunu geçeriz” şeklinde konuştu. Hazine Müsteşarı Demiralp, bugün bir ay vadeli borçlanma ihalesi yapılacağını, ayrıca döviz cinsinden yüzde 12 faizli 4 aylık ihale açılacağını açıkladı. Demiralp, ihalelerdeki satış miktarının belli olmadığını söyledi.
       Döviz cinsi bononun satışı TAP yöntemiyle olacak ve teklifler saat 12’ye kadar verilecek. Hazine’nin yaptığı bu değişiklikle, dün sistemden Merkez Bankası’ndan yapılan alımlarla çıkan 4.9 milyar doların geri dönmesi hedefleniyor.
       Yarın 3.9 katrilyon lira iç borç geri ödemesi olan Hazine, bugün 7 ve 12 ay vadeli iki ihale yapacaktı ve toplam 2.9 ile 3.2 katrilyon lira arasında borçlanmayı hedefliyordu. Milli Güvenlik Kurulu’nda başlayan siyasi gerginliğin piyasalara yansıması sonrasında Hazine bugün iki yeni ihale açtı.
       
ERÇEL’DEN AÇIKLAMA
       Bu arada, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de bir açıklama açıklama yaparak, “Programdan vazgeçilmesi mümkün değil” dedi. Erçel, yaptığı açıklamada, programın devamına yardımcı olmak amacıyla piyasaların destek vereceğine dair inancının tam olduğunu vurgulayarak, “Hazine’nin bugünkü ihalesinin kolaylıkla aşılacağı inancındayım. Merkez Bankası-Hazine dayanışmasının bir örneğini yeniden gözleyeceksiniz” diye konuştu.
       
PİYASALAR OLUMLU ALGILADI
       Fon yöneticileri, krizin başlangıcından itibaren bu sabahki açıklamalara kadar tedirginliğin hakim olduğunu belirtirken, bu sabah vadelerin düşürülmesi piyasalara olumlu destek verdiğini söylediler. Osmanlı Bankası Bono Masası Yetkilisi Bülent Yağcı, “Hazine’nin bir ay vadeli ihaleyle borçlanmada zorlanmayacağını düşünüyoruz. Ancak faiz konusunda bir tahminde bulunmak şimdilik zor görünüyor” dedi. Dört ay vadeli döviz cinsinden ihalede de sorun yaşanmayacağını öngören Yağcı, “Bugüne ait fonlamanın Merkez Bankası Açık Piyasa İşlemleri yoluyla yapılmaması ardından, Merkez Bankası’nın dün sattığı dövizi satın almaya çalışacağını düşünüyoruz” dedi.
       Raymond James Fon Yönetimi Müdürü Erden Emanet de yaptığı değerlendirmede, Hazine ihalesine bankaların yüzde 150’den teklif vereceklerini öngörürken, “Yapılacak borçlanma ihalesinde faiz aralığı 120-125 olacaktır. Bu rakam da bankalar için yeterli görünüyor” dedi.
       Tekfenbank Fon Yönetim Müdürü Bülent Mühür de, dün alınan 4.9 milyar dolarlık dövizin sadece bir bölümünün dahi döviz ihalesi aracılığıyla gelmesinin de başarı olarak nitelendirilebileceğini söylerken, “Özellikle dün pozisyon kapatmak üzere yoğun döviz alımına yönelen yerli bankaların alımları etkili olacak” görünüyor. Mühür,
       Türk Lirası cinsinden yapılacak ihaleye ise yoğun talep geleceğini, dolayısıyla bu krizin atlatılacağını öngördü.
       
21 MART TARİHİ ÖNEM KAZANIYOR
       Fon yöneticileri, Hazine’nin şu anda yapmakta olduğu değişiklikle bugünü kurtarmaya yönelik bir hamle yaptığını belirtirken, borçlanmanın roll edilmesiyle büyük borçlanma 21 Mart tarihine atılacağını ifade ediyorlar.
       Bankacılar, bu ortamda, Hazine ihalesinde ne kadar satış yapılacağının önemli olduğunu belirtirken, olayların yatışması ardından yeni bir ihaleye daha çıkılabileceğini ifade ediyorlar.
       Yapı Kredi Yatırım’dan Murat Öner, “Şu an itibariyle büyük borçlanmanın bir ay ötelendiğini söyleyebiliriz. Piyasaların ateşinin sönmesi ardından bir ihale daha gelebilir” dedi. Öner, dün yapılan döviz alımlarıyla pozisyon kapatıldığını belirtirken, “Döviz piyasasında piyasa kapanışına doğru satışların yoğunlaşması sözkonusu olabilir” dedi.
       
SORUNUN KAYNAĞI AÇIK POZİSYONLAR
       Bayındır Menkul Kıymetler Araştırme Müdürü Mehmet Gerz’de, sorunun temelinde bankaların yüksek açık pozisyonlarının yattığını belirterek, “Eylül verilerine göre 21 milyar dolar düzeyinde bulunan bankaların açık pozisyonu, ortamda herhangi bir tedirginlik olduğu dakikada dövize yönelime neden oluyor. Dün yapılan 5 milyar dolarlık işlemlerin 4.5 milyar dolarlık bölümü muhtemelen bankaların açık pozisyonunu kapatmaya yönelik görünüyor” dedi.
       Gerz, dün Ankara’da yaşanan krizi değerlendirirken de, “Tartışma 20 Şubat ihalesi öncesinde yaşandı. Ama bence bu olmasaydı, başka birşey olurdu” dedi. Gerz, Hazine’nin vadeleri ve borçlanma metodunu değiştirmesini olumlu olarak nitelendirirken, “Bankaların döviz ihalesine yöneleceği söylenebilir. Umarım bu krizi atlaacağız, sorun yaşanmadan devam edeceğiz” dedi.
       Gerz, IMF heyetiyle yapılan görüşmeler ardından dezenflasyon programında teknik revizyonlara gidilebileceğini de söylerken, “Bugünün aşılması için esnek davranılması gerekiyor. Bu kapsamda Net İç Varlık hedefleri değiştirilebilir” şeklinde konuştu.
       
Devletin zirvesinde büyük kriz

       Başbakan Bülent Ecevit’in dün MGK toplantısına geçilmeden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kendisine hakaret ettiğini belirterek, toplantıyı terketmesiyle piyasalardaki dengeleri bozan gelişmeler, bugünkü ihaleye yönelik tüm beklentileri değiştirdi.
       Hazine 13 Şubat’ta yaptığı açıklamayla, bugün için hedeflenen iki borçlanma ihalesinde satış limitini 2.9 ile 3.2 katrilyon lira olarak değiştirmişti. Bankacılar, siyasi alandaki kriz öncesinde ihalenin hedeflendiği şekilde tamamlanacağını, faizin ise yüzde 55-65 arasında kalacağını öngörüyorlardı.
       Sözkonusu ihaleler, gerek borçlanma miktarının yüksekliği ve gerekse Kasım krizinden sonra başlayan düzelmenin göstergesi bakımından önem taşırken, yabancı yatırımcılar tarafından da dikkatle izleniyordu.
       Ancak, hükümet ve Cumhurbaşkanı arasında yaşanan gerginliğin piyasaların dengelerini altüst etmesi, ihaleye yönelik talep ve faizlere yönelik beklentileri değiştirdi.
Sezer sorumluluğu Özkan’a yükledi

       Ecevit’in hükümetin istifa etmeyeceği ve ekonomik programın sürdürüleceği açıklamaları, daha sonra ise Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp’in ihalelerin planlandığı gibi gerçekleştirileceğini, piyasaların dengelere kavuşacağını açıklaması geçici bir sakinlik yarattı. Ancak dövize yönelik talebin artarak sürmesi ve 4.93 milyar dolara ulaşması piyasalarda endişeleri arttırdı.
       Bono ve gecelik repo faizlerinin hızla yükseldiği gözlenirken, en fazla işlem gören 11 Temmuz 2001 itfa tarihli bonolar güniçinde en yüksek yüzde 113.14’ü gördükten sonra Salı valörlü işlemlerde hükümetin devam edeceği açıklamalarını takiben yüzde 76’ya kadar indi.
       Gecelik repo faizleri ise güniçinde en yüksek yüzde 760’tan geçtikten sonra ortalama yüzde 317.08’den kapandı. Cuma günü kapanışta ortalama faiz yüzde 43.66 düzeyindeydi.
       Bankacılar, bu aşamada piyasalardaki beklentinin tam olarak oluşamadığını belirtirken, bugün yapılacak ihalelerde Hazine’nin takınacağı tavır önem kazanmaya başladı. Fon yöneticileri, borçlanma ihalelerinde iyi bir talep sağlanabilmesi amacıyla vadenin kısaltılabileceğine de işaret ettiler.
       
  KRİZE ÇÖZÜM TAKVİMİ
 AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Anayasa reformu çerçevesinde uzun süredir yaşanan krizden çıkmak amacıyla bir ''takvim'' belirledi. AB Anayasası projesinin Fransa ve Hollanda referandumlarının ardından ''komaya girmesi'' üzerine ''hastayı kurtarmak'' veya ''ölüyü gömmek'' tartışmalarında uzlaşmazlık yaşayan üye ülke liderleri,çeşitli yaklaşım olasılıklarını değerlendirdiler. AB Konseyi, ''Nice Antlaşması'nın, AB'nin genişlemesinin getirdiği yükümlülük ve gerekler karşısında yetersiz kaldığı gerçeğinden hareketle'', ''yakın gelecekte 27 üyeli olacak topluluğun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla'' gerekli reformların gerçekleşmesi için çaba harcamayı kararlaştırdı. Devlet ve hükümet başkanları tarafından belirlenen takvime göre, gelecek yılın başında dönem başkanlığını Finlandiya'dan devir alacak olan Almanya, Nice Antlaşması'nın nasıl değiştirilebileceği ve yeni koşullara ne şekilde uyarlanabileceği konusunda öneriler hazırlayacak. Berlin, bu amaçla üye ülkelerin ''nabzını yoklayarak'' bir rapor sunacak. ''Alınacak kararlara temel oluşturacak'' Alman raporu, bir yıl kadar sonra somut kararlara bağlanacak.

       Önceki ihalelerde oluşan yüksek faizin Hazine’ye 1 milyar dolarlık ek yük getirdiği gözönüne alındığında, faizin yüzde 70’ın üzerinde gerçekleşmesi durumunda da yine 1 milyar dolarlık ekstra yük getireceği gözleniyor. Bu arada, Hazine’nin Çarşamba günü yapacağı iç borç geri ödemesinde yabancı payı nedeniyle döviz talebi oluşabileceği öne sürülüyor. Hazine’nin daha önce yaptığı açıklamaya göre, yabancılara Çarşamba günü yapılacak itfada 640 trilyon liralık ödeme yapılacak.
       
REKOR İTFA YAPILACAK
       Hazine, yapacağı borçlanmayla 21 Şubat Çarşamba günü 2001 yılı ilk çeyreğinin en büyük iç borç geri ödemesi olan 3.2 katrilyon lira için kaynak yaratmış olacak. İhraç tarihleri 21 Şubat Çarşamba olarak belirlenen ihalelerden tahvil için geri ödemenin 20 Şubat 2002, bono için ise 19 Eylül 2001’de yapılması öngörüldü.
       Hazine Müsteşarlığı’nın 21 Şubat Çarşamba günü, bu yılın ilk çeyreğinin en büyük iç borç geri ödemesi olan 2 katrilyon 671 trilyon 291.4 milyar lirası anapara, 1 katrilyon 254 trilyon 790.3 milyar lirası da faiz olmak üzere toplam 3 katrilyon 926 trilyon 81.8 milyar lira tutarında ödemesi bulunuyor.
       Hazine Müsteşarlığı, Şubat ayında 3 katrilyon 175 trilyon 197.2 milyar lirası anapara, 2 katrilyon 172 trilyon 411.3 milyar lirası da faiz olmak üzere toplam 5 katrilyon 347 trilyon 608.5 milyar liralık iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek.
       Hazine, 2001 yılının Ocak-Mart döneminde, toplam 9 katrilyon 374.3 trilyon lira iç borç geri ödemesinde bulunacak. Bu dönemde ödemesi yapılacak toplam iç borcun 5 katrilyon 467 trilyon 20.6 milyar lirasını ana para, 3 katrilyon 907 trilyon 234 milyar lirasını da faiz oluşturuyor. Hazine’nin 13 Şubat Salı günü düzenlendiği 91 gün vadeli bono ihalesinde, 916 trilyon 349.5 milyar lira tutarında satış yapılmıştı. İhalede brüt yıllık faiz yüzde 57.03 bileşik faiz de yüzde 70.43 oldu.
       
ECEVİT’TEN FISCHER’A: SİYASİ KRİZ OLMAYACAK
       Başbakan Bülent Ecevit, Ankara’daki kritik saatlerin ardından dün akşam Başbakanlık’ta IMF Başkanı Stanley Fischer’la bir araya geldi. 40 dakika süren görüşmeye, IMF Avrupa Bölüm Direktörü Michael Deppler ve IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli katıldı. NTV’nin haberine göre, dün akşamki görüşmenin ana konusu Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında yaşanan gerginlik oldu. Bu görüşmede Ecevit, Fischer’a Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında yaşanan gerginliğin bir siyasi krize dönüşmeyeceğini söyledi. Başbakan Ecevit, hükümetin programı uygulamakta kararlı olduklarının da altını çizdi.
       
FISCHER: TÜRKİYE’NİN ARKASINDAYIZ
       IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ise Başbakan Ecevit’e “Mali piyasalarda spekülatif atak bekliyor musunuz? Para programında kararlı mısınız?” sorularını yöneltti. Ecevit’in programla ilgili olarak hükümetin tutumunda bir değişiklik olmadığı yanıtını vermesi üzerine Fischer’in son sözü “Türkiye’nin arkasındayız. Kredibilitesini olumlu noktada tutmak bizim mükellefiyetimizdedir” oldu.
       
  İzleyici Görüşleri
Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yaşanan kriz ile ilgili görüşlerinizi okurmektuplari@ntvmsnbc.com adresine gönderebilirsiniz.
Okur mektupları 1
Okur Mektupları 2
Okur Mektupları 3
Okur mektupları 4
Okur Mektupları 5
Okur Mektupları 6
Okur Mektupları 7
Okur Mektupları 8
Okur Mektupları 9
Okur Mektupları 10

       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları