Home page

Haber Menüsü


 
Formula 1: Önce iş, sonra spor
 
Geldiğimiz noktaya bir bakın… Michael Schumacher gibi bir pilotun iyi olup olmadığını bile tartışır olduk.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
3 Mart—  Formula 1 asla Formula 1 değildir, bunu artık hepimiz biliyoruz; nasıl olsun ki? Milyonlarca dolarlık bütçelerle zafer peşinde koşan takımların, bir ürün oldukları her hareketlerinden belli olan başrol oyuncularının (yani pilotlar), TV’lerde bir kaç saniye fazla görünebilmek için milyonlarca dolar harcayan ve bundan fazlasıyla memnun olan sponsorların yer aldığı bir mecranın önce spor olmasını beklemek zaten haksızlık olmaz mı?

   
 
       
   
MSNBC News Ezeli rekabet nereye koşuyor?
MSNBC News Ferrari'nin üstünlüğü ne kadar sürer?
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları - 2
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları - 3
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İyi de Formula 1’in önce iş olması da bizim gibi F1 severler için haksızlık… O halde ne yapalım; F1’i hem iş, hem de spor haline getirelim…
       Bunun için sporun olmazsa olmazı ‘rekabetin’ geri gelmesi gerekiyor. Sürpriz unsurunun geri gelmesi gerekiyor; en iyinin kazanmasına izin veren, ama iyi performans gösterenin de alkış almasını sağlayan bir sistem yaratmak gerekiyor.
       Formula 1, bir süredir ciddi kan kaybediyor. Bunda en önemli etken, sporun tanımının değişmiş olması; bir değişim geçiriyor F1, en iyilerin yarıştığı bir spordan, en yeni teknolojik gelişmelerin denendiği bir yarışa doğru yaşanan bir değişim bu… Ve bu değişim, spora gönül verenleri fazlasıyla rahatsız ediyor.
       Çünkü bizler pistte yaşanan rekabeti izlemek istiyoruz, sürprizleri görmek, insan faktörünün ön plana çıktığını hissetmek istiyoruz. Teknoloji yardımıyla kazanılan yarışları değil, anlık doğru kararlarla yaşanan zaferleri izlemek amacımız. Çünkü biliyoruz ki, en yeni teknolojik gelişmelere, sadece ve sadece yüksek bütçelerle ulaşılabilir. Kısaca parası çok olanın değil, yarış günü iyi olanın kazandığı bir yarış istiyoruz.
       Yeni kural değişikliklerine, Ferrari’nin inanılmaz bütçesi ve bu bütçeyi doğru kullanarak yarattığı ortamla herkesi ezmesinden sonra ihtiyaç duyulduğunu herkes biliyor. Amaç Ferrari’yi yavaşlatmak değil aslında, diğer takımların Ferrari’ye yetişebilmesini sağlamak. Bunun en basit yolu sırtını insan faktöründen çok, makina yatırımına dayayan Formula 1’i eski günlerine biraz daha yaklaştırabilmek. Nasıl mı? F1’i sürprizlerin de yaşanabileceği, stratejilerin biraz daha önem kazandığı, ama insani hataların da görülebileceği bir yarış yaparak…
       Geldiğimiz noktaya bir bakın… Michael Schumacher gibi bir pilotun iyi olup olmadığını bile tartışır olduk. Yarış bitiremeyen Ferrari’nin yeniden yaradılış dönemindeki katkılarını unuttuğumuz gibi, yağmurda şov yaptığı günleri de hatırlamıyoruz artık. Yüksek bütçeli, elektronik destekli Ferrari’nin bir numaralı pilotunun zaferlerini, sadece ve sadece otomobile bağlıyoruz.
       Ben kendi adıma, yeni kuralların bir süredir kan kaybeden F1’e renk katacağını düşünüyorum. Bana göre Schumacher yine kazanacak, ama bu kez yakınında diğerlerinin de nefeslerini hissederek. Bizler, pistte sevmek ya da nefret etmek için başka çok iyi pilotların da varolduğunu göreceğiz. İlk 6 değil, ilk 8’e puan verilen yeni sezonda diğer takımların bir puan için yapacağı mücadeleye daha yakından tanık olacağız. Sıralama turlarını izleyenlerin sayısı artacak; ve belki de bir süredir unuttuğumuz yarış heyecanına geri döneceğiz.
       Peki ama herkesin mutlu olacağı bir sistem nasıl yaratılabilir ki? Büyüklerin yine kazandığı ama küçüklerin de yaşama hakkına sahip olduğu bir ortam yaratılarak.
       Kemerlerinizi bağlayın, ekran başına geçin, yeni sezon başlıyor…
 
       
    MSNBC News 12 Dev Adam'dan 12 Dev Çocuk çıkar mı?
MSNBC News Yarı final, Türkiye ve Dünya Kupası...
MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları