Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Sigara, Formula 1’i Avrupa’dan kovuyor mu?
 
Geçen yılı Belçika hükümetiyle anlaşmaya çalışarak geçiren F1 yönetimi, Belçika’yla anlaşamayınca çareyi Belçika’daki yarışı takvim dışına atmakta bulmuştu.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
3 Şubat—  Anlaşılan o ki, Formula 1, bir süre sigara dumanının etkisinden kurtulamayacak. 2006 yılının sonunda sigara sponsorlarından tamamen arınacağını söyleyen F1 yönetiminin başı, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu tarihten once sigara reklamlarını yasaklama kararıyla dertte.

   
 
       
   
MSNBC News Ezeli rekabet nereye koşuyor?
MSNBC News Ferrari'nin üstünlüğü ne kadar sürer?
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları - 2
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları - 3
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen yılı Belçika hükümetiyle anlaşmaya çalışarak geçiren F1 yönetimi, Belçika’yla anlaşamayınca çareyi Belçika’daki yarışı takvim dışına atmakta bulmuştu. Önce F1’in Belçika’ya yararlarını sıralayan ve Belçika’ya zaman tanıyabileceğini belirten F1, daha sonra (biraz da diğerlerine gözdağı verebilmek için) 2003 yılında Formula 1 tarihinin en sevilen pistlerinden Spa’da yarış yapılmayacağını açıkladı.
       “2003 için 16’ya düşürülen yarış sayısı, 2004’te Bahreyn ve Çin’deki yarışlarla 18’e mi çıkacak?” sorusu gündemdeyken, F1’in patronu Bernie Ecclestone, Avusturya’nın 2004 takviminde yeralmayacağını söyledi. Bir başka deyişle bu yıl 18 Mayıs’taki yarış, 2006’ya kadar yarış kontratına sahip olmasına karşın Avusturya’nın son F1 Grand Prix yarışı olacak.
       
KİMSE GERİ ADIM ATMIYOR
       
Kararın neden alındığını anlamak zor değil: FIA ve F1 yönetimi, 2006 yılının sonunda, 1 Ekim 2006’dan itibaren pistlerde sigara sponsorluğunun olmayacağına dair bir karar aldı. Avrupa Birliği ise kararın yaklaşık bir yıl önce, 31 Temmuz 2005’ten itibaren uygulanmasını istiyor. Belçika sigara reklamı yasağını 1 Ağustos 2003’ten itibaren uygulamaya başlayacak.
       Şu anda Avrupa’da sadece (gönüllü olarak) İngiltere ve (yasalar izin vermediği için) Fransa’daki yarışlarda sigara reklamı yasağı uygulanıyor. Bu yarışlarda takımların sigara sponsorlarının yeri boş kalıyor, hatta podyumda patlatılan şampanyanın bile markası kapatılıyor. F1 yönetimi İngiltere ve Fransa’daki ‘özel durumun’ anlaşmanın ilk gününden beri varolduğunu söyleyerek diğerlerine kapıyı kapatmıştı. Formula 1’i yağ lekesi ve alkol kokusundan kurtararak bugünkü seviyeye getiren ve F1 organizasyonunun kontrolünü elinde tutan Bernie Ecclestone, verdiği kararla sigara konusunda geri adım atmayacağını da göstermiş oluyor.
       “Bunun nedenini bana değil, Avusturya Sağlık Bakanı’na sorun” diyen Ecclestone, “2004’te Şangay ve Bahreyn’e gideceğiz, 2005’te ise yarışlar İstanbul ve Rusya’da yapılacak” diye konuşarak, Avrupa’daki yarış sayısının 5-6’ya düşebileceğini de belirtiyor. Pek çok otoriteye göre dünyanın en iyi F1 pistleri arasında bulunan Belçika’nın halen bir şansı bulunduğunu her fırsatta yineleyen Ecclestone, Avusturya sorulduğunda ise “Eminim, son kararım” yanıtını veriyor.
       Şu anda pistte kalan 10 takımın 5 tanesi halen sigara firması sponsorluğuna sahip. Ferrari, McLaren ve Renault gibi dev firmaların yanı sıra, BAR ve Jordan sigara sponsorluğuna sahip.
       FIA’nın araştırmalarına göre sigara sektörünün F1 ve ralli takımlarına yıllık sponsorluk katkısı 350 milyon doların üstünde.
       
FIA’DAN BELÇİKA’YA SUÇLAMA
       
Bilindiği gibi motorsporlarının en yetkili mercii FIA, Formula 1 takımlarına bir mektup göndererek, 2006’dan sonra sigara firmalarıyla sponsorluk anlaşması yapmamalarını söylemişti. FIA Başkanı Max Mosley son gelişmelerden sonra Avrupa Birliği’nin kararını tartışmaya açarak, “AB, takımları 2005-2006 yıllarında farklı ülkeler araması için zorluyor” yorumunu yapmış ve Belçika Hükümeti’ni olayı çözümsüzlüğe taşımakla suçlamıştı.
       F1 yönetimi, Belçika’daki sorunu, yasağın 1 Ağustos 2003 yerine, Belçika’daki yarış sonrasında, bir ay gecikmeli olarak 1 Eylül 2003’te başlamasını önererek çözmeye çalışmıştı. 4 günlük yarış haftasonunun Belçika’da yerel ekonomiye katkısının ise yılda yaklaşık 25 milyon euro olduğu biliniyor...
 
       
    MSNBC News 12 Dev Adam'dan 12 Dev Çocuk çıkar mı?
MSNBC News Yarı final, Türkiye ve Dünya Kupası...
MSNBC News F1, bizler ve diğerleri
MSNBC News Türkiye' ve Formula 1
MSNBC News Kaybetmeyi öğrenmek
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları