Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Ecevitler son şansı da harcadı
 
İsmail Cem, Hüsamettin Özkan ve Kemal Derviş’in birlikte hareket etme kararında oldukları sonunda ortaya çıktı. Sürpriz olmadı, beklenen bir gelişme.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
11 Temmuz—  Ancak, keşke bu gelişmeler, DSP çatısı altında veya daha doğru bir deyimle DSP’nin bütünlüğünü korunarak yaşanabilseydi. Ecevitler bu şansı da ortadan silip süpürdüler. Kendileri adına da yazık oldu. DSP bu kadro ile varlığını daha güçlü bir şekilde sürdürebilirdi. Ancak Ecevitler çocukları olarak gördükleri partilerini ölümle yüz yüze bırakmayı tercih ettiler.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Artık fazla söze de gerek yok. Aslında ben yazılarımda Ecevitler’e yönelik pek eleştiri yapmayan biriyim. Çünkü, onların gerçekten sağlıklı kararlar verebildikleri konusunda ciddi kuşkularım var.
       Şimdi de Ecevitler’e yönelik yeni eleştirileri de anlamlı bulmuyorum. Uzun süredir vurgulayıp durduğumuz bir durum gerçekleşiyor. Ekonomik reformlar üst yapı kurumlarını da yeniden oluşturuyor. Bundan en fazla etkilenecek olan da siyasetti ve ilk seçimlerde bunun çok büyük işaretlerinin görüleceğini defalarca vurguladık.
       Süreç işliyor, siyaset yeniden yapılanıyor. Yeni anlayışlar egemen olmaya başlıyor.
       Bugün yaşadıklarımız umutlu olmamız için önemli işaretler. Kriz durumuna rağmen piyasaların gelişmeleri algılaması ve verilen yanıtlar da bunu gösteriyor.
       
SAĞDA SOLDA TOPARLANMA
       7 Mayıs tarihli yazımın başlığı “Cem+Derviş”di ve bu iki ismin DSP yönetimine gelmesi halinde solda önemli bir toparlanma sürecinin başlayacağını, solda yeni oluşum peşinde olan pek çok grubun da bu isimlere destek vereceğini vurgulamıştım. Bütün bunların DSP çatısı altında olmasının işleri daha da kolaylaştıracağını kaydetmiştim.
       DSP çatısı olmadı, yeni çatı geliyor.
       Bu yeni çatının oluşumunda iki isme ilaveten orkestra şefi olarak görev yapacak Hüsamettin Özkan da yer alıyor. Başka daha pek çok önemli isim de bu çatı altında toplanacak gibi.
       Sağda ve solda güçlü çatılar oluşması, siyasal istikrarı sağlayacaktır. Sol çatısını çatıyor ve bence sol seçmen bu çatıyı benimseyecek.
       Şimdi sıra sağda böyle bir çatıyı oluşturmak ve Türkiye’yi üç veya dört partili sisteme taşımaktır. Türkiye bunu da başarabilir.
       Soldaki bu gelişme sağda da böylesi oluşumlara cesaret verecektir.
       
SÜRECİ BAŞLATAN BAHÇELİ
       Bu süreci başlatan isim Devlet Bahçeli oldu.
       Bahçeli’nin, ortakları ile üç gön önce seçimi normal zamanında yapma kararı almasına rağmen, Pazar günü 3 Kasım’da seçim önerisinde bulunması ortalığı karıştırdı. MHP lideri, bunu ortaklarına hiç danışmadan yaptı. Kendisinin sık sık vurguladığı “koalisyon adabına” bu iş ne kadar uygun bilemem; ama sivil darbeyi önlediğini söylüyor.
       Aslında Bahçeli, sivil darbeyi önlemedi, sivil inisiyatifi geliştirmeye ön ayak oldu; bunu da istemeden yaptı.
       Bahçeli’nin son dönemde, eski bakanlarını aratmamacasına hükümet içinde bunalım politikası izlediğine inananlardanım ve bunun ilkelilik veya tutarlılıkla ilgili olmadığını düşünüyorum.
       Terör örgütünün başının asılmayacağını söyleyip, öbür yandan Türkiye’nin önüne idam konusunu getiren ve bunu siyasetin tam göbeğine oturtan kendisi, kültürel haklar konusunu hükümetin önüne set olarak koyan da kendisi ve en son olarak seçim tarihini açıklayan da kendisi.


        Bir yandan “AB’ye yönelik her eleştiriyi yapanı ‘AB karşıtları’ diye suçlamamalı, AB’yi isteyenleri de teslimiyetçi olarak görmemeli” diyen Bahçeli, aynı günkü konuşmasında, koalisyon ortağı ANAP’ı da ima ederek, AB’yi savunanları teslimiyetçi olarak niteleyen ve de teslimiyetçi ifadesinin yaratıcısı kendisi.
       Bahçeli, ciddi devlet adamlığının yanı sıra çabuk sinirlenen ve sinirliliğini çıkışları ile gidermeye çalışan bir siyasetçi. Bahçeli kendisini en ciddi devlet adamı olarak gördüğünden, rakiplerini ‘fırçalama’ hakkını da kendinde bulan bir siyasetçi izlenimi de veriyor. Kararlılığını teslim etmek gerekir.
       Ama bunda da ölçü kaçtığında kararlılık olmaz, bunalım olur. Ancak tüm bunların olumlu olumsuz yansımaları sandıkta görülecektir. Belki de biz haksız çıkarız; MHP, geçen seçimde aldığı yüzde 18’lik oy oranının çok üzerine çıkar.
       
 
       
   
MSNBC News Erken seçim ve Bahçeli
MSNBC News Özkan operasyonu
MSNBC News MHP dışındakiler parti değil mi?
MSNBC News Bahçeli'nin "asmayacağız" itirafı
MSNBC News Bahçeli'ye mektup
MSNBC News Tutarlı mı, popülist mi?
MSNBC News Yılmaz'ın defans oyunculuğu
MSNBC News Ah şu siyasi çıkarlar
MSNBC News Enkaz severler
MSNBC News Nerde o eski diyaloglar!
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları