Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Erken seçim ve Bahçeli
 
Son birkaç yazımda, MHP ve bu partimizin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin politikaları üzerinde yoğunlaştım.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
8 Temmuz—  Bahçeli ve MHP’nin Türkiye için hayati önemdeki bazı çözümlerin önünde engel oluşturmaya başladığının işaretlerine dikkat çektim. Daha çok da Bahçeli’nin tutumunu irdeledim.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bunu; asıl sorumluluğun Başbakan Ecevit’te olduğunu bilmeme rağmen gündeme getirdim. Çünkü, Başbakan’ın, özel durumu nedeniyle, artık bazı konuları sağlıklı bir değerlendirmeye tabi tuttuğuna inanmıyorum.
       Ya Bahçeli...
       Başbakan’ın böyle bir süreçten geçtiği dönemde, Bahçeli’nin sorunları çözen, sıkıntıları gideren bir konumda olması, ağırlığını bu yönde hissettirmesi daha iyi yararlı sonuçlar getirmez miydi?
       Bunları sorguladığımız için kızanlar da oldu; destekleyenler de. Ama yine bu yazılarımdan birini daha yazmak zorunda kalıyorum; Devlet Bahçeli’nin erken seçim önerisi, üzerine.
       Devlet Bahçeli, 18 Nisan seçimlerinden bu yana sorumlu ve ilkeli siyasetçi örneğini sergilediğini ileri sürdü. Bunun çoğu örneklerini görmedik de değil.
       Ancak son dönemde yaptığı çıkışların bu konuda soru işaretlerini getirdiğini daha önce de belirttim. Erken seçimle ilgili çıkışı da, kendisinin tutarlılığı ve ilkeliliği ile ilgili yeni bir soru işareti.
       Bahçeli’nin, Çin ‘den yaptığı çıkışlarla istikrarsızlığı ve ekonomideki belirsizlikleri körüklediğine inananlardanım. Çünkü, Bahçeli, oradaki çıkışı ile altında imzası bulunan Ulusal Programa uymayacağının işaretlerini verdi.
       İdam cezasının kaldırılması bu programda yer alıyordu. Bahçeli, bunun orta vade olduğunu belirterek, gündeme erken geldiğini ileri sürmüş ve yine de bu konunun muhalefetin desteği ile Meclis’te çözülmesine ses çıkarmayacağını açıklamıştı. Bahçeli, Çin’e kadar bu noktadaydı.
       Aslında burada bile sorgulanması gereken unsunlar var. İdam cezası eninde sonunda kaldırılacağına göre; çünkü orta dönem vaadleri arasında yer alıyordu ve orta dönem de 2004’te bitiyordu, o zaman Bahçeli bu konuya bilmeden mi imza attı Ulusal Programın altına?
       Biliyordu ve de Bahçeli, söylediğinin aksine Öcalan’ın idamını bu konuya endeksleyen belki de tek liderdi. Bahçeli, geçmişte olduğu gibi bugün de partisinin tek politikasını neredeyse bu idam üzerinde yoğunlaştırdı ve diğer partiler üzerinde de baskı kurdu. Bu arada morotoryuma sadık kalacaklarını da ilan etti. Yani Öcalan’ı asmayacaklarını itiraf etti. Ben de bu mu tutarlılık, diye sormuştum.
       
ARAP SAÇI BAHÇELİ’NİN ESERİ
       İdam konusu yine de çözülecek gibiyken, Bahçeli, Çin’den kültürel haklarla ilgili düzenlemelere de geçit vermeyeceğini ilan etti ve geçmiş tavrını bir kenara bırakıp bu konuda oldukça katı tutum sergiledi. Üstelik bu konunun Meclis’te kendileri dışında çözülmesini de hükümeti bozma nedeni olarak ilan etti.
       İşte işler buradan itibaren arap saçına döndü ve hala da çözülemedi. Sonra ne mi oldu?
       Koalisyon partilerinin liderleri bir araya geldiler ve seçimlerin zamanında yapılacağını karar altına aldılar. Devlet Bahçeli’nin bu kararların altında da imzası vardı. Bu imza ile Meclis’in AB düzenlemeler konusunda olağanüstü toplantıya çağrılması da vardı.
       
SENARYOLARA GÖRE HAREKET
       Liderler zirvesinin ardından ve Devlet Bakanı Kemal Derviş’in siyasete aktif katkı kararının ardından durum biraz sakinleşmişti.
       Ancak, Türkiye’nin önemli itfaların arifesinde olduğu bir günde, Devlet Bahçeli’nin yine ortalığı karıştıran, bütün piyasaları alt üst eden yeni bir çıkışı oldu.
       Bahçeli, üç gün önce altında imzası bulunan kararları unutmuş, piyasada konuşulan senaryolara göre hareket ederek, bu senaryoları boşa çıkarmak için yeni bir taktik açıklamıştı:
       Türkiye erken seçime gitmeli.
       Üç günde ne değişti? Tutarlılık veya ilkeli siyaset bu mu? Bahçeli, bu açıklaması ile bir yandan koalisyon ortaklarını tehdit ediyor, diğer yandan da baskın bir seçimle Türkiye’yi yeni bir belirsizliğe itiyor.
       
HEDEF AB
       Bahçeli, bu önerisini üç gün önceki liderler zirvesinde ortaklarına açıklamalı ve birlikte karar alma yollarını araştırmalıydı. Birlikte karar alınamıyorsa, o zaman görüşlerini kamuoyu ile paylaşması daha rahat bir süreci hayata geçirebilirdi.
       Erken seçim kararı, muhalefet tarafından dile getirilebilir; ama bunu iktidar partileri söylerse, öyle tartışma yaratmak için değil, seçime gitmek için söylemeli. Yani söylediği an hayata geçirmeli, aksi belirsizlik ve gereksiz spekülasyonlara neden olur.
       Türkiye erken seçime gitmeli, bu kesin; ama erken seçim böyle, taktiksel, köşeye sıkıştırıcı ve belirsizlik içeren kararlarla gelmemeli. Bahçeli, AB’nin önünü kesmek için erken seçim diyor. Hesap da basit:
       Eylül’de ortakları Meclis’i toplayıp AB düzenlemelerini geçirdiğinde MHP zor durumda kalabilirdi. Bunu önlemenin yolu da, “Ey ortaklarım, siz bu düzenlemeleri muhalefetle geçirirseniz, ben de onlara erken seçim kozunu veririm, böylece hiçbir şey yapamazsınız” demekten geçiyordu.
       Bahçeli, bunu yaptı. Şimdi koalisyon ortaklarını tehdit ediyor. Çünkü, herkes biliyor ki ne DSP ne de


       ANAP henüz seçimlere hazır değil.
       Bahçeli iki aylık bir süre tanıyarak DSP’ye yeniden yapılanmada sıkıntılı bir süreç bırakmayı da hedefliyor. Çünkü, DSP, İsmail Cem, Kemal Derviş adları etrafında yeniden yapılanmaya giderse, seçimlerdeki tablo kendisi için de sıkıntılı sonuç verebilir.
       
YİNE AYNI SÜREÇ Mİ?
       Peki, şimdi bir seçim süreci neyi getirir?
       Bütün partilerin ciddi sıkıntısı var. Bu sıkıntılı sürecin aşılması şart. Yoksa Türkiye bundan 3-4 yıl önce yaşadığı bir süreci yinelemek zorunda kalabilir. Bunun da altından kimse kalkamaz.
       Bu nedenle erken seçim olmalı; ama baskın biçiminde değil.
       Ülkesini seven siyasetçi bundan korkmaz, eğer parti çıkarlarını önde tutmuyorsa.
       
 
       
   
MSNBC News Özkan operasyonu
MSNBC News MHP dışındakiler parti değil mi?
MSNBC News Bahçeli'nin "asmayacağız" itirafı
MSNBC News Bahçeli'ye mektup
MSNBC News Tutarlı mı, popülist mi?
MSNBC News Yılmaz'ın defans oyunculuğu
MSNBC News Ah şu siyasi çıkarlar
MSNBC News Enkaz severler
MSNBC News Nerde o eski diyaloglar!
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları