Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Cem + Derviş
 
Başbakan Bülent Ecevit’in son rahatsızlığı, her insanın karşılaşabileceği cinsten bir rahatsızlık. Ama oldukça ilgi çekti.
 
 
7 Mayıs —  Bunları doğal karşılamak gerek; çünkü, rahatsızlığı geçiren kişi, son yıllarda, sağlığı konusunda sık sık spekülasyon yapılan ve yaşı ilerlemiş bir siyasi ve bu ülkenin Başbakanı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir insanın ne kadar yaşayacağına, henüz, kimse karar veremiyor. Bu da doğanın bir gerçeği. Fakat buna rağmen konu siyaset olunca, senaryolar da en küçük fırsatı yakaladığında hemen ortaya çıkıyor.
       Şu gerçeği herkes kabul etmekte ki, Başbakan Bülent Ecevit’in siyaset sahnesinden çekilmesi, Türkiye’deki siyasi dengeleri alt üst edecek.
       Fakat tercih edilen, bunun zamansız bir karar olmaması.
       İşte bu noktada, Ecevit’in, gücü yettiğince, yoluna devam edeceği kesin.
       Bu tercih sadece Ecevit’in de değil. Koalisyon ortakları ve siyasi dengelere önem verenlerin de tercihi.
       Şu bir gerçek ki, mevcut hükümetin, istikrar içinde yoluna devam etmesi için Ecevit’in görevini sürdürmesi şart.
       Ecevit, hem koalisyon ortakları arasında, hem de kendi partisi içinde çok önemli bir kontrol gücüne ve dengeleme özelliğine sahip.
       Koalisyon ortaklarının hedefi de, bu dengelerin, en az, bir yıl daha sürmesi yönünde. Daha da tercih edileni önümüzdeki yıl sonbahara kadar Ecevit’in başında olduğu bu hükümetle devam etmek.
       Çünkü, önümüzdeki yıl sonbaharda erken seçimi öngörmek için kahin olmaya gerek yok. Yani yeni bir seçime kadar Bülent Ecevit ile yola devam, koalisyon ortaklarının en büyük arzusu.
       
DSP’NİN VARLIK-YOKLUK SAVAŞI
       Ecevit’in siyaset sahnesinde kalması ile hükümet arasındaki bağlantının özeti bu. Ama işin önemli bir diğer boyutu ise DSP’de yaşanacak gelişmelerle ilgili.
       İşte siyaset sahnesindeki dengeleri allak bullak edecek gelişme bu.
       Sanılanın aksine, Ecevitler’in, kendilerinden sonraki dönemde DSP’de aktif tutum içinde bulunmamaları daha büyük bir olasılık. Yani, partinin geleceğinin kiminle devam edeceği konusunda, kendilerine çok aykırı bir gelişme olmadıkça, müdahale olasılıkları düşük.
       Peki DSP’de neler olur?
       Beklenmedik bir gelişme olmazsa, öyle görünüyor ki, DSP’nin geleceğinde en büyük şans Dışişleri Bakanı İsmail Cem’den yana. Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel’e de şans verenler var; ama yapılan kamuoyu anketleri ve parti içi dengeler Cem’e daha büyük şans veriyor.
       Ayrıca, Cem’in uluslararası arenadaki tanınırlığı ve Türkiye içinde yıpranmamış olması da önemli bir avantaj. Buna karşın Gürel’in agresif kişiliği, özel yaşamı, AB’ye karşı tutum alışı ve özelleştirme karşıtlığı gibi faktörler kendisi aleyhinde görünüyor.
       
CEM TOPARLAR
       Bugün Türkiye’de güçlü bir sol parti eksikliği, en çok sol tabanda hissediliyor. Bu nedenle de sol tabana yönelik 10 ayrı partileşme çabası sözkonusu. Her ne kadar CHP’de bir yükseliş trendi varsa da, bu partinin tüm solu kucaklamayacağı herkesce malum.
       İşte bu noktada da, İsmail Cem’in avantajlı konuma geldiği belirtiliyor.
       Cem’in uzlaşmacı, görüşmeler yoluyla sonuç alıcı kimliği ve daha TRT genel müdürlüğünden beri sol tabanda tanınıyor olması kendisine önemli avantajlar sağlıyor.
       Cem’in DSP’nin direksiyonuna geçmesi halinde, soldaki pek çok partileşme hareketini durduracağı gibi, sol tabanı tek parti etrafında toplayabileceği de güçlü bir olasılık olarak görünüyor. Çünkü, sol seçmenin, solda güçlü olan partiden yana eğilim gösterdiği bir gerçek.
       Bunlara ilave olarak, Cem’in yanına ikinci bir güçlü ismi de alabileceği konuşuluyor. Bu isim de Kemal Derviş.
       Formül de şu:


       Cem, Başbakan olarak Türkiye’nin dış ilişkileri ve genel koordinasyonu yürütürken, Derviş ekonominin tek patronu haline gelecek.
       Böyle bir formül sol tabana büyük de bir heyecan getirecek gibi görünüyor.
       İşte bu nedenle; Cem’le ilgili senaryolar büyük ilgi görüyor ve Cem’in hafta sonu yapılan Odalar Birilği Genel Kurulu’nda büyük alkış alan konuşma yapması da dikkat çekici bulunuyor.
       Bir Dışişleri Bakanı’nın böylesi bir platformda siyasi konuşma yapması pek de sık görülen bir olay değil.
       Cem, neredeyse tamamı sağ tabana oynayan etkin bir delege topluluğu karşısında, büyük alkış alan bir konuşma yapıyor; bunu gözden uzak tutmamak gerek.
       Öyle bir döneme giriyoruz ki, çok değil en geç bir yıl sonra baktığımızda sağda da solda da yepyeni hareketler, oluşumlar, isimler öne çıkmış olacak gibi.
       
 
       
    MSNBC News Ağalar böyle konuşur
MSNBC News DSP'li bakanlar istifa etmez!
MSNBC News Vekil babaların borcu vekil oğullara kaldı
MSNBC News Ecevit geç kaldı
MSNBC News Mührü Fenerliler vurdu
MSNBC News Tayyip Erdoğan kararı
MSNBC News Yeniden yapılanma Ecevit'i bekliyor
MSNBC News Süha Tanık'ın torun derdi
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları