Home page
Haber Menüsü


Yazara e-mail atmak için fotoğrafın üzerine tıklayınız
 
Ecevit geç kaldı
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisini hedef alan açıklamalar yaptıktan sonra, Erdoğan gündeme oturdu.
 
 
26 Nisan —  Dün, ikinci kez, cezaevine girmenin eşiğinden dönen Erdoğan’la ilgili Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının çıkmasından sonra yazdığım yazıda da vurgulamıştım. Erdoğan ve AKP ‘mağdur’u oynayacaklar ve kısa dönemde işlerine gelecek, diye. Sanıyorum Kıvrıkoğlu’nun çıkışı ile cezaevi eşiğinden dönülmüş olması da bu partiye ‘mağduru’ oynamak için yeni fırsatlar yarattı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir kere şunu vurgulamak gerekir ki, siyasetçi ile siyaset alanında hesaplaşmak gerek, her şeyi de hukuk içinde yapmalı; ama hukuku da zorlamamalı. İşte bu noktada da işi siyasetçiye düşüyor. Eğer Erdoğan’ın Rize konuşmasının bandı ortaya çıktığında, Başbakan Bülent Ecevit veya hükümetin diğer ortakları, Orgeneral Kıvrıkoğlu’ndan önce devreye girip gerekli eleştirileri yapsalardı, tablo biraz daha farklı olacaktı.
       
İŞİ KIVRIKOĞLU’NA BIRAKTILAR
       Erdoğan’ın, o yenilir yutulur türü olmayan ve kendisinin de, “Dozu biraz kaçmış sözler” diye kabullendiği bu ifadeleri siyasetin liderlerini de rahatsızetmiş olsaydı, bence Orgeneral Kıvrıkoğlu o çıkışı yapmaya gerek görmeyecek veya daha yumuşak bir değerlendirmede bulunacaktı. Siyasetçilerimiz bunu neden görmüyor, anlayamıyorum. Askerin bu konudaki hassasiyeti Başbakan’a, mutlaka, iletilmiştir. Peki Başbakan Ecevit neden gerekli değerlendirmeleri yapmadı? Hatta Tayyip Erdoğan, iki hafta önce, partisinin grup toplantısında Ecevit’i çok ağır sözlerle hedef de almıştı. Ben, hemen ertesi günü yapılacak olan DSP grup toplantısında, Ecevit’in Erdoğan’a yanıt vereceğini sanmıştım; ama yanıldım. Erdoğan’ı muhatap almamayı tercih eden Ecevit, dün partisinin grup toplantısında, AKP’den, “Karanlık bir geçmişin mirasçısı” diye söz etti. Ancak, geç kalmıştı ve eleştirileri de eksikti. Keşke Ecevit, AKP liderinin kasetleri ortaya çıktığında da konuyu siyaset platformuna taşısa ve olayı askerlerin ilgi alanından uzaklaştırsaydı.
       
BAHÇELİ BİLE SUSTU
       Peki Ecevit bunu düşünemedi, bu konularda son derece hassa olan MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’ye ne demeli? PKK terörü konusunda Türkiye’nin en duyarlı partisi olma özelliğini koruduğunu” iddia eden MHP’nin lideri, Erdoğan’ın, Rize konuşması ile ilgili hiçbir kapsamlı değerlendirme veya eleştiride bulunmadı. Bahçeli de, bu konuda, en az Ecevit kadar, geri kalmıştır. ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ise konuya düşünce özgürlüğünün kullanımı açısından bakmış olabilir. Ama bence o bile askerin hassasiyetini düşünerek konuyu siyaset platformuna çekebilirdi. Bütün bunlar olmadı ve siyasetçi yine kendi kalesine gol attı. Kural son derece basit: “Ortada boşluk bırakılırsa birileri de gelir doldurur.”
       
DİN ÜZERİNDEN SİYASETE SON
       Türkiye’de demokrasi için en büyük tehlike ve tehdit din üzerinden siyaset yapılmasıdır. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin de, dün, bunu açık bir şekilde vurguladı. Bugün Tayyip Erdoğan’ın başına gelen, dün Necmettin Erbakan’ı hırpalayan gelişmelerin nedeni de bu . Ve de bu siyasetçilerin başkalarını suçlamaya hiç mi, hiç hakları yok; ektiklerini biçiyorlar. Ama bu arada ülkenin de biçilmesine katkı sağlıyorlar. Pek çok yazımda da bu konuya değindim. Din üzerinden siyaset yapanlar, ne kadar değiştim dese de, örneğin konu türban olduğunda asıllarına dönüyor. İşte o zaman güven vermekte sıkıntı çekiyorlar. Bugün Erdoğan’ın, bütün ‘değiştim’ söylemlerine karşın yeterince güven verememesinin nedeni de bu.


       Huzurlu bir ve güçlü bir demokrasi için öncelikle din üzerinden siyasete son verilmesi şart. Tabi bunu sadece İslam etiketini öne çıkaran siyasetçiye de söylememek gerek. Havaalanına iner inmez, işe Kur’an öperek başlayan, ilk işi de Cuma namazına gideceğini ilan etmek olan merkez sağın yeni siyasetçileri ile bu yolu daha önce kullanan merkez sağın diğer siyasetçilerine de söylemek gerek. Şunu unutmamak gerek; eğer, din siyasette etkili bir silah olarak kullanılacaksa, onu en iyi kullananlar yarışı kazanır. Yani taklitler iş görmez. Herkesten önce merkez sağın siyasetçileri bunu görmeli. Fransa’da da bu böyle değil mi? Milliyetçilik silahını kullanmaya kalkışırsan, onu daha iyi kullananlar çıkar ve sizi geçer. Toplumun ortak değerlerini siyaset alanında kullanmak, önce ülkeye, sonra da siyasete zarar verir. Anlayın artık bunu.
       
       
       
 
       
    MSNBC News Mührü Fenerliler vurdu
MSNBC News Tayyip Erdoğan kararı
MSNBC News Yeniden yapılanma Ecevit'i bekliyor
MSNBC News Süha Tanık'ın torun derdi
MSNBC News Bir de Yüce Divan'a gönderseler
MSNBC News Bostancıoğlu üzerine senaryolar
MSNBC News Siyaset de değişiyor
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları