Home page
Haber Menüsü


Savaştan en ağır turizm etkilenecek
CNBC-e’ye konuşan sektör temsilcilerine göre, olası bir savaş turizmde yoğun biçimde rezervasyon iptallerine neden olacak. Perakende olumlu ya da olumsuz bir gelişme beklemezken, emlakta savaş sonrasında canlanma beklentisi var.
İstanbul
CNBC-E
19 Şubat— Savaşın soluğunu ensemizde hissettiğimiz bu günlerde tüm sektörler olası savaşın etkilerini masaya yatırıyorlar. CNBC-e’ye konuşan sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre sıcak savaş durumundan en kötü etkilenecek sektör turizm olacak.

   
 
       
   
MSNBC News TOBB: Savaşın yıllık maliyeti 16.6 milyar dolar
MSNBC News Businessweek'ten yüksek petrole karşı 6 öneri
MSNBC News Satın alınan savaş sonrası mı?..
MSNBC News ''Savaşın özelleştirmeye etkisi olur"
MSNBC News Ekonomistler Platformu: Türkiye savaşa katılmalı
MSNBC News Savaş beklentisi ekonomiyi sarsıyor
MSNBC News Ankara savaşın faturasını çıkarıyor
MSNBC News Savaşın taşımacılığa maliyeti 700 milyon dolar
MSNBC News CSFB: Türkiye için savaş kritik
MSNBC News ‘Savaşın 2003 maliyeti 14 milyar $'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavit Köletavitoğlu, savaş söylentilerinin rezervasyon sayısında gerilemeye yol açtığını ancak şu aşamada hiçbir iptal talebinin gelmediğini söyledi.
       Köletavitoğlu bu yıl, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 civarında bir rezervasyon artışı hedeflenmesine karşın savaş tedirginliğinden dolayı ancak yüzde 8’lik bir yükseliş yaşandığını kaydetti. Savaşın patlak vermesiyle rezervasyonlarda iptallerin olacağına değinen Köletavitoğlu, bu durumda savaşın potansiyel etkisinin reel etkiye dönüşeceğine dikkat çekti.
       Köletavitoğlu, Körfez Savaşı’ndan doğan zararın sadece turizmde 45 milyar dolar olduğunu ve 13 yıl zarfında bu zararın ancak yarısının karşılanabildiğini vurguladı.
       Savaşın özellikle uzun vadeli zararlar getirmesinden çekindiklerini belirten Köletavitoğlu, sıcak savaşın patlak vermemesini umduklarını dile getirdi.
       
PERAKENDE DAHA İYİMSER
       GİMA Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Çapa ve Tansaş Genel Müdürü Servet Topaloğlu, savaş çıkması durumunda perakende sektörünün bundan negatif ya da pozitif yönde etkilenmeyeceğini söyledi.
       Savaş söylentilerinin olduğu bu dönemde gıda talebinde bir artış yaşanmadığını belirten GİMA Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Çapa, sıcak savaş durumunda da ektra bir talep beklemediklerini ifade etti.
       Savaşın patlak vermesi halinde bunun bölgesel ve kısa süreceğine inandıklarının altını çizen Çapa, sadece Güneydoğu bölgesinde sınırlı alımların gelebileceğine dikkat çekti.
       Tansaş Genel Müdürü Servet Topaloğlu da savaş konusunun kanıksandığını dolayısıyla tüketicilerin bu duruma tepki vermeyeceğini ifade etti.
       
EMLAK SAVAŞ ERTESİ CANLANABİLİR
       Uluslararası Emlakçılar Derneği Başkanı Reha Medin, olası Irak savaşı sonrasında her şeyin yoluna girmesiyle emlak piyasasında Türk Lirası bazında yüzde 20’lik fiyat artışı olacağını, yüzde 35’lik talep artışı beklediğini savundu.
       Emlak fiyatlarını değerlendiren Medin, “Emlak fiyatları şu anda olabilecek en alt seviyede. savaş sonrası her şeyin yolunda gitmesi durumunda emlak sektöründe canlanma gözlenecek. Piyasa yüzde 10 kapasiteyle faliyetlerini sürdürüyor, savaşın sonuçlanmasıyla yüzde 35 lik bir talep artışı bekliyorum. Talep artışıysa fiyatlarda Türk Lirası bazında yüzde 20 artışa neden olacak. fiyatlarda dolar bazındaysa artış olmasını beklemiyorum” dedi.
       CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Türkkent Kooperatifleri Birliği Başkanı Oğuz Soydan ise, savaş beklentilerinin bir çok projeyi rafa kaldırmalarına neden olduğunu söyledi.
       
       Soydan da savaş beklentisinden kaynaklanan belirsizliklerin enflasyon ve döviz kuru tahminlerini zora sokarak, birçok yatırımın önünü kestiğini belirtti.
       Soydan, inşaat sektöründe, seçimlerden sonra düzelme olabileceği kanısının hakim olmasına karşın seçimlerden önce beliren savaş çıkma ihtimali nedeniyle projeler hazır olduğu halde yatırımlara başlanamadığının altını çizdi.
       Soydan, “Türkkent’in rafta bekleyen sadece bir projesinin bedeli 450 milyon dolar, buna benzer birçok proje var. bunların hepsini belirsizlikler nedeniyle uygulamaya koyamıyoruz” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları