Home page
Haber Menüsü


Businessweek’ten yüksek petrole karşı 6 öneri
ABD’nin uzun vadede petrol istikrarını koruması için altı maddelik bir öneri planı hazırlayan ünlü ekonomi dergisi Businessweek, petrol fiyatlarının üç ay yüksek kalmasının ABD milli gelirine maliyetini 50 milyar dolar olarak açıkladı.
Derleyen: Açıl Sezen
CNBC-E
    18 Şubat—  ABD’nin ünlü ekonomi dergisi BusinessWeek, ABD’nin Irak operasyonu sonrası petrol fiyatlarında yaşanacak gelişmelere dönük senaryolara bir yenisini ekledi. Petrol fiyatlarının son üç ayda yüzde 33 arttığına işaret eden dergi, operasyonun ardından fiyatların yükselmesi ve üç ay yüksek kalması halinde ABD Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın 50 milyar dolar azalacağını öngördü. Bu noktadan hareket eden BusinessWeek, uzmanlardan aldığı görüşler doğrultusunda çıkış yolları için bir plan önerdi.  

   
 
       
   
MSNBC News Petrol fiyatlarında yükselişe devam
MSNBC News 'Bütçede petrol fiyatları aşırı iyimser'
MSNBC News ABD, Irak petrolünün yasal sahibini tartışıyor
MSNBC News Irak, petrolde Suudi'leri geçebilir
MSNBC News Petrole talep 30 yılda % 30 artacak
MSNBC News Ruslar, Irak petrolü için Bağdat'ta
MSNBC News 2003'te ekonominin kabusu savaş ve petrol olacak
MSNBC News Kerkük'ün petrol geliri 9.5 milyar dolar
MSNBC News Petrolü olan hızlı büyüyecek
MSNBC News Danış: Savaşta petrol faturası 1 milyar dolar artar
MSNBC News Petrol ithalatına 4.3 milyar dolar ödendi
MSNBC News Dünya ekonomisi petrolle yatacak, petrolle kalkacak
MSNBC News Petrol yılı % 50 yükselişle bitirdi
MSNBC News Petrolün ömrü fiyatına bağlı
MSNBC News Türkiye'nin 'petrol' endişesi
MSNBC News Petrol fiyatlarını, operasyonun süresi belirleyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin “şimdilik” iyi olduğunu, ancak tüm dünya ekonomisinin sadece bir ülkeyle iyi ilişkilere bağlanamayacağını vurgulayan dergi, kısa ve uzun vadeli önlemlerden oluşan altı maddelik bir paket hazırladı.
       Planın temel noktası, petrol tüketiminin azaltılması ve ağırlığın alternatif enerji kaynaklarına yönlendirilmesi. Bunun için yapılacak destekleme çalışmalarının 10 yıl içinde 120 ile 200 milyar dolar arasında olması gerekiyor. Böyle bir adımın, günlük petrol tüketimini 11 milyon varilden 8 milyon varile indireceği belirtiliyor. Altı maddelik planın içeriği ise şöyle:
       UZMANLARIN ÖNERİLERİ
       1) Plana göre ilk adım, petrol tedarikçilerinin çeşitlendirilmesi ve petrolde Körfez bağımlılığının azaltılması. Kısa vadede dünyanın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar kanıtlanmış petrol rezervi bulunuyor.

       Ancak uzun vadede petrol sıkıntısını aşmak için ABD’li şirketlerin Batı Afrika kıyıları, Atlantik Okyanusu ve Hazar Havzası’ndaki petrol arama çalışmalarına aktif olarak katılması öneriliyor. Bu yolla rezervlerin 200 milyar varil artırılabileceği belirtiliyor.
       2) İkinci adım ise biraz daha kısa vadeli. Dergi, önceki petrol krizleri sırasında rezervlerin fiyatların sıçramasından sonra pompalanmaya başlandığını belirterek, “Bu kez bu hataya düşülmemeli, şimdiden Venezuella ve Irak nedeniyle yaşanan kayıplar için petrol arzı artırılmalı” görüşüne yer veriyor.
       3) Bir diğer önemli öneri, sanayide verimliliğin artırılması. Dergi, enerji ve yakıt fiyatlarındaki düşüşün, sanayi şirketlerinin bu konudaki hassasiyetini azalttığını vurguluyor. Şirketlerin bir an önce ayarlanabilir hızda çalışan ve enerji tüketimini minimize eden motorlu makinelere, daha düşük maliyetli aydınlatmaya ve akıllı elektrik networklerine geçmesi gerekiyor.
       4) Daha az benzin yakan otomobiller ise bir başka öneri. Amerikan petrol tüketiminin üçte ikisinin ulaşım ve ulaştırma hizmetlerine gittiği gözönüne alınarak, taşıtlarda galon başına 40 mil gidebilme kapasitesine ulaşılması gerektiği vurgulanıyor.
       Şu an ortalama 24 mil olan bu seviyenin artması, 10 yıl içinde günlük tüketimin 2 milyon varil düşürülmesini sağlayacak. Bunun yanında üreticilerin hybrid otomobillere de ağırlık vermesi isteniyor.
       5) Beşinci öneri, güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallerinin maliyetlerinin düşürülmesi. Bunun için ar-ge harcamalarına ağırlık verilmesi, vergi teşvikleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha efektif kullanılması öneriliyor.
       6) Derginin son önerisi ise daha önceki önerilerin teşvik edilmesi için petrol ve gaz fiyatları üzerindeki vergilerin artırılması. Bu yolla, özellikle sanayi ve ulaşımda verimliliğin artırılabileceği öngörülüyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları