Home page
Haber Menüsü


Irak, petrolde Suudi’leri geçebilir
CSIS raporunda, Irak petrolünün yoğun yabancı yatırıma gereksinim duyduğu ancak uzun vadede Suudi Arabistan’a rakip olabilecek ve teoride onu geçebilecek tek ülke olduğu belirtiliyor.
İstanbul
CNBC-E
22 Ocak— Irak’ta Saddam Hüseyin yönetimi için süre daralırken, ABD’de Saddam sonrası Irak’ın durumuyla ilgili değerlendirmeler gündeme gelmeye başladı. Saddam sonrası Irak’ın durumu özellikle indirileceği özellikle petrol piyasaları açısından önem taşıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Petrole talep 30 yılda % 30 artacak
MSNBC News Irak'ta yeniden yapılınma savaştan zor
MSNBC News Ruslar, Irak petrolü için Bağdat'ta
MSNBC News 2003'te ekonominin kabusu savaş ve petrol olacak
MSNBC News Kerkük'ün petrol geliri 9.5 milyar dolar
MSNBC News Petrolü olan hızlı büyüyecek
MSNBC News Danış: Savaşta petrol faturası 1 milyar dolar artar
MSNBC News Petrol yılı % 50 yükselişle bitirdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Saddam sonrası Irak’taki petrol sektörüne ilişkin araştırma yapan Center For Strategic and International Studies (CSIS), adlı düşünce kuruluşu, konuyu Iraklı muhaliflerin bakış açısıyla yanıtlamaya çalıştı.
       Araştırma için görüşü alınan Iraklı muhalifler, Saddam sonrası yönetimin öncelikli hedefinin yasal düzeni yeniden oluşturmak ve halka yiyecek sağlamak olacağını düşünüyor. Muhaliflere göre, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında petrol sektörü büyük rol oynayacak.
       
EN BÜYÜK İKİNCİ REZERV
       Bu noktada, Irak’ın petrol sektörünün geçmiş dönem performansını hatırlamakta yarar var. En muhafazakar tahminlerle ülkenin kesinleşmiş 112 milyar varil petrol rezervi olduğu biliniyor. Bu Irak’ın, Suudi Arabistan’ın ardından dünyanın en büyük ikinci petrol rezervine sahip olduğunu gösteriyor.
       1972’de devletleştirilen petrol sektörü, en yüksek üretim rakamlarına günlük 3,5 milyon varil ile 1979 yılında ulaştı. İran Savaşı ve ardından gelen uluslararası yaptırımlar nedeniyle bir daha eski üretim rakamlarını yakalanamadı.
       
IRAK LİDER ÜLKE OLABİLİR
       1989 yılında 2,8 milyon varil olan günlük petrol üretimi, 1990 yılında Körfez Savaşı’nın başlamasından sonra günde 300 bin varile kadar geriledi.
       CSIS’nın araştırması, Irak’lı muhaliflerin ülkenin petrol sektörü için iddialı hedeflere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Muhaliflere göre, Irak, dünya petrol piyasası arz talep dengesini belirleyici konuma gelebilir. Bunun için 20 yıllık bir vade öngören muhalifler, bu süre içerisinde Irak’ın Suudi Arabistan’ı geçerek dünya petrol piyasasının lider ülkesi haline gelebileceğini tahmin ediyor.
       
İŞGÜCÜ VE KNOW-HOW SORUNLU
       CSIS, araştırmasında petrol sektörünün önündeki engellere de değiniyor. Araştırmaya göre, sektör ülkenin ard arda girdiği savaşlar nedeniyle tecrübeli mühendis ve işçilerinin büyük bölümünü kaybetti. Bunların çoğu, savaş yıllarında ülkeyi terk etti.
       Savaşlar nedeniyle gereken yatırımların yapılamaması nedeniyle sektör teknoloji ve know-how açısından çok geri kaldı.
       1998 ve 2000 yılında Irak petrol sektörü hakkında inceleme yapan Hollandalı Saybolt International, sektörün teknolojisini “acınacak durumda” diye nitelendirdi.
       
IRAK OPEC’TEN AYRILABİLİR
       Araştırma, sektörün önündeki engelleri belirtirken ilginç bir iddia ortaya atıyor. Irak, kısa vadede olmasa bile, orta ve uzun vadede OPEC içinde kalıp kalmama konusunda bir karar vermek zorunda kalacak. Araştırmayı yürüten Robert Ebel, OPEC’in üretim limitinin, Irak’ın petrol sektörünün gelişimine engel olacağını düşünüyor.
       Lebel’a göre sektörün geleceği için her şeyden önce yabancı sermaye çekmek gerekiyor. Yazar bu noktada saydamlık, politik istikrar ve iyi yönetimin gerekli olduğunu vurguluyor.
       
KUZEYDE EN BÜYÜK YATAK KERKÜK
       Altyapının güçlendirilmesi gerektiği konusunda uzmanlar görüş birliğine varıyor. Ancak, Irak’lı muhalifler özelleştirmeye pek sıcak bakmıyor. Onlara göre, petrol arama çalışmaları özelleştirilebilir ancak çıkarma işlemi devlet tarafından yapılmalı.
       Raporda, dikkate değer bir diğer nokta da ülkenin petrol üretiminin büyük bölümünün 7 tane merkezden sağlanıyor olması.
       Kuzeydeki en büyük merkezin günde 700 bin varil üretim kapasitesiyle Kerkük; güneyin ise Rumayla olduğunu hatırlatan rapor, ABD müdahelesinde bu merkezlerin hızla ve zarar verilmeden ele geçirilmesi gerektiğini savunuyor.
       
SUUDİ ARABİSTAN’I GEÇEBİLİR
       Araştırmayı yürüten Robert Ebel, savaş sonrasında Irak’ın günlük petrol üretiminin kısa vadede 3,2 milyon varile çıkabileceğini düşünüyor. Ancak Ebel, 5,5-6 milyon varil gibi iyimser tahminler yapılsa da ülkenin 2010 yılı için üretim rakamının 4 milyon varil olacağını tahmin ediyor.
       CSIS raporunun sonunda Irak hakkında “Uzun vadede Suudi Arabistan’a rakip olabilecek ve teoride onu geçebilecek tek ülke” yorumu yapılıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları