Home page
Haber Menüsü


 
Satın alınan savaş sonrası mı?..
 
Hafta genelinde endeksin 10 bin 700 ile 11 bin 500 aralığında hareket etmeye aday bir piyasa olması yanında, alımların kısmen sürebileceğini söyleyebiliriz.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
3 Kasım—  Hemen hemen tamamı tahminler doğrultusunda Yapı Kredi Bankası hissesi gölgesinde geçen ve yurtdışı borsalardaki ciddi kan kayıplarının aynı ölçüde borsamıza yansımadığı bir haftayı izledik.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Irak savaşı bir yana, YKB öte yana
MSNBC News Murat Turgut: İhaleler haftası
MSNBC News Murat Turgut: Yeni yıla eskimeyen gündem
MSNBC News Murat Turgut: Paniğin adı: Irak savaşı
MSNBC News Murat Turgut: Alıcı gelmezse satıcı gelir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Son yazımızda aktarmaya çalıştığımız gibi borsamızın kendi iç dinamiklerinden Yapı Kredi Bankası hissesiyle ilgili gelişmeler kısa vadede hissenin üstündeki “hukuki” sıkıntıları kaldırdığı gibi borsa üzerinde de hissedilen gerilimi bitirdi.
       Hatırlanırsa üç hafta önce kaleme aldığımız analizimizde borsada 9 bin 700’ün altındaki kapanışların ancak “hisse bazı” büyük sürprizlerle mümkün olabileceği ve piyasanın söz konusu yerlerde uzun süre kalmayacağı temasını işlemiştik.
       O yazımızdan bu güne hem Irak savaşı hem de faiz piyasasındaki gelişmelere rağmen endeksin gösterdiği performansı yadırgamamak gerekiyor.
        Neticede hemen her olumsuz olayda satılması gerekenleri sonuna kadar satan piyasamızın ardı ardına gelen Irak haberlerine tepkisiz yada çok az tepkili kalmayı tercih etmesi “paradoksal” olsa da çok da beklenmedik değil.
       
ŞUBAT AYI
       Bu ay Irak, Kıbrıs gibi kronikleşen gündemlerin yanı sıra yüklü ihale ve itfalarıyla da rahat bir ay olmayacak gibi görünüyor. Ancak özellikle Irak meselesiyle ilgili gelen olumsuz haberlere yukarı hareketlerle tepki veren borsada biraz da “Ne Olacaksa Olsun” havasının hakim olduğunu söyleyebiliriz.
       Neticede bir yılı aşkın bir süredir satılan bir operasyonun ardından neler olacağı beklentisinin bu dönemde savaşın kendisi ile ilgili beklentilere galip geldiğini görmekteyiz. Belki de son dönemde “satın alınan” savaş sonrası dönem diye düşünmek sağlıklı olabilir.
       Kişisel önerim yatırımcıların özellikle hangi fiyat seviyesinde hangi haberin piyasaya nasıl yansıyacağı konusunda daha hassas davranmaya çalışmalarıdır.
       Zaten büyük ölçüde satılmış olayların gerçekleşmesi daha çok satış değil olsa olsa belirsizliğin kalkması anlamında daha çok alıcı getirebilir. Bu süreç içinde yaşanabilecek nispeten ufak çaplı düşüşleri ise kanımca fazla önemsememekte yarar olabilir.
       Özellikle geçtiğimiz haftayı bu durumda yeniden incelersek Irak sınırına asker kaydırılacağı haberi geldiğinde piyasanın alıcılı seyretmeye başlaması ya da silah denetçilerinin olumsuz denebilecek raporlarına borsamızın fazla duyarlı davranmamasını hatırlatmakta yarar olabilir.
       Bu arada yurtdışı borsaların seyrinin endeksimize yansıması meselesine de gelirsek yine daha önce belirttiğimiz gibi bu piyasalarla borsamızın korelasyonunun son dönemde biraz azaldığını ve hatta “koptuğunu” söylememiz doğru olur. Neticede Irak meselesi bu ülkenin borsasında bir seneyi aşkın bir süredir satılmakta. Oysa yurtdışında henüz yeni bir “satış ” söz konusu denebilir.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Yukarda bahsettiklerimizden hareketle çok olumlu bir hava çizdiğimiz sonucuna ulaşılmamalı. Ulaşmak istediğimiz tek sonuç başta teknik analiz verileri olmak üzere analizle piyasaya bakmak ve bunu bu şekilde yorumlamak.
       Teknik açıdan son iki haftadır görülen güçlenme hareketinin devamını görüyoruz. Geçen haftada aktarmaya çalıştığımız gibi uzun suredir ilk defa “talep yüksek” bir piyasaya geçen borsamızın önünde hem yoğun bir savaş gündemi hem de uzun denebilecek bir bayram tatili var.
       Böyle bir dönemde alımların sert gelmesini beklemek fazla iyimserlik olabilir ancak yine de 11 bin 200 seviyesinin kırılarak 11500 e kadar sürebilecek bir yükseliş çok sürpriz görülmüyor. Şu anki teknik görünümle “sürpriz” olacak şey bu hafta 10700 olarak belirlediğimiz kısa vadeli stop-loss seviyesinin altında bir kapanış yapmamız olabilir.
       Haftanın genelinin 10 bin 700 ile 11 bin 500 aralığında hareket etmeye aday bir piyasa olabileceğini ve alımların kısmen devam edebileceğini söylememiz mümkün. Kısa vadeli strateji 10 bin 700’ün altındaki kapanışlara stopl-oss koymak üzere beklentili hisselerde alıcı olmak olabilir.
       Borsanın psikolojisi bakımından da olaya bakarsak son bir kaç haftadır pozisyon açan ve öngördüğümüz güçlü piyasayı ekranlara yansıtan “güçlü” ellerin savaş öncesi bir realizasyon peşinde olsalar bile bunun için yeterli alıcının gelmesi için 11 bin 200 seviyesini kırdırmak niyetinde olmaları gerektiğini söyleyebiliriz.
       Geçen haftaki stratejimiz olan “biriktir” bu hafta içinde geçerli olabilir. Kısa vadeli traderlar için 10 bin 700 seviyesine sarkmalar bir alım fırsatı 11 bin 500’e yaklaşan noktalar kısa vadeli satış noktalarıdır. Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
       

NTVMSNBC.COM Yazarı Murat Turgut, Es Yatırım Menkul Değerler’de Hisse Senetleri Piyasası Müdürü olarak görev yapmaktadır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları