Home page
Haber Menüsü


 
Irak savaşı bir yana, YKB öte yana
 
Bu haftaki seyrimiz hem olası savaşla ilgili haberler hem de Yapı Kredi Bankası’nın borsaya getireceği performansa bağlı olarak şekillenecek.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
27 Ocak—  Genelde pozisyon açılımının devam ettiği ve teknik güçlenmenin netleşerek tahminlerimiz doğrultusunda yukarı doğru ivmenelen bir piyasa geçtiğimiz haftanın görünümüydü. İMKB-30 hisselerinin hemen hemen tamamının alıcılı olduğu ancak mevcut gündemi ve yüksek faizleri göz önünde bulundurarak alışların üst kademelere fazla yansımadan pasiflerden devam ettiğini söyleyebiliriz.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: İhaleler haftası
MSNBC News Murat Turgut: Yeni yıla eskimeyen gündem
MSNBC News Murat Turgut: Paniğin adı: Irak savaşı
MSNBC News Murat Turgut: Alıcı gelmezse satıcı gelir
MSNBC News Murat Turgut: Gündem Irak'a kalıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
SAVAŞ BİR YANA
       Önümüzdeki haftanın gündemi içinde Pazartesi günü silah denetçilerinin raporlarının açıklanması Salı günü de George W. Bush’un olası “Ulusa Sesleniş” konuşması var. Almanya-Fransa ittifakının yanı sıra somut sonuç doğurmasa da İstanbul’da yapılan zirvenin de savunduğu “savaşsız” çözüm baskısı belki Birleşik Devletleri niyetinden çevirmeye yetmeyecek gibi. Ama bu yazı yazıldığı sıra yurtdışı medyada en az 3-4 aylık bir gecikmenin olasılığından bahsedilmekteydi.
       Hal böyleyken, geçtiğimiz hafta şimdiye kadar Irak savaşı konusunda “nispeten” duyarsız olan Amerikan borsalarının da kötü bir kapanışla haftayı kapadığını belirtelim. Ancak son haftalardaki seyire bakılırsa İMKB’nin hem yurt dışı borsalar olan korelasyonunu azalttığını hem de bir seneyi aşkın süredir her fırsatta bu savaşı sattığı göz önüne alınırsa bu son düşüşün yansımasının çok sert olmamasını beklemek lazım.
       Her şeye rağmen bu haftadaki gelişmelerin Irak sorunu bakımından da büyük bir dönem noktası taşıdığı bir gerçek.
       
YAPI KREDİ ÖTE YANA
       Bu yazıları takip eden sizler, özellikle mali sektör ve endeks bazında etkilerinden dolayı Yapı Kredi Bankası hisselerinin performansının çok önemli olduğunu defalarca okudunuz. Aşağıya son bir senelik Ulusal 100 endeksi ile Yapı Kredi Bankası’nın basit grafiklerini yorumsuzca koyuyorum. Bu aynı zamanda herhangi büyük bir şirket hissesinin borsayı tek başına nasıl etkileyebildiğinin de önemli bir göstergesi olsa gerek.


       Pamukbank’ın Fon’a devri arkasından yaşanan değer kayıplarının doğrudan endeksi etkilediği ve ekonomideki genel olumlu görünümün biraz da bu hissedeki hareketler yüzünden endekse yansıyamadığını sizlere aktarmaya çalışmıştım.
       Borsamız açısından belki en az savaş kadar önemli olan bu hissenin mülkiyet sorunu ile ilgili açıklanan son karar belli bir rahatlama getirebilir.
       Söz konusu mesele orta vadede daha çok gündemde kalacağa benzese de “kısa vadede” ilgili hisse performansında olumlu bir etkide bulunması olasılık dahilinde. Böylelikle mali sektörün genelinde bir hareket gözlenebilir.
       Bu meselenin önümüzdeki bir kaç hafta içinde başlanacak olan IMF ile gözden geçirme toplantılarına nasıl yansıyacağını da bize zaman gösterecek.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Geçtiğimiz hafta güçlenen ve yukarı yapmak için “bahane” arayan piyasadan bahsetmiştik. Özellikle 10500 seviyesini yukarı kırılmasıyla piyasada daha aşağı seviyeleri bekleyen yatırımcıların da yavaş yavaş alım noktasına gelebileceğini görüyoruz. Mevcut gündem her ne kadar ağır olursa olsun borsanın teknik görünümü son iki haftadan bu yana giderek daha olumlu bir hava içinde.
       Geçen hafta 10 bin 400-11 bin puan aralığındaki hareket bandımızı 10500-11200 arasına revize ediyoruz 10100 olan stop-loss seviyemizi de 10 bin 500 altındaki kapanışlara koyuyoruz. Ancak iki hafta önce kaleme aldığım “bu hafta ve ötesi” isimli yazımda da belirtmeye çalıştığım gibi borsanın bulunduğu mevcut seviyeler özellikle “Irak Operasyonu” sonrasında ne kadar ucuz olduğunu daha net biçimde görebileceğimiz seviyeler olarak bilinmeli.
       Özetle bu haftaki seyrimiz hem olası savaşla ilgili haberler hem de Yapı Kredi Bankası’nın borsaya getireceği performansa bağlı olarak şekillenecek. 10 bin 600 seviyesini aşağıya kırmayacak ancak 11 bin 200 seviyesini de kırmakta zorlanacak bir piyasa makul olabilir.
       Kanımca burada dikkatimizi çekmesi gereken nokta ise; 12 bin 500 seviyesinin aşağıya kırıldığı dönemden bu yana İMKB 100 Endeksi’nin kısa vadede ilk kez “talep yüksek” bir piyasaya geçmiş olmasıdır.
       11 bin -11 bin 200 bandında netleşen orta vadeli dirençlerin üstünde bir haftalık kapanış ise söz konusu talep yüksek kavramının orta vadede geçerliliği anlamına gelecektir.
       Savaş gündeminin ne derece ve nasıl fiyatlarının içine oturmuş olduğu tahmin ediyorum ki, önümüzdeki dönemde daha net gösterecek.
       Genel olarak “biriktir” bu dönem için uygun bir yaklaşım olabilir. Kısa vadeli traderlar için 10600 seviyesine sarkmalar bir alım fırsatı 11000 seviyesini üstündeki fiyatlarsa kısa vadeli satış noktalarıdır.
       Her şeyin ötesinde yüksek halka açıklık ve doğrudan mali sektöre ve endekse etkisiyle Yapı Kredi Bankası hisselerinin alt ve üst noktalarını belirleyici olabileceğini hatırdan çıkarmamakta fayda var. Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
       
       

NTVMSNBC.COM yazarı Murat Turgut, Esyatırım Menkul Değerler’de Hisse Senetleri Piyasası Müdürü olarak görev yapmaktadır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları