Home page
Haber Menüsü


 
İhaleler haftası
 
Bu haftanın esas gündemi yüklü itfaya karşılık düzenlenecek olan ihaleler olacak . Mevcut gündemin üstüne eklenen bu durumla beraber en azından Salı günü ihale sonuçlarına kadar sıkıntılı bir piyasa izlememiz olası görünüyor.
 
Murat Turgut
NTV-MSNBC
 
20 Ocak—  Hemen hemen başladığı gibi biten bir haftayı geride bıraktık. Haftanın genelinde Ereğli Demir Çelik, Akbank, Garanti Bankası, Arçelik, Turkcell gibi hisseler alıcılı bir seyir izlerken; Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası hisseleri satış ağırlıklı idi. Genel olarak kısa vadede güçlenme belirtileri gösteren İMKB, bir türlü tepki almak için gerekli haberleri alamayınca hacimsiz seanslara sahne oldu.

   
 
       
   
MSNBC News Murat Turgut: Yeni yıla eskimeyen gündem
MSNBC News Murat Turgut: Paniğin adı: Irak savaşı
MSNBC News Murat Turgut: Alıcı gelmezse satıcı gelir
MSNBC News Murat Turgut: Gündem Irak'a kalıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genele bakıldığında mevcut gündemdeki ve yurtdışı borsalardaki olumsuz seyre rağmen düşmemeye gayret gösteren bir borsa geçtiğimiz haftanın genel görüntüsü idi. Bunda önümüzdeki günlere sarkan İhale beklentisi ve sıkıntılarıyla mevcut gündem içindeki Irak ve Kıbrıs meselelerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz.
       
KRİTİK GÜNLERE DOĞRU
       IMF ve Dünya Bankası ile ilgili temasları “kazasız” atlattıktan sonra artık Irak olayında bir mihenk noktası taşıması olasılık olan 27 Ocak öncesindeki son haftaya giriyoruz. Ancak borsamızın savaşın olmayacağı yönünde bir beklentiye sahip olduğunu sanmıyorum.
       Daha çok ne zaman ve ne şekilde olacak spekülasyonu bundan sonraki döneme damgasını vurabilir. Beklenen operasyon gerçekleşirse de piyasanın bunu ne kadar satın almış olduğunu daha net görme imkanımız olacak.
       Bu dönemdeki diğer kritik bir gündem Yapı Kredi Bankası’nın mülkiyetiyle ilgili ulaşılacak karar olacak. Bilindiği gibi İstanbul yaklaşımı ile ilgili atılacak adımlar bu ayın sonuna doğru netlik kazanacak. Pamukbank ın fona devri meselesi gündeme geldiği günden bu yana borsaya damgasını vuran bu sorunun “bir şekilde” halli piyasaca beklenmekte.
       Ve elbette yaklaşan 28 Şubat tarihi ile beraber öne çıkmaya aday başka bir kritik gündem olan Kıbrıs meselesi. Bu olayında belki bu hafta olmasa da şubat ayının ilk haftasından itibaren gündemde ağırlığını hissettireceğini söyleyebiliriz.
       
İHALELER HAFTASI
       Kanımca bu haftanın esas gündemi yüklü itfaya karşılık düzenlenecek olan ihaleler olacak. Mevcut gündemin üstüne eklenen bu durumla beraber en azından Salı günü ihale sonuçlarına kadar sıkıntılı bir piyasa izlememiz olası görünüyor.
       Haftanın son günü yüzde 57 düzeyine kadar inen gevşeyen faizlerde tekrar 58 seviyesinin görülmesi bu haftaya tedirgin bir bakış yapmamıza neden oluyor.
       
TEKNİK GÖRÜNÜM
       Geçtiğimiz hafta endeksin kısa vadede güçlenme çabaları içinde olduğunu gözlemledik. Ama buna rağmen 10 bin 500 seviyesinin yukarı kırılması için yeterli para girişi ve “haber” sağlanamadı. Ayrıca faizlerde de gevşeme olmaması bu hareketi engelledi.
       Bu haftaya girerken de kısa vade için net bir söz söylememiz mümkün görünmüyor. Dip oluşumunu kademe kademe tamamlamaya çalışan endekste tekrar 9 bin 700’lere bir sarkma teknik bir “rahatlama” ve yeni alıcılar getirebilir. Ama bu hareketin olması da gerekmiyor. Özellikle geçtiğimiz hafta endekste etkili olabilecek bazı hisselerde yapılan alımların her an beklenmedik bir harekete de yol açabileceğini düşünmeliyiz.
       Bütün bunların yanı sıra orta vadeli konumuzu geçtiğimiz hafta daha detaylı incelemiştik. Maalesef borsamız savaş çıkmadan savaş çıkmış gibi bunu satın alma limitlerini hemen hemen sonuna kadar kullanmış durumda. Bundan sonraki gevşemelerin boyutlarının mevcut işlem hacmi ile çok sert olamayacağını düşünüyorum.
       Ama olurda bir panik havası eser ve 10 binlerin altına bir sarkma olursa bu sefer 9 bin 700 seviyesi de aşağıya geçici olarak kırılabilir. Ama ben buna şimdilik fazla bir ihtimal vermiyorum.
       
STRATEJİ
       Kısa vadeli işlemler doğrudan doğruya banka hisselerine bakılarak ve alternatif piyasalar izlenerek yapılmalı. Hacim artışı ve 10 bin 500’ün üstünde bir yatay dinlenme görülmeden mal almak “kısa vadede” doğru olmayabilir. Ancak Salı gününden itibaren ihale sonrasındaki atmosferin yakından koklanması ve ona göre kavranılmasının doğru olacağını düşünüyorum.
       Desteğimiz ve kısa vadeli stop-loss düzeyi 10 bin 100’ün altındaki kapanışlara koyabiliriz. Olurda endekste 10 bin 500’ün üstüne bir hareketlenme yaşanırsa da bunun kısa vadeli üst değerinin 10900-11200 noktaları olabileceğini notlarımızı ekleyelim. Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.
       

NTVMSNBC.COM Yazarı Murat Turgut, Es Yatırım Menkul Değerler’de Hisse Senetleri Piyasası Müdürü olarak görev yapmaktadır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları