Home page
Haber Menüsü


TOBB: Savaşın yıllık maliyeti 16.6 milyar dolar
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, olası savaşın Türkiye’ye yıllık ekonomik maliyetinin 16.6 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    17 Şubat—  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin olası bir Irak savaşı halinde ekonomik kaybının ne olacağına ilişkin bir araştırma yaptırdıklarını belirterek, bu araştırma sonucuna göre Türkiye’ye yıllık ekonomik maliyetinin 16.6 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News ‘Harekatın ABD'ye yıllık maliyeti 50 milyar $’
MSNBC News Babacan: Taylor ile savaşın maliyetini görüşeceğiz
MSNBC News Savaşın taşımacılığa maliyeti 700 milyon dolar
MSNBC News Babacan: Irak savaşının maliyeti belirsiz, yardım için rakam yok
MSNBC News ‘Savaşın 2003 maliyeti 14 milyar $'
MSNBC News Savaşın Türkiye'ye maliyeti 150 milyar dolara çıkabilir
MSNBC News Operasyonun maliyeti 40 milyar dolar
MSNBC News Operasyonun maliyeti 14.2 milyar $
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bugün Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Rudolf Schmidt ile birlikte TOBB’da bir basın toplantısı düzenlendi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Almanya arasında köklü ilişkiler bulunduğunu belirtirken, Almanya’nın Türkiye’nin dış ticaretinde birinci partneri olduğunu söyledi.
       Türkiye’nin ithalatının yüzde 13’ünü, ihracatının ise yaklaşık yüzde 17’sinin Almanya ile gerçekleştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 1980’den bugüne kadar Türkiye’deki Alman yatırımlarının 3.8 milyar dolara ulaştığını, bunun Türkiye’deki toplam yabancı yatırımlar içindeki payının yüzde 12 olduğunu ifade etti.
       Almanya’nın Türkiye turizminin en önemli pazarı olduğunu da belirten Hisarcıklıoğlu, 2002 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Alman turist sayısının 3.5 milyon olduğunu söyledi.
       Konuşmasında, Türkiye’deki Alman yatırımlarının artırılmasına ağırlık olarak değinen Hisarcıklıoğlu, iki ülke yatırımcılarının başta Türkiye ve Almanya’da olmak üzere Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinde sanayi, hizmet, turizm, inşaat ve enerji gibi alanlarda ortak yatırımlara gitmelerini beklediklerini de belirtti.
       
“POTANSİYELİ YANSITMIYOR”
       Hisarcıklıoğlu, Almanya’nın Türkiye’nin birinci ticari partneri olması ve geleneksel dostluk ilişkileri dikkate alındığında, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin boyutunun potansiyeli yansıtmadığına dikkati çekti.
       Hisarcıklıoğlu, bu itibarla Alman Hükümeti’nden Türkiye’deki Alman yatırımlarının artırılmasında öncü bir rol üstlenmesini istediklerini vurguladı.
       İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde ve yeni pazar olanaklarının oluşturulmasında fuar ve benzeri organizasyonlara karşılıklı katılımın büyük önem taşıdığına işaret eden Hisarcıklıoğlu,bu amaçla, dünyanın en büyük profesyonel ulusal ve uluslararası organizasyonların yer aldığı Almanya’da düzenlenen fuarların bir kısmına milli düzeyde iştirak edildiğini hatırlattı.
       
“YILLIK MALİYET 16.6 MİLYAR DOLAR”
       Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin Türkiye’deki ABD üslerinin modernizasyonu ile ilgili Türk müteahhitlerine çıkarılan toplam meblağın ne olduğunu sorması üzerine, şunları kaydetti:
       “Esas yapılacak olan Türkiye’deki yatırımların yüzde 75’inin Türk müteahhitlerine verilmesi konusunda bir mutabakat olduğunu bilmekteyiz, bunun da yaklaşık maksimum değer olarak da 300 milyon dolar civarında bir rakam olduğunu bilmekteyiz, bununla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Bir kısmı yürürlüğe girmiştir, esas olan bu üslerde yapılacak olan çalışmalarda, daha önemlisi, Türkiye’nin olası bir Irak savaşında göreceği zararları hangi noktada. İnşallah, bunda da aklı-selim noktasında her iki ülkenin yapacağı müzakerelerin sonuçta olumlu bir noktaya varacağına inanıyoruz.”
       Bir başka soru üzerine de, Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Irak ile olası bir savaş halinde, Türkiye’nin ekonomik zararlarının ne olacağına ilişkin bir araştırma yaptırdıklarını belirterek, bu araştırma sonucunda yapılan tahmine göre, söz konusu savaşın Türkiye’ye yıllık olası ekonomik maliyetinin 16.6 milyar dolar olacağını belirtti.
       Hisarcıklıoğlu, “kriz uzar ya da olası savaş tehdidi ve savaşın devam etmesi halinde bu zarar daha da büyüyebilecektir” dedi.
       
“ANLAŞMALAR YAZILI OLMALI”
       Türkiye’nin sırf turizmde zararının 5 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, turizmde bağlantıların bir yıl önceden yapıldığını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, bir başka soruya verdiği yanıtta da, daha önceki Körfez krizinde Türkiye’nin uğradığı zararların bir benzerini yaşamaması için Irak ile ilgili yapılacak olan her türlü anlaşmanın yazılı hale getirilmesi gerektiğini belirttiklerini hatırlattı.
        Bunun için hem kamuoyunu hem de hükümeti uyardıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “iki dost müttefik ülkenin ABD ve Türkiye’nin gerektiği şekilde hareket edeceğine inanmaktayız” dedi.
       
SCHMIDT: TURİZMDEN 1.75 MİLYAR EURO
       Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Rudolf Schmidt de, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin rakamlar verdi. Her Alman turistin Türkiye’de harcadığı paranın ortalama 500 eurosunun Türkiye’de kaldığı yönündeki tahminler doğru ise 3.5 milyon Alman turistin Türkiye’ye getirdiği dövizin 1.75 milyar euro olduğunu belirten Schmidt, bunun Türkiye’nin ödemeler dengesi için önemli bir faktör olduğunu kaydetti.
       Alman hükümetinin iki ülke işbirliği çerçevesinde hibe veya uygun kredilerle 4.3 milyar euroluk finansmanla Türkiye’deki bazı projeleri desteklediğini belirten Schmidt, 38 milyon euroluk bir başka destekle Türkiye’deki bazı projelerin daha destekleneceğini belirterek, bu konuda ayrıntılı bilgiler verdi.
       Schmidt, Türkiye ile Almanya’nın NATO’da müttefik olarak işbirliği yaptıklarını da belirterek, Alman Başbakanı Gerhard Schröder’in birçok konuşmasında, Almanya’nın bir müttefik olarak görevlerini yerine getireceğini vurguladığını hatırlattı.
       Dün NATO’nun bu konuda bir karara vardığını da belirten Schmidt, acil durum planı çerçevesinde Türkiye’ye destek verilmesi konusunda NATO’dan bir karar çıktığını belirtti.
       
“TÜRKİYE’NİN KORUNMASINI TEMİN EDECEĞİZ”
       Schmidt, şunları kaydetti:
       “Hollanda ile birlikte Türkiye’ye füzesavar sistemi, yani Patriot füzesavar sistemini sağlayacağız, muhtemel bir kriz durumunda Türkiye’nin korunmasını birlikte temin edeceğiz.”
       Türkiye’nin Almanya ile birçok konuda daha hemfikir olduğunu belirten Schmidt, Türkiye ve Alman hükümetlerinin muhtemel bir krizin barışçıl çözümü için ellerinden geleni yapmakta kararlı olduklarını bildirdi.
       Türkiye’nin bölge barışı için elinden geleni yaptığını belirten Schmidt, Almanya’nın da Fransa ve Rusya ile birlikte çabalarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bazında sürdürmekte kararlı olduğunu vurguladı.
       Schmidt, gazetecilerin sorusu üzerine, Almanya’da yaşayan Türklerin birikimlerini hangi bankalara yatıracakları konusunda özgür iradeleri bulunduğunu ve hangi bankada ne kadar paraları olduğuna dair bir istatistik bulunmadığını ifade etti. Rudolf Schmidt, sorular üzerine, Almanya’da faiz geliri elde eden Türk vatandaşlarının da vergilerini ödemek zorunda olduklarını söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları