Home page
Haber Menüsü


İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince
İş Bankası’ndan 762 trilyon zarar
Türkiye İş Bankası, enflasyondan arındırılmış mali bilançosunda 762 trilyon lira zarar açıkladı. İş Bankası Genel Müdürü Özince, enflasyon muhasebesi kapsamında zarar açıklamanın önemli olmadığını söyledi.
İstanbul
AA
    16 Haziran—  Türkiye İş Bankası, enflasyon etkilerinin arındırıldığı 2001 yılı mali bilançosunda, 762 trilyon lira zarar açıkladı. Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, 2001 öncesi zararının 509 trilyon lira olduğunu kaydetti. Özince, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, “Zarar açıklamak çok önemli değil. Zarar üzerinde durmamak lazım” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Özince: Küçülme sözkonusu değil
MSNBC News Özince: Gerekirse banka alırız
MSNBC News İş Bankası yeniden yapılandırılıyor
MSNBC News Bankaların üçte biri tarih oldu
MSNBC News Dışbank'ta sermaye yeterlilik oranı %21
MSNBC News 8 bankanın zararı 1.1 katrilyon lira
MSNBC News Finansbank 316 trilyon zarar açıkladı
MSNBC News BDDK: Sermaye açığı 224 trilyon
MSNBC News Açıkalın: Bankacılığa 41 milyar $ aktarıldı
MSNBC News Yapı Kredi, Pamukbank'la birleşiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2001 yılı ile birlikte bankanın toplam geçmiş yıllar zararının 1 katrilyon 271 trilyon lira olduğunu belirten Özince, Banka’nın konsolide olmayan sermaye yeterlilik oranının yüzde 20.52, konsolide sermaye yeterlilik oranının ise, yüzde 24.96 olduğunu ifade etti.
       Özince ayrıca, 2001 yılı dahil geçmiş yıllar zararlarının mahsup edilmesinden sonra, bankanın özkaynağının 2.9 katrilyon lira olarak şekillendiğini belirtti.
       
BİLANÇONUN BÜYÜME YETENEĞİ SÜRÜYOR
       Özince, bilançonun büyüme yeteneğinin güçlenerek sürdüğünü belirterek, “Yaklaşık 3 katrilyon liralık bir özkaynakla artık ileriye bakmak istiyoruz. İştiraklerimizle konsolide edilmeksizin düzenlenen bilançomuzdaki sermaye yeterlilik rasyomuzun yüzde 20,52 oranıyla asgari yasal sınırın 2,5 katı düzeyine, konsolide bilançomuzda ise yüzde 24,96 düzeyine ulaştığı dikkate alındığında bilançomuzun büyüme yeteneği daha iyi ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
       Özince, açıklamasını şöyle tamamladı: “İş Bankası bu sonuçlardan güç kazanmıştır. Türkiye’nin risklerini kuruluş misyonu doğrultusunda sırtlamaya ve paylaşmaya öteden beri olduğu üzere devam etmekte kararlıdır. Ülkemizin geleceğine inancımız tamdır.”
       
ZARAR ÜZERİNDE DURMAMALI
       Özince, Türkiye’de İtalyan Ticaret Odası tarafından düzenlenen “Finans Sektöründeki Yeniden Yapılanmanın Reel Sektör Üzerindeki etkileri” konulu panel öncesinde de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özince, banka bilançolarına ilişkin olarak, “zarar açıklamak çok önemli değil. Zarar üzerinde durmamak lazım. Bu bilançolar bundan sonra hep zararla sürerse, herhalde o bankalar birtakım önlemler alırlar” dedi.
       Ersin Özince, BDDK’nın açıklamasında yer alan bankaların 224 trilyon liralık sermaye ihtiyacına ilişkin, “bu şaşırtıcı. Sihirli değnek mi değdi?” sorusu üzerine, şöyle konuştu:
       “Daha mı çok kötü olmasını istiyoruz. (Sihirli değnek mi değdi?) Değdiyse, çok mu kötü olur. Çok mu kötü çıkması lazım herşeyin. Vergi mükellefinin sırtına daha çok mu yükler binmesini arzu etmeliyiz. Birçok kimsenin böyle düşündüğünü biliyorum. Türk bankacılık sektörünün çok çok ciddi, fevkalade konservatif bugüne kadar hiç muhatap olmadığı bir denetim süreci sonrasında, birçok Türk bankasının, eğer uluslararası kriterlerde bu krizlerin riskini çektikten sonra güçlülüğü, sermaye güçlülüğü terslik olduysa, bunun altında artık hiç birşey aramamak lazım. Bunu lütfen biz özellikle biz Türkler, herkese ve kendimize ilan edelim.”
       
HERKES ÇOK FAZLA HIRPALANDI
       Özince, çok ağır bir ekonomik program değişikliği nedeniyle herkesin çok fazla hırpalandığını vurgularken, “bu hırpalanmaların sonrasında otorite böyle bir denetimi yaptıktan sonra, “bu tamam” diyorsa, artık buna inanacağız. Unutmayalım ki bugüne kadar hiçbir zaman otoriteler bu ölçüde uluslararası kriterlerle denetim yapmamıştı” dedi.
İş Bankası’ndan 762 trilyon lira zarar
Banka bilançolarıyla ilgili sonuçların hiç bir şekilde kar veya zararla değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Özince, “Hatırlarsanız geçmiş yıllarda (Vay bu bankacılık sektörü ne kadar kar ediyor, faiz, rantiye vs) söylemleri yapıyorduk. Enflasyon muhasebesine vurulduğu zaman enflasyon bunları alıp götürüyor” dedi.
       Ersin Özince, geçtiğimiz yıl Bankalar Birliği’nin bu tür açıklamalar yapmaya çalıştığını, ancak sesinin kaos ortamında kaybolup gittiğini dile getirirken, Türkiye’de birçok kuruluşun gelirlerinin enflasyon bazında eridiğini söyledi.
       
ZARAR ÜZERİNDE DURMAMAK LAZIM
       Bundan sonra bütün ticari kuruluşların da bankaları izleyeceğini, enflasyon bazında para kazanmaya çalışacaklarını belirten Özince, “Zarar sadece enflasyon muhasebesi uygulamasının bir sonucu mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
       “Ben bilmiyorum. Banka bilanço analiz uzmanı değilim. Uzman olanların, tüm bilgileri değerlendirmek suretiyle bunları ele alması lazım. Zarar açıklamak çok önemli değil. Zarar üzerinde durmamak lazım. Bu bilançolar bundan sonra hep zararla sürerse, herhalde o bankalar birtakım önlemler alırlar. Yani zarar eden müessesese illa kapatılır diye bir şey yok. O müessese belki çok güçlüdür ama sermayedarı belki faaliyetini küçültmesini veya zararı önleyecek kendi içinde önlemler alınmasını ister. Bunlar da yapılır.”
       Özince, banka bilançolarının Borsa’daki etkisine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
       “İMKB’deki etkisi, enflasyona endekslenmiş bir bilançoyla endekslenmemiş bir bilançonun karşılaştırılması, denetim muhasebesi ile ilgili bilgiler nedeniyle yapılmaması gerektiğini düşündüğüm bir şey. Yani biz şimdi önceki Türk muhasebe sistemine göre çıkmış bilançolarla, enflasyondan arındırılmış bilançoları nasıl karşılaştırabiliriz? Karşılaştırmamalıyız. Bu şirketlerle diğer şirketleri de karşılaştırmamalıyız. Bunu sadece bankacılık sektöründe değil, önümüzdeki dönmelerde diğer borsa şirketlerinde de, borsaya açık olmayan şirketlerde de göreceğiz. Sadece yatırımcı değil, tüm müteşebbisler kendi inisiyatiflerini enflasyonu dikkate alarak artık tartmak durumundalar.”
       Halka açık bankaların birçoğunun bilançolarının açıklandığını hatırlatan Özince, bu bankaların hemen hemen tamamının kredibilitesinin olumlu olduğunun görüldüğünü, bunun da olumlu değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
       
İSTANBUL YAKLAŞIMI ETKİLENMEZ
       Özince, bankaların zararlarının İstanbul Yaklaşımı’nı etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soru üzerine de, “Zannetmiyorum. Çünkü zararın önemli bir bölümü de enflasyon muhasebesinin yanı sıra özellikle karşılık kararnamesinin getirdiği ağır kredi risk prensipleridir. Neye göre ağır? Bugünkü kriz ortamına göre ağır” diye konuştu.
       Yeni karşılıklar kararnamesinin eldeki stok kredi portföyüne uygulandığına işaret eden Özince, “Uluslararası kredi kriterlerini sadece şirketlere değil, şahıslara dahi uygulasanız, belki birçok Türk tüketicisi de kredibil çıkmayabilir” dedi.
       Böyle bir geçiş döneminde, bankaların özellikle sorunlu kredilerle ilgili zararlarını azaltmak için İstanbul Yaklaşımı veya bankanın kapasitesi doğrultusunda yöntemler kullanacaklarını ifade eden Özince, bunun her tarafın lehine olduğunu vurguladı.
       
GÜÇLÜ SERMAYE YAPISI ŞART
       Ersin Özince, artık bankacılık yapmak veya başka konularda sermayedar olmak için, daha güçlü sermaye yapısı, daha güçlü kredibilite gerektiğini belirtirken, bütün kuruluşların mümkün olduğunca imkanları oranında, özvarlıklarını uluslararası kurallara ve uluslararası rekabete uyabilmek için, kendilerini güçlendirmeleri gerektiğini kaydetti.
       Özince, Yapı Kredi ve Pamukbank’ın birleşme kararının hatırlatılarak, “Önümüzdeki günlerde başka birleşmeler yaşanır mı?” sorusunu ise “Bilemiyorum. Zararın belki azaltılması sektörde etkinlik arayışlarını artırabilir. Maliyetleri düşürücü basit yöntemlerden bir tanesi de şirket birleşmeleridir. Ama her müessesenin politikası farklı” dedi.
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları