Home page
Haber Menüsü


Yapı Kredi, Pamukbank’la birleşiyor
Çukurova Grubu’nun iki bankası Yapı Kredi ile Pamukbank birleşiyor. Yapı Kredi Yönetim Kurulu, Pamukbank’ı tüm yükümlülükleriyle devralarak birleşmeyi kararlaştırdı. Birleşmeyle Türkiye’nin en büyük özel bankası doğacak.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
11 Haziran— Çukurova Grubu’na ait Yapı ve Kredi Bankası ile Pamukbank birleşiyor. Yapı Kredi Yönetim Kurulu, Pamukbank’ın her türlü hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle ve tüzel kişiliği sona ermek suretiyle, devralmak suretiyle birleşme kararı aldı. Birleşmeyle, aktif büyüklüğü itibariyle Türkiye’nin en büyük özel bankası doğacak.

   
 
       
   
MSNBC News YKB: MB faiz indirimine gitmez
MSNBC News YKB'nin 2002 büyüme tahmini % 2
MSNBC News Yabancı bankalar 'yaklaşım'a uzak
MSNBC News 37 bin bankacı 2001'de işsiz kaldı
MSNBC News Kahkonen: Banka operasyonlarında sürpriz yok
MSNBC News Yabancı bankalar ihtiyatlı iyimser
MSNBC News Kamu bankaları zararı %75 arttı
MSNBC News İSO: Bankalar sanayiyi rehin aldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yapı ve Kredi Bankası tarafından Borsa’ya gönderilen açıklamaya göre, dün yapılan Yönetim Kurulu toplantısında 30 Haziran 2002 tarihli bilançolar esas alınarak iki bankanın birleşmesi kararının alındığı kaydedildi.
       Açıklamada, “Pamukbank’ın her türlü hak, alacak, borç, ve yükümlülükleriyle, tüzel kişiliği sona ermek suretiyle devralınarak, bankamızla birleşmesi kararlaştırılmıştır” denildi.
       Birleşme ile ilgili olarak 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile bu Kanuna istinaden çıkarılan Bankaların Birleşme ve Devirleri Hakkında Yönetmelik’de yeralan gerekli izin ve onayların alınması için Yapı Kredi Genel Müdürlüğü yetkili kılındı.
Birleşme 225 milyon $ tasarruf getirecek
Yapı ve Kredi Bankası ile Pamukbank’ın birleşme çalışmalarının başlatılması amacıyla izin için başvurulan BDDK’nın onayından sonra 90 gün içinde birleşme sürecine ilişkin hukuki prosedürün tamamlanacağı bildirildi.
       
TOPLAM AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 21.9 KATRİLYON
       Birleşmeyle, Türkiye’nin en büyük özel bankası doğması yanında; Ziraat Bankası’nın ardından Türkiye’nin ikinci büyük bankası da oluşacak.
       Türkiye Bankalar Birliği verilerinden yapılan hesaplamalara göre, iki bankanın toplam aktifleri 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 21 katrilyon 893 trilyon 764 milyar liraya ulaşıyor. Bu rakam, T.C. Ziraat Bankası’nın 27 katrilyon 365 trilyon 726 milyar liralık aktif büyüklükten sonra 2. büyük rakamı oluşturuyor.
       
İKİNCİ BÜYÜK BİRLEŞME
       Türk bankacılık sisteminde geçen yıl da, Doğuş Grubu’nda bir büyük birleşme gerçekleşmişti. Garanti Bankası, Osmanlı Bankası ile birleşirken, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle toplam 15.8 katrilyon liralık aktif büyüklükle Türkiye’nin Ziraat’ten sonra 2. büyük bankası, aynı zamanda en büyük özel bankası doğdu.
       Garanti Bankası çatısı altında gerçekleşen birleşmeyle, Türkiye’nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası da tarihe karıştı. Garanti Bankası ile birleşen Osmanlı Bankası, 16 Aralık 2001 tarihinden itibaren Garanti Bankası markası altında hizmet vermeye başladı.
       Türkiye İş Bankası 14 katrilyon 549 trilyon 978 milyar lira, Akbank 14 katrilyon 488 trilyon 640 milyar lira toplam aktif büyüklükle, zirvenin diğer büyük özel bankalarını oluşturuyorlar.
       
YKB HİSSELERİ %12 GERİLEDİ
       Yapı ve Kredi Bankası A.Ş’nin Pamukbank ile birleşme kararının ardından, bankanın Borsa’da işlem gören hisseleri yüzde 11.94 değer kaybetti.
       Günün ilk seansında taban yapan hisseler, 350 lira gerileyerek yüzde 10.45 kayba uğrarken; hisseler ikinci seansta da yüzde 1.67 geriledi. 3,000 liradan seansa başlayan bankanın hisseleri en düşük 2,800 lirayı görürken, günü yüzde 11.94 kayıpla 2,950 liradan tamamladı.
       
UZUN SÜREDİR DİLE GETİRİLİYORDU
       Çukurova Grubu’nun 2 bankası Yapı Kredi ve Pamukbank’ın birleşme hazırlığı içinde bulunduğu uzun süredir basında dile getiriliyordu. Yapı Kredi’nin Pamukbank ile birleşme hazırlığı içinde olduğu, gruba bağlı bankaların ya tek tek ya da birleştikten sonra yabancı ortaklık kurabileceğine ilişkin basında çıkan bir haber üzerine, Yapı ve Kredi Bankası, Pamukbank ile birleşme hazırlığı içinde olunmadığını 16 Ekim 2001’de Borsa’ya bildirdi.
       Bu yalanlamanın ardından, 11 Şubat 2002 tarihinde de Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Pamukbank ile birleşme hazırlığı olmadığını tekrarlamıştı.
       Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ, çeşitli dönemlerde yaptığı açıklamalarda, Yapı Kredi Bankası’yla birleşme haberlerini yalanlarken, birlikte ortak projelere girebileceklerini dile getirmişti.
       
SENDİKA YAKINDAN İZLİYOR
       Yapı ve Kredi ile Pamukbank’ta örgütlü olan Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası’ndan (BASİSEN) yapılan açıklamada, Türk bankacılık sektörünün yeniden yapılanması programı çerçevesinde alınan bu birleşme kararının, sendika olarak yakından izlendiği belirtildi.
       Geçen yıl sonu itibariyle, Pamukbank’ın 197 şubesinde 5 bin 425, Yapı ve Kredi’nin 418 şubesinde 9 bin 674 çalışanın bulunduğu belirtilen açıklamada, her iki bankada çalışan yaklaşık 15 bin 100 personelin 10 bininin BASİSEN’e üye olduğu kaydedilerek, şöyle devam edildi:
       “Uluslararası sermayelerin ve IMF’nin Türk Bankaları üzerindeki emelleri hangi niyette olursa olsun, Türk bankacılık sektörü, yetişmiş nitelikli çalışan yapısı ve ulusal sermayesi ile önüne çıkarılacak her türlü engeli aşacaktır.”
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları