| | | Küçük, “Mali sektörün rehabilitasyonu için harcanan 60-65 milyar dolardan ve 1 yıllık çalışma ardından gelinen nokta olmamız gereken nokta değil” derken, Türkiye’nin, gençlerine ve kriz nedeniyle işsizler ordusuna eklenen en az 1 milyon insanına iş yaratmak zorunda olduğunu kaydetti.
İKİ TARAF BİRBİRİNE GÜVENMELİ
Çözüm için sanayi sektörü ile bankacılık sektörünün birbirine güvenmeleri gerektiğini de vurgulayan Küçük, “Ne yazık ki, bankacılık sektörü kendi içinde dahi işbirliği yönünde görüntü vermiyor” dedi.
Küçük, “Bankalar, sağlayacakları destek karşılığında, tüm uygulamalarını kamunun gözetim ve denetimi altında yürütmek konusunda da niçin bu kadar çekingen ve isteksiz davranıyorlar?” sorusunu yöneltti.
Küçük, BDDK’nın da çözüm sürecini hızlandırmak sürecinde daha net, kararlı ve etkin bir tutum izlemesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Küçük, Türkiye’de gerçek anlamda bankacılık yapacak ve küresel ölçekte rekabet edebilecek bankalara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye’nin enflasyonla mücadeleye devam etmek, enflasyon bataklığını kurutmak ve bu defa başarmak zorunda olduğunu belirten Küçük, “Ancak enflasyon bataklığı kuruduktan sonra sağlam zeminde iş yapma şansımız olacaktır. Sadece sağlam zemin yeterli değildir. Yaptığımız işlerin de doğru ve zamanında olması önemlidir” diye konuştu.
KDV’DE İŞARETLER OLUMLU
İSO Başkanı Küçük, geçen yıla göre kapasite kullanım oranlarında bir miktar artış olduğunu ve Mart 2002’de dahilde alınan toplam KDV’nin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 145, ithalatta alınan KDV’de ise yüzde 123.6 civarında bir artış yaşandığını ifade ederek, şöyle dedi:
“Bu artışta Şubat ayındaki uzun tatil nedeniyle faaliyetlerin Mart ayına yığılmasının etkili olduğu düşünülebilir. 23 Nisan nedeniyle uzatılan tatilin de Nisan ayı için benzer bir sonuç doğurabileceğini belirtelim ve artık bu tip yaklaşımlardan vazgeçelim. Türkiye’nin tatile değil, çalışmaya ihtiyacı var. Hiç olmazsa çalışmanın önemini zihniyet olarak kabul etmeye ihtiyacı var.” | |