Home page
Haber Menüsü


IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen
Kahkonen: Banka operasyonlarında sürpriz yok
IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, BDDK’nın gözden geçirme çalışmalarının yolunda gittiğini belirterek, “Banka operasyonlarında sürpriz yok” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    27 Mayıs—  Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, bankacılıkla ilgili alınması gereken önlemlerin uygulanmasında takvime uyulacağı konusunda umutlu olduklarını söyledi. Kahkonen, basın toplantısında soruları yanıtlarken, “Bunların zamanında uygulanacağı ve programın çalışmaya devam edebileceği yolunda güven vereceği konusunda oldukça umutluyuz” dedi. Kahkonen, Türkiye’nin stand-by kapsamında uygulamakta olduğu ekonomik programın yolunda olduğunu belirterek, yılsonu itibariyle yüzde 3 büyüme ve yüzde 35’lik enflasyon hedeflerinin yakalanabileceğine yönelik güvenlerinin tam olduğunu söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF gözden geçirmeyi tamamlıyor
MSNBC News Kahkonen: Seçim Türkiye'nin iç işi
MSNBC News IMF ödevlerinde süre daralıyor
MSNBC News Kahkonen: Program güçlü gidiyor
MSNBC News Kahkonen: Seçim tartışması işimiz değil
MSNBC News IMF: Ecevit'in sağlığı programa engel değil
MSNBC News Kahkonen: Seçim ekonomiyi etkilemez
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kahkonen, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun halen yaptığı incelemelerin sonuçlarının hem hükümet, hem de özel sektör bakımından yönetilebilir olmasını beklediklerini belirtti ve “BDDK’nın tüm uygulamaları, uluslararası standartlara uygun şekilde yapıldı. Bu uygulamaların devam edeceğini düşünüyoruz. Bankalarda şu anda yapılan denetimlerin sonuçlarını bilmiyoruz. Ancak bu kapsamda yürütülen tüm çalışmaların son derece profosyonelce yürütüldüğünü, dolayısıyla alınacak sonuçların oldukça güvenilir, inanılır sonuçlar olacağına güvenimiz tamdır. Zira sonuçların güvenilir olması, tüm bu sürecin başarısını yakından ilgilendirecektir. Bu uygulamalar devam edecek. Sanırım elde edilecek bulgular, beklenene yakın olacak, program beklentilerine uygun olacak. Sonuçların hem hükümet hem özel sektör açısından, sürdürülebilir bir sürecin devamı olmasını bekliyoruz.”
       Kahkonen, iki hafta süren ikinci gözden geçirme ziyareti sonrasında düzenlediği basın toplantısında, “Tüm makroekonomik göstergeler ekonomideki düzelmeye işaret ediyor” dedi. İkinci gözden geçirmenin ardından IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun 1.1 milyar dolarlık kredi dilimini onaylaması bekleniyor.
       Kahkonen, üçüncü gözden geçirme için Temmuz ayında yeniden geleceklerini hatırlatarak, İcra Direktörleri Kurulu toplantısının Haziran ayı ortasında gerçekleştirileceğini bildirdi.
       
SORUN GÖRÜNMÜYOR
       Kahkonen, uygulanan programın tam güçle sürdürüldüğünü kaydederek, “Gerek parasal, gerekse finansal kriterler itibariyle sorun görünmüyor. Merkez Bankası tüm performans kriterlerini yerine getirmiştir. Mali kriterlerde de hedefler yakalanmıştır. Konsolide bütçedeki gelir performansı yerinde gitmektedir” dedi.
       Kahkonen, yapısal reformlarda sağlanan ivmenin korunduğunu hatırlatarak, “Burada konsolide bütçedeki gelir performansı, KİT’lerdeki performansı bir derece telafi etmek durumunda kalmıştır. Buna rağmen mali hedefler de tutturuldu. Yapısal reformlarda sağlanan ivme devam etti. Özellikle, özel bankaların yeniden sermayelendirilmesi kapsamında hızla ilerlenmektedir ve İstanbul Yaklaşımı’nın çerçeve anlaşması imzalanmıştır” dedi.
       
ÖZELLEŞTİRME REFORMLARI HIZLANACAK
       Kahkonen, kamu sektöründeki yapısal reformların hızlandığını kaydederek, “Dolaylı vergilere yönelik düzenlemeler Meclis’e sevk edilmiş durumda. Özelleştirme konusunda performansın düşük seyrettiği gözlenirken, bunun zamanla hızlanacağını öngörüyoruz” dedi. Kahkonen, programın pek çok gösterge itibariyle yolunda gittiğini kaydederek, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin ciddi oranda geri geldiğini belirtti.
       Kahkonen, program uygulamalarının olası şoklara dayanıklılık açısından büyük adım niteliğinde olduğunu belirterek, “Politikalar oldukça ileri görüşlü olup, yapısal reformlarla desteklenmektedir. Tüm bu politikaların hızlı büyüme ivmesinin yakalanmasına yardımcı olacağını düşüünüyorum” dedi.
       IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısı öncesinde hala yerine getirilmesi gereken şartlar bulunduğunu hatırlatan Kahkonen, “BDDK tarafından sermaye artırımına yönelik mektupların gönderilmesi, Meclis’te bulunan İhale Yasası değişikliklerinin onaylanması ve Türk Telekom’un özelleştirme planı adımlarının atılması gereklidir” dedi. Kahkonen, “Hükümetin geçen yıl gerçekleştirdiği reform performansı oldukça yerinde. Bu performansın devam edeceğini, alınması gereken tedbirlerin, zamanında alınacağını düşünüyoruz” dedi.
       
SEÇİM TÜRKİYE’NİN İÇ İŞİ
       Kahkonen, Uluslararası Para Fonu olarak seçimle ilgili konularla ilgilenmediklerini belirterek, “Bu Türkiye’nin iç işi” şeklinde konuştu. Programın beklenenden iyi seyrettiğini hatırlatan Kahkonen, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların güveninin kazanıldığını, iyi program uygulamalarının yerli ve yabancı yatırımcıların desteğini alacağını söyledi.
       Olası bir seçim halinde Kore’deki gibi uygulanmakta olan programın devamı için siyasi partilerden bir taahhütname alınmasının Türkiye’de de gündeme gelip gelmeyeceğine yönelik bir soru üzerine de Kahkonen, “Spekülatif görüşler vermek istemiyorum” dedi. Türkiye’de şu anda uygulanmakta olan politikaların çok uygun ve çok açık olduğunu kaydeden Kahkonen, “Bu politikalar sonucunda da ekonomik durgunluğun aşılabilecek ve sürdürülebilir bir büyümeye geçilecektir. Bu politikaları uygulamak karar vericilere bağlı” diye konuştu.
       Siyasi belirsizliklerin uygulamalara olan etkisine yönelik bir soruya ise, şu cevabı verdi:
       “Piyasanın siyasi belirsizliklere ilişkin algılaması oldukça net sınırlar içinde kaldı. Bu algılamada bir nebze geriye dönüş başladı. Önümüzdeki dönemde, alınması gereken tedbirlerin yerine getirilmesiyle piyasaların duyduğu güvenin daha artmasını bekliyoruz.”
       
HAZİNE: GÖRÜŞMELER BAŞARILI GEÇTİ
       Bu arada, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti ile stand-by kapsamında sürdürülen ikinci gözden geçirme çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Açıklamada, “bu suretle İcra Direktörleri Kurulu’nun, Haziran ayının ortalarında toplanarak konuyu karara bağlaması ve 1.1 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasını sağlaması imkanı doğacaktır” denildi.
       IMF heyeti ile “yapıcı ve olumlu” bir atmosferde, başarıyla tamamlanan görüşmelerde, ekonomik programın maliye ve para politikaları alanlarında uygulamaların başarı ile sürmekte olduğunun “altının çizildiği” ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
       “Temel ekonomik göstergelere ilişkin, mevcut dönemdeki verilerin öngörülerle tutarlı seyrettiği ve dolayısıyla yıl sonu için başta enflasyon ve büyüme olmak üzere, makro ekononmik göstergelerde tahminlere ulaşılması konusunda, bir sıkıntı yaşanmayacağı tespit edilmiş bulunmaktadır. Özellikle İstanbul Yaklaşımı’nda atılmış adımların, bankacılık kesimi ile reel sektör arasındaki finansman sorunlarının çözümü ve dolayısıyla büyümeye geçiş sürecinde büyük yarar sağlayacağı düşünülmektedir.”
       Görüşmelerde, yapısal reform alanlarındaki uygulamaların kararlılıkla devamının önemi üzerinde durulduğu da vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
       “Önümüzdeki günlerde, çeşitli yapısal reform alanlarında programımızın takviminde yer alan gerekli adımların atılması ve niyet mektubu taslağının nihai hale getirilmesine takiben, IMF heyetinin 2. gözden geçirmenin onaylanmasını IMF İcra Direktörleri Kurulu’na tavsiye etmesi beklenmektedir. Bu suretle İcra Direktörleri Kurulu’nun, Haziran ayının ortalarında toplanarak konuyu karara bağlaması ve 1.1 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasını sağlaması imkanı doğacaktır. IMF Heyeti ile 3. gözden geçirme görüşmeleri Temmuz ayında yapılacaktır.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları