Home page
Haber Menüsü


Özince: Küçülme sözkonusu değil
İş Bankası Genel Müdürü Özince, yeniden yapılandırma kapsamında büyüme veya küçülmenin sözkonusu olmadığını kaydetti. Bu arada, İş Bankası İstanbul Ticaret Odası üyelerine 2 yıl vadeli 40 milyara kadar kredi kullandıracak.
İstanbul
AA
29 Mayıs— Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankası’nın yeniden yapılandırılması konusunda, küçülme ya da büyüme diye birşeyin söz konusu olmadığını söyledi. Türkiye İş Bankası, İstanbul Ticaret Odası üyelerine yönelik özel kredi uygulaması başlattı. Özince, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bankanın yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmaların uzun vadeli olduğunu, zamanı geldikçe kamuoyunu konuda bilgilendireceklerini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Yabancı bankalar ihtiyatlı iyimser
MSNBC News Ziraat Bankası da kredi atağında
MSNBC News Halkbank'tan esnafa kredi müjdesi
MSNBC News Çağlayan: Sezer bankacılıktan rahatsız
MSNBC News Bankalara üçüncü denetim sürüyor
MSNBC News Esnafa kredi faizi yüzde 55 oldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
24 AYA KADAR VADELİ KREDİ
       Türkiye İş Bankası, Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) sonra İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyelerine de özel kredi uygulaması başlattı.
        İTO üyelerine verilecek kredinin limiti 10 ila 40 milyar lira arasında değişirken, kredinin 24 aya kadar vadeli kullanılması mümkün olabilecek. Vadenin 12 ay veya daha kısa tutulması halinde uygulanan faiz sabit kalacak.
       Özince, faiz oranının kaçta sabitleneceğine dair bir soru üzerine şöyle konuştu:
       “Tüketici kredilerinde uygulandığı gibi faiz, kredinin kullandırıldığı tarihte geçerli olan aylık faiz oranı. Krediler belirli tutarlarla limitli, bu tutarlar şu anda belirli. Belki gelişen koşullarda enflasyon doğrultusunda bu limitleri de yükseltebiliriz. Ancak, kredilerin aylık esasla belirlenen, bugün neyse tüketici kredilerinde uygulanan faizler, o civardaki faizi 1 yıl boyunca sabitliyoruz. Faiz düştüğünde kullandırılmış olan faizleri düşüremiyoruz ama yeni kullandırılacak olan kredilerin faiz oranları da faizler düşürse mutlaka olumlu etkilenecektir.”
       
GARANTİLİ TAŞIT KREDİSİ ORANLARINA ENDEKSLENECEK
       Özince, tüketici kredilerinde kullandırılacak faiz oranlarına ilişkin bir soru üzerine de garantili taşıt kredilerinde uygulanan orana endekslemeyi uygun gördüklerini ifade ederek, “Yani, tüketici bir bayi garantisiyle otomobil alırken ne işlem uygulanıyorsa ona endekslemeyi uygun gördük. Yarın bunda olumsuz değil ama olumlu birtakım gelişmeler yapmak mümkün olabilir” diye konuştu.
       Bugün için oranın yüzde 3.95 olarak uygulandığını belirten Özince, “Hayırlısıyla belki yarın ekonomimizde çok olumlu gelişmeler olur. Öbürgün ya da haftaya demiyorum bakarsınız istikrarla ilgili olumlu gelişmeler olur, rakam 3.75 de olur” dedi.
       
GÜVEN ORTAMINI İNŞA ETMENİN ZAMANI
       Faiz istikrarsızlığının bir vaka olduğunu belirten Özince, artık güven ortamını inşa etmenin zamanının geldiği düşüncesiyle Türkiye İş Bankası olarak çok mütevazi olduğuna inandıkları özel kredi uygulamasını düşündüklerini anlattı.
       Özince, anlaşma uyarınca 1 yıla kadar olan dönemde faiz oranının artırılmayacağı, yani İş Bankası’nın bu riski üstleneceğini ve küçük denilebilecek limitlerle kredinin daha geniş, yaygın kullandırıldığı bir model öngördüklerini söyledi. Ersin Özince, şunları kaydetti:
        “Bunun sadece İş Bankası’na özgü bir uygulama olması peşinde değiliz. Ümid ediyoruz ki bu konuda bizim arkamızda, bu konuda çok değerli hizmetleri geçmişte görülmüş, başka bankalarımız da bu tür uygulamalarla yavaş yavaş bu güven ortamının gelişmesine katkıda bulunacaklardır. Bankacılık prensipleri dahilinde bizim de tahammül edebileceğimiz ölçülerde riskler almaya özen göstereceğiz ama bir yerden birilerinin de bu riskleri almaya başlaması uygun olur diye düşündük.”
        Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özince, “erken seçimin ekonomiyi etkilemeyeceğini düşünerek mi bu krediyi veriyorsunuz?” sorusu üzerine, “Tabii ki etkiler. Bizim amacımız kendi mesleğimizle, kendi konumuzla sattığımız ürünün fiyatı konusunda bir istikrar önermesinde bulunuyoruz. Bunu risk alma prensipleriyle ve kapasitemizle münasip yapacağız” diye konuştu.
       
HER ZAMAN DALGA ÇIKABİLİR
        Denizde her zaman dalga, fırtına çıkabileceğini ama gemilerin de boylarına göre etkilendiğini ifade eden Özince, devamla şunları söyledi:
       “İş Bankası, bugüne kadar ne tüketici kredilerini kesmiştir, ne de faiz 7 bine çıkınca biz tüketici kredilerimizin faiz oranlarını 7 bin yapmadık. Bugün de buradayız. Dalgalı denizlerde her gemi olumsuz etkilenmez. Biz istikrarın kendi konumuzla ilgili yönüne bakarız. Daha fazlasını yapmaya, destek görürsek, gayret ederiz. Bunu küçük kredilerle başlatırız, yavaş yavaş buna katılım olursa, bu konuda istikrarda gelişmeler olursa bizim gibi düşünen kesimler, esnafıyla, tüccarıyla, bankacısıyla arttıkça birtakım rüzgarlar, fırtınalar bile olsa daha güvenli oluruz.”
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları