Home page
Haber Menüsü


Halkbank’tan esnafa kredi müjdesi
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Uğraş, bu yıl esnafa uygulanan kredi faizlerinin yüzde 55’e çekileceğini söyledi.
İzmir
AA
10 Şubat— Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahri Uğraş, bu yıl esnaf ve sanatkara uygulanacak kredi faiz oranlarının yüzde 55 olacağını bildirdi. Uğraş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği’nin Genel Kurulu’nda, esnaf ve sanatkarın bankaya 3 noktada eleştiri getirdiklerini ve bunlarla ilgili çalışmaların tamamlandığını söyledi. Sanayi Bakanı Tanrıkulu da, esnafın en büyük sorununun finansman olduğunu kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News "Depremzede esnafın vergi borçları ertelenebilir"
MSNBC News Tanrıkulu: Ekonomik ortam iyileşiyor
MSNBC News Kriz küçük esnafı yokediyor
MSNBC News Ziraat ve Halkbank'tan 897 birim kapatılacak
MSNBC News Tanrıkulu: Canlanma ilk çeyrekten sonra
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İzmir’e müjde ile geldiğini belirten Uğraş, şöyle dedi:
       “Bunlardan birincisi kredi miktarları ile ilgili. 2002 yılı içerisinde bankamızın verdiği kredi limitleri 5 milyar liradan 7,5 milyar liraya çıkarıldı. İkincisi ise geçmişte ödenemeyen borçların temerrüt faizleri ile ilgili. Ekonomik sıkıntı en çok esnaf ve sanatkarı etkilemiştir. Bu noktadan hareketle faize faiz bindirmeyeceğiz. Ana borca makul bir temerrüt faizi uygulanacak, geriye dönük temerrütler silinecek. En büyük müjde ise faiz oranları ile ilgili. Bankamızın 2002 yılında uygulayacağı faiz oranları yüzde 55’e indirilecek. Şu anda yüzde 75 uygulanıyordu. Bu müjdeyi ilk defa İzmir’den tüm Türkiye’ye ilan ediyorum.”
       
TANRIKULU: ESNAFIN EN BÜYÜK SORUNU FİNANSMAN
       Sanayi Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da, Genel Kurul’daki konuşmasında, “Bu ülke ne zaman ekonomik sıkıntı içine girse, ne zaman sosyal bir sıkıntı ile karşılaşsa esnaf ve sanatkarın fedakarlığı ile atlatılmıştır” dedi. Tanrıkulu, esnafın en büyük sorununun finansman olduğunu da kaydetti.
       Ekonomide yaşanan gelişmelerin, toplumun bütün kesimlerini etkilediğini, yüzlerce esnafın faaliyetini durdurmak zorunda kaldığını belirten Tanrıkulu, şöyle konuştu: “Bu olumsuz tablo içerisinde esnaf ve sanatkarımız özellikle bir noktayı gündemde tutmuştur. (Bizim için en önemli sorun finansman) demiştir. Ekonomide yaşanan olumsuzluklar nihayet üreten kesimin desteklenmesi gerektiğini gündeme getirmiştir. Şayet üreten kesimin birinci halkası esnaf ve sanatkar kesimi ise öncelikle bu kesimin güçlendirilmesi gerekir. Makul şartlarda, makul miktarda ve toplam pastadan ağırlığı ile mütenasip bir destek beklemektedir. Bu ülke ne zaman ekonomik sıkıntı içine girse, ne zaman sosyal bir sıkıntı ile karşılaşsa esnaf ve sanatkarın fedakarlığı ile atlatılmıştır.”
       Halk Bankası’nın tüccar ve sanayici için yüzde 75 olarak belirlediği kredi faizlerinin, esnaf ve sanatkara yüzde 55 olarak uygulanması mücadelesini verdiğini ve bu konuda da sonuç aldıklarını anlatan Bakan Tanrıkulu, yüzde 55 faizli eski kredilerin ödeme süresinin 2002 yılı sonuna kadar uzatıldığını kaydetti.
       Esnaf ve sanatkara kullandırılmak üzere Cumhuriyet tarihinde ilk defa Halk Bankası’na 50 trilyon liralık kaynak ayrıldığını, reel sektörü desteklemek üzere ayrılan 1.5 katrilyon liradan 300 trilyon lira daha aktarılmasına çalışıldığını belirten Tanrıkulu, esnaf ve sanatkarın desteklenmesine devam edileceğini vurguladı. Tanrıkulu, Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu ve Kooperatifler Kanunu değişiklikleriyle ilgili hazırlıkların devam ettiğini söyledi.
       Esnaf ve sanatkarın 2001 yılı sonuna kadar ödenmemiş bulunan yıllık aidat borçları ve gecikme zamlarının terkin olunması ve kanunun yürürlüğe girmesinden önce aidat borç asıllarının ödenmiş olması halinde ödenmemiş bulunan gecikme zamlarının tahsil edilmemesi hususunda kanun tasarısı hazırlandığını dile getiren Tanrıkulu, tasarının önümüzdeki günlerde Başbakanlığa gönderileceğini bildirdi.
       Bakan Tanrıkulu, kredi kartları ve tüketici kredilerinde önemli değişiklikler getirecek yasal düzenlemenin ise yarın Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra Meclis’e gönderileceğini sözlerine ekledi.
       
MÜJDE YETERLİ DEĞİL
       Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Suat Yalkın, Uğraş’ın açıklamalarının bir müjde olduğunu fakat yeterli olmadığını söyledi. Esnaf ve sanatkarın krizden önce yüzde 40 ile kredi aldığını ve bu oranın en az 10 puan düşürülmesi için mücadele verdiklerini hatırlatan Yalkın, “Yüzde 55 faiz esnafın sorunlarını çözmez” dedi. AB üyesi ülkelerin esnafa yüzde 5-6 faizle kredi verdiğini, ayrıca değişik fonlar ve yasa maddeleri ile desteklediklerini anlatan Yalkın, şunları kaydetti:
       “Önümüzdeki günlerde Irak savaşı olursa Halk Bankası’nın bu kredileri yüzde 500’lerle geri istemeyeceği ne malum. Bu sistemde yarının garantisi yok. 4 milyon esnaf, ailesi ile 20 milyonu bulan bir kesim ne yapacak. Bunun için yasal bir düzenleme getirilmesi gerekir. Reel sektörün desteklenmesi için 1,5 katrilyon lira ayrıldı, bundan bizim payımız nerde? Esnaf için 200 trilyon lira ayırın. Bu parayı Halk Bankası’na verin ve banka da yüzde 40-50 fazile esnafa versin. Biz bu fona güvenerek ne kadar faiz ödeyeceğimizi görelim.”
       İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Selahattin Hünü, en büyük sıkıntının kredilerden kaynaklandığını söyledi. Tek listeyle yapılan açık oylamada yönetim kurulu, Selahattin Hünü, Ahmet Koreli, Ahmet Dalgıç, Akif Hasırcıoğlu, Zeki Özgüler, Muhittin Hızlan, Özdemir Ünsalan, Hasan Kırmacı, Mustafa Kuyumcuoğlu, A.Rüştü Çelikgil ve İbrahim Özcü’den oluştu. Genel Kurul’dan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hünü, 1993’ten beri başkanlığı sürdürdüğünü, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği seçimlerinde aday olup olmamayı daha sonra değerlendireceğini kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları