Home page
Haber Menüsü


Depremzede esnafın vergi borçlarına erteleme
Afyon
NTV
    5 Şubat—  Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz Pazar günü meydana gelen deprem nedeniyle Afyon’da incelemelerde bulundu. Yılmaz buradaki esnafın vergi borçlarının erteleneceğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Sezer deprem bölgesine gidecek
MSNBC News İstanbul'daki binalara destek projesi
MSNBC News Çiller: Afyon afet bölgesi ilan edilsin
MSNBC News Deprem öncesi sismik hareketlilik görüldü
MSNBC News Afyon'da yaralar sarılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Afyon’un bazı ilçe ve kasabalarında vatandaşların şikayetlerini dinleyen Yılmaz, depremzedelerin en önemli ihtiyaçlarının barınma, ısınma ve gıda olduğunu belirtti. Bölgede hala bazı aksaklıklar görüldüğünü anlatan Yılmaz, özellikle çadır konusunda sıkıntı çekildiğini söyledi.
       ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Afyon’da depreme maruz kalan dört ilçede bu sabah itibariyle Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep ilan ettiğini ve bu bölgedeki vergi mükelleflerinin borçlarının erteleneceğini bildirdi. Yılmaz, incelemelerde bulunmak üzere İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zekin Çakan, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Altınkaya ile öğle saatlerinde helikopterle Afyon’un Sultandağı ilçesine geldi.
        Afyon Valisi Ahmet Özyurt tarafından karşılanan Yılmaz ve beraberindekiler, Kriz Merkezi olarak kullanılan çadırda DSİ ve TEDAŞ yetkililerinden bilgi aldı.
       Yılmaz, bu sırada cep telefonu ile bir süre görüştü. Görüşmenin ardından Yılmaz, Maliye Bakanı Sümer Oral’ın aradığını belirterek, “Deprem bölgesindeki dört ilçeyi mücbir sebep ilan ediyorlar. Onun gerektirdiği her türlü kolaylıktan yararlanacaklar. Vergi muafiyetleri v.s gibi...” dedi.
       Yılmaz, daha sonra yürüyerek geldiği Yeşilçiflik Beldesi’nde yıkılan binalarda incelemeler yaptı ve vatandaşların sorunlarını dinledi. Mesut Yılmaz, ağlayarak yanına yaklaşan kadınları teselli etti. Yılmaz, vatandaşlara hasar tespitlerinin yapılacağını, acil ihtiyaçlar olan soba, çadır ve yiyecek maddelerini temin etmeye çalıştıklarını söyledi. Mesut Yılmaz “Merak etmeyin bundan daha büyük afetlerin hepsinin üstesinden devlet geldi, bunun da üstesinden geleceğiz. Rahat olun, devlete güvenin” diye konuştu.
       
YILMAZ, ÇADIRKENTTE
       Başbakan Yardımcısı Yılmaz, buradan Sultandağı’nda evleri yıkılan vatandaşların barındırıldığı çadırkente geçti. Çadırkentte incelemelerde bulunan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, depremin olduğu saatlerden itibaren kısa sürede önemli ihtiyaçların karşılandığını, Yeşilçiflik ve Sultandağı’nın en fazla can kaybı bulunan yerler olduğunu söyledi. Yılmaz, şu ana kadar 43 vatandaşın yaşamını kaybettiğini, 300’ü aşkın yaralının ve 900’ü aşkın binanın da hasarlı olduğunu ifade ederek, çok sayıda hayvanın telef olduğunu anımsattı.
        Başbakan Yardımcısı Yılmaz, devletin bu deprem afetinde, daha önceki afetlere göre çok daha çabuk yardım elini uzattığını, bölgenin ihtiyaçlarının kısa zamanda karşılanmaya başlandığını yerinde gözlediğini söyledi. Yılmaz, halen ufak-tefek aksaklıkların olduğunu, özellikle çadır ihtiyacının tam karşılanamadığını, katalitik ihtiyacının en kısa zamanda karşılanması için döner dönmez ilgililerle görüşeceğini bildirdi. Mesut Yılmaz, ulaşım, haberleşme ve enerji konusunda deprem bölgesinde sorun yaşanmadığını da vurguladı. Mesut Yılmaz, şöyle devam etti:
        “Bu sabah itibariyle Maliye Bakanlığımız afete uğrayan dört ilçede mücbir sebep ilan etmiştir. Yani buradaki bütün vergi mükelleflerine kanunda öngörülen kolaylıklar sağlanacaktır. En kısa zamanda da zarar tespit çalışmaları başlatılacak. Vatandaşlarımızın mağduriyetleri önlenecektir. Afeti önlemek elimizde değildir, ama afetin yol açtığı zararları gidermek görevimizdir.”
       
GAZETECİLERİN SORULARI
        Vatandaşlara başsağlığı ve yaralılar için acil şifalar dileğinde bulunan Yılmaz, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin yıkılan birçok evin deprem sigortasının bulunmadığını ifade ederek, bu konuda çalışma yapıp yapmayacaklarını sorması üzerine Yılmaz, İçişleri Bakanlığı’nın daha önce deprem bölgelerinde görev yapan vali yardımcısını ve sivil savunma müdürünü bölgede görevlendirdiğini, bu kişilerin çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.
       Devlet yardımının çok çeşitli şekilleri olduğunu kaydeden Yılmaz, vatandaşlara kendi evlerini yapmaları için devletin maddi yardımda bulunabileceğini ya da devletin afetzedeler için ev yapabileceğini anlattı. Bu uygulamaların zorunlu deprem sigortası nedeniyle farklı olacağını da dile getiren Yılmaz, “Ama her halükarda evlerini kaybeden vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için devlet yardımcı olacaktır” dedi.
        Yılmaz, vergi muafiyeti ile ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de şöyle konuştu: “Buradaki vergi mükelleflerinin vergi borçlarında vadesinde yerine getirilmesi uygulaması erteleniyor. Daha sonra burada uğranılan zarara göre, daha önce Marmara depreminde çıkarıldığı gibi tümüyle vergi kaldırılmasına gidilebilir ya da ödemede kolaylıklar getirilebilir. O daha sonra hasar tespit çalışmaları bitince kararlaştırılacaktır. Ama şu anda vergi mükelleflerinin tümünü vergi edimleri ertelenmiştir.”
        Başbakan Yardımcısı Yılmaz bölgenin afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili önerilere ilişkin soruyu yanıtlarken de sözünü ettiği uygulamanın bu yönde atılan önemli adım olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Afet bölgesi uygulamasıyla sağlanacak olan bütün kolaylıklar bu bölgeye de sağlanacaktır” dedi.
        Mesut Yılmaz çadırkentten ayrılırken, yine bölgede inceleme yapmak üzere DYP Genel Başkanı Tansu Çiller çadırkente geldi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları