Home page
Haber Menüsü


En ağır kriz üretimi vurdu
2001 Şubat’ında başgösteren ve Türkiye’yi tarihinin en derin ekonomik krizine savuran süreç, üretimi ve istihdamı kötü vurdu.
İstanbul
NTV
18 Şubat— Türkiye ekonomisinin 2000 yılı Kasım sonunda bankacılık ve likidite krizi olarak ortaya çıkan ekonomik çalkantının, dalga dalga büyümesi ve siyasi alanda da hareketlenme, 19 Şubat’ta yaşanan en büyük krizle tanışmamıza yol açtı.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Mutlaka yüzde 3 büyümeliyiz
MSNBC News Derviş: Krizi aştığımızı söyleyebiliriz
MSNBC News Gökçe: Krizden çıkmak için iyi şeyler yapılıyor
MSNBC News Kriz İMKB'nin yerini sarsmadı
MSNBC News Kriz, yatırımların üçte birini yuttu
MSNBC News Kriz 1.5 milyon kişiyi işinden etti
MSNBC News 'Krizden çıkış yolsuzluğun önlenmesinde'
MSNBC News Derviş: Krizlerin aşılmasında büyük mesafe alındı
MSNBC News Nahum: Ekonomi krizden çıkıyor
MSNBC News S&P: Kriz, hükümeti banka reformuna ikna etti
MSNBC News TOBB: Kamuda yeniden yapılanma olmazsa yeni krizler yaşanabilir
MSNBC News Kriz üretimdeki çalışanı kötü vurdu
MSNBC News Son 50 yılın rekor küçülmesi: %11.8
MSNBC News Kerem Alkin: GSMH'yı müteahhit ve işçiler vurdu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  19 Şubat 2001 tarihindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit arasında yolsuzluklar hakkındaki kavgası, 2000 yılında Uluslararası Para Fonu’ndan alınan 7.5 milyar dolarlık destekle sürdürülen ekonomik önlemler paketinin rafa kalkmasına neden oldu. Zaten kırılgan bir durumdaki Türkiye ekonomisinde taşlar yerinden oynadı. Analistlerin, görkemli bir ekonomik intihar hareketi olarak nitelendirdiği kriz, ince bir Anayasa cildinin savrulmasıyla ateşlendi.
       
BORSA DÜŞTÜ, DOLAR 1 MİLYONU AŞTI
       Milli Güvenlik Kurulu’ndaki olay piyasalardaki satış eğilimlerini hızlandırırken, dolar yükselişe, borsa düşüşe geçti. Olaylı toplantı sabahı 680 bin lira civarında seyreden dolar kuru birkaç gün içinde 1 milyon lira sınırını aştı. Borsadaki hisse senetleri de yine birkaç gün içinde ortalama yüzde 18 değer kaybetti. Bankalar bir günde Merkez Bankası’ndan 4.6 milyar dolar döviz çekti.
       Durmak bilmeyen döviz talebi ve katlanılması çok zor olan Türk Lirası faizleri, mevcut kur rejiminin zorunlu olarak terk edilmesini getirdi. Böylesine ani bir çıkıştan sonra yeni kur rejimi için hükümetin önünde iki alternatif bulunuyordu; dalgalı kur veya para kurulu. Bürokratların ve siyasilerin para kuruluna öteden beri karşı olması ve geçiş için gerekli şartları tam anlamıyla yerine getirilemez olması, Türk Lirası’nın gerçek değerini bulmak üzere serbest dalgalanmayı bırakılmasını tek seçenek olarak öne çıkarttı. 23 Şubat’ta liranın dalgalanmaya bırakılmasıyla birlikte para birimi hızla geriledi.
       İlerleyen haftalarda doların yükselişi sürecek, işsizlik hızla artacak, şirketler kapanacak, birçok işyerinde çalışanlar maaş alamayacak ve Türkiye Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşamaya başlayacaktı.
       Gündelik ilişkilerden suç istatistiklerine, eğlence mekanlarından tribünlere, lüks mağazalardan işporta tezgahlarına, sinema salonlarından mezar taşlarına, hayatın içindeki her şeyin krizden etkileneceği günler başladı. O günden bugüne etkisi biraz hafiflemekle birlikte krizin etkileri devam ediyor.
       
PLASTİK TERLİKLER DÖNDÜ
       Kriz süreci, satınalma gücünün zayıflaması yanında; başta dargelirliler olmak üzere, tüm insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirdi. Üretimi durma, pazarı yok olma aşamasına gelen eski tip lastik ayakkabıların ve plastik terliklerin satışı arttı. Ayakkabı ve soba tamircilerinin işleri de açıldı.
       Terzilere yeni siparişler azalırken, terzilerin tadilat ve tamirat işleri önemli oranda arttı. Buna rağmen İstanbul Terziler Odası’na kayıtlı 5 bin üyeden 1500’ü işyerlerini kapattı.
       İşportada da fiyat düşerken, işportacıların sayısı arttı. “Ne alırsan 500 bin lira” tezgahları “ne alırsan 400 bin lira” ve “ne alırsan 350 bin lira” tezgahlarına dönüştü.
       Krizden lüks mağazalar da etkilenirken, lüks ve büyük mağazaların satışları durma noktasına geldi. Üst gelir grubuna seslenen mağazaların cirolarında yüzde 30’la yüzde 50 arasında değişen oranlarda düşüş oldu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları