Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Derviş, Bursa'da TOFAŞ tesislerinde incelemelerde bulundu.
Derviş: Mutlaka yüzde 3 büyümeliyiz
Özellikle BDDK’ya siyasi müdahale olmaması gerektiğini söyleyen Devlet Bakanı Derviş, Türkiye’nin bu yıl mutlaka yüzde 3’lük büyümeyi yakalaması gerektiğini ifade etti.
Ahmet Ergen / Bursa
CNBC-E
    18 Şubat—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Bursa gezisinde bir kez daha bağımsız üst kurullara siyasi müdahale yapılmaması gerektiğini vurguladı. Derviş, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada, “Kurulların özellikle bankacılık konusunda, özerk şekilde, şeffaflıkla işlemesi önümüzdeki dönemde hayati önem taşıyor” dedi. Derviş, kurların sanayiye destek olacak şekilde tutturulması gerektiğini de ifade etti.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Siyasi kararlılık yalpalarsa, kalmam
MSNBC News İhracatçılar Derviş'e kur, KDV ve teşvik sistemini şikayet etti
MSNBC News Derviş: En önemli sorun istihdam
MSNBC News Derviş: Krizi aştığımızı söyleyebiliriz
MSNBC News Derviş: Kurdaki belirsizlik, sıcak parayı engelliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, konuşmasında büyüme konusuna özel bir önem verdiğini de ifade ederek, 2002 yılında minimum yüzde 3’lük bir büyümenin yakalanması gerektiğini ifade etti.
       Derviş, “2002 için yüzde 3 kadar büyümeyi mutlaka görmemiz gerekiyor. Büyüme uğruna enflasyonu boşveren bir uygulama içine giremeyiz, ama büyüme ne olursa olsun enflasyonla savaşacağız da diyemeyiz, dengeyi bulmalıyız. Reel faizler düşmeden sürdürülebilir büyümeye kavuşmamız mümkün değil” diye konuştu.
       
2001 GERÇEKTEN ZOR BİR YILDI
       Derviş, konuşmasının başında 2001 yılının gerçekten zor bir yıl olduğunu vurguladı. “Borç oranı çok yüksekti, bankalardaki sorunlar su üstüne çıktıkça, milli gelirin yüzde 90’ını aşan bir dış borç yüküyle geçtik” sözleriyle başladığı konuşmasını böyle bir ortamda borçlanabilmenin güçlüklerinden söz ederek sürdürdü.
       Derviş, “Hangi tehlikeden döndümüzü yeni yeni anlıyoruz. Uçurumun kenarından döndük” dedi.
       Yeni kur sistemiyle birlikte son derece bozulan dış ticaret dengesini bir yılda artıya çevirebildiğini ve böyle bir ortamda borcu sürdürebilmek, borçlanabilmek önem taşıdığını söyleyen Derviş, “Dünya ticaret hacmi 2001’de yüzde 1 artarken, Türkiye’nin yüzde 14 arttı. Bu gerçekten başarıdır” diye konuştu.
       Devlet gelirlerinin artırılması, harcamaların kısılması konusuna da değinen Derviş, “2003 yılına daha sağlıklı, etkin bir vergi sistemi ile girmek için çalışmalar başlatıldı. Türkiye’de vergi yükü ağır. Bunu düşürmemiz lazım ama kamu finansmanını bozmadan düşürmenin tek yolu devlet harcamalarını düşürmek” dedi.
       Derviş, devlet harcamalarını düşürmek için de aynı işi yapan müdürlüklerin kapatılması ve bakanlık sayısının azaltılması gerektiğini ifade etti.
       
IRAK PANİĞİYLE YAŞAMAMIZA GEREK YOK
       Derviş, Türkiye’nin yeni ekonomik programının her türlü dış etkene karşı bir emniyet marjıyla hazırlandığını belirterek “Irak paniği içinde yaşamamıza gerek yok”dedi. Derviş, yakın gelecekte hiçkimsenin Irak’a karşı harekat beklemediğini vurgulayarak, “Sorunu barış içinde çözme şansı denenmeli” diye konuştu.
       “Kurulların, özellikle bankacılık konusunda, özerk şekilde, şeffaflıkla işlemesi önümüzdeki dönemde hayati önem taşıyor” diye konuşan Derviş, önümüzdeki yıla daha sağlıklı, etkin bir vergi sistemiyle girmek için çalışmalar başlatıldığını söyledi.
       Bakan Derviş, enflasyon muhasebesine hemen geçilmesi durumunda 2.5 katrilyon liralık gelir kaybı olacağını vurgulayarak, hazırlıkların tamamlanması durumunda bu sisteme 2003 yılında geçileçeğini kaydetti.
       
KDV’de indirim yok
       Derviş, Bursa’daki temasları kapsamında ilk olarak uğradığı Tofaş’ta, 2002 yılında Katma Değer Vergisi indiriminin hiçbir şekilde yapılmayacağını söyledi. Derviş, geçen yılın Kasım ayında yapılan KDV indiriminin yararlı olduğunu, ancak, bu yıl gerçekçi yaklaşım gerektiğini vurguladı.
       Derviş, bütçedeki bu yıla ait gelir kalemlerinden hiç bir kayıp olmaması gerektiğini ifade etti.
       Vergi sistemine ilişkin düzenlemeler yapılacağını belirten Derviş, “Gelir kaybına dikkat edilerek verginin tabana yayılması lazım” dedi.
       Derviş, ihracattaki gelişmelerin olumlu olduğunu, önümüzdeki günlerde iç piyasasının da canlanmasıyla ekonomide daha iyi bir durumun oluşacağını söyledi.
       
SORUNLAR YAVAŞ YAVAŞ AŞILACAK
       Türkiye’nin öncü sanayisi konumunda olan otomotiv sanayisinin sorunlarını bildiklerini ve bu sorunları yavaş yavaş aşmaya çalıştıklarını ifade eden Derviş, herşeyden önce iç piyasanın canlanması gerektiğini söyledi.
       Derviş, bir işçinin, KDV oranlarında indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu üzerine, bu yıl KDV indiriminin mümkün olmadığına işaret ederek, “Geçen yıl Kasım-Aralık döneminde geçici indirim yararlı oldu. Ama, bu geçici bir yarar. Esas önemli olan vergi sisteminin tümüyle sağlıklı bir yapıya kavuşması. Dolayısıyla doğruları söylemek gerekiyor. İsterdik ama 2002 yılı içinde bir KDV indirimini düşürmek çok zor” diye konuştu.
       
2002’DE ADIM ADIM İYİYE GİDECEĞİZ
       Otomotiv sektörünün çok ağır bir darbe yediğini, ancak uçuruma yuvarlanmamasının önemli olduğuna değinen Derviş, şöyle devam etti:
       “2002 yılında adım adım iyiye gideceğiz. 2003 yılında da hızla büyüyeceğiz. Tabii bu dönemde enflasyonu da yeneceğiz. Tüketici kredilerinin faizleri çok yüksek. Merkez Bankası ve diğer bakanlıklarla birlikte çalışıyoruz. Faizler bu kadar yüksek oldukça, sağlıklı canlanmayı beklemek zor. Tüketici kredi faizlerinin inmesi gerekiyor. Faiz inişi, aynı zamanda bir finans piyasası bunalımı yaratmamalı. Dolasıyla bunları ufak ama emin adımlarla yapmamız gerekiyor. Verginin geniş tabana yayılması gerekiyor. Devlet elinde olmayan bir kaynağı harcamaya kalktığı zaman, hepinizi, hepimizi zor bir duruma düşürüyor. Dolayısıyla devlet kaynak kullanımına mutlaka dikkat etmeli. Ama bütün vergiyi de belli yerlerden toplamak gerekmiyor. Bunu tabana yayarak, hakça, gelir kaybına dikkat ederek düzenlemek gerekiyor.”
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, otomotiv sektöründeki her gelişmenin yan sanayiyi etkilediğini de dikkati çekerek, “her düzelme istihdam anlamına geliyor. Otomotive çok özen göstermeliyiz. Geçen yıl ihracatla ayakta duran otomotiv sektörü, önümüzdeki yıl hem iç piyasa hem de ihracatta inşallah daha da iyiye gidecek” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları