Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Kurdaki belirsizlik, sıcak parayı engelliyor
Devlet Bakanı Derviş, kurdaki belirsizliğin sıcak parayı engellemesinin olumlu olduğunu söyledi. Derviş, “Önemli olan büyüme hızının en az 10 yıl yüzde 6 düzeyini koruması” dedi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    15 Şubat—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, “Yüksek enflasyon ve öngörülebilir kur tehlikeli bir olay. Bugünkü ortamda ise sıcak paranın gelmesi daha zor. Kurdaki belirsizlik, sıcak para açısından daha iyi” dedi. Derviş, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin İstanbul Şubesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çok ağır bunalımı atlatmış durumda olduğunu belirterek, “Türkiye bu işi başardı” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Siyasi kararlılık yalpalarsa, kalmam
MSNBC News Derviş: En önemli sorun istihdam
MSNBC News Derviş: Krizi aştığımızı söyleyebiliriz
MSNBC News Derviş: Türkiye Arjantin'le artık kıyaslanamaz
MSNBC News Derviş: Günlük siyaset ekonomiyi etkilememeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ÖNEMLİ OLAN BÜYÜME HIZINI KORUMAK
       Derviş, Türkiye’nin çok ağır bunalımı atlatmış durumda olduğunu belirterek, “Türkiye bu işi başardı” dedi. 2002 yılına daha güçlü girilmesinin nedenlerinden birinin, maliye politikalarındaki hedeflerin tutturulması olduğunu belirten Derviş, “3 aydır finans piyasalarında yaşanılan olumlu gidişin çok önemli unsuru da maliye politikasının başarılı devam etmesidir” diye konuştu.
       Yapısal değişime yönelik yasaların getirisinin belki hemen görülemeyeceğini, İhale Yasası’nın daha gelecek sene yürürlüğe gireceğini, ancak, çok önemli yasal değişiklikler olduğunu belirtti.
       Çok daha rekabetçi bir ekonomiye zemin hazırlayan daha şeffaf bir toplum, şeffaf bir yönetime zemin hazırlayan yasaların Meclis’ten geçtiğini ifade eden Derviş, “Türkiye 2002 yılına 20 tane yeni yapısal değişimle birlikte giriyor. Uygulamada neler olacak? Bazı hatalar olabilir, onları düzeltmek gerekebilir ama temelde 2001 yılı çok da önemli bir yapısal dönüşüm yılı oldu” diye konuştu. Derviş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Dolayısıyla çok ağır bunalımı atlatmış durumdayız. (Borç döner, dönmez ne olur? Felaket olur mu?) soruları artık sorulmuyor. Şu anda arka plana itildi ve birçok insan (Türkiye bu işin altından nasıl kalkacak?) sorusunu soruyordu. İlkbaharda, yazın artık bu soru pek sorulmayacak. Türkiye bu işi başardı. 2001 yılı çok ağır bir bunalım oldu, ama daha da büyük bir felaket yaşanmadan atlatıldı.”
       Derviş, önümüzde hala çok önemli sorunlar bulunduğunu bunların halledilmediğini de belirterek, şöyle konuştu:
       “(Büyümeye geçiş nasıl olacak?) sorusu soruluyor şu anda. (Büyüme ne kadar hızlı olacak?) sorusu soruluyor. Bu tabi çok daha sevindirici bir soru. Enflasyon sorusu var. (Yüzde 35 hedef kondu, bu yüzde 35’i Türkiye tutturabilecek mi?) sorusu var. Çok önemli bir soru daha, (Uzun vadede programdaki yüzde 3 elbette ki yeterli bir oran değil. Büyüme için daha orta vadeli olarak hedeflediğimiz yüzde 6’lık 7’lik büyüme sürecine Türkiye hakikaten ve sürekli kavuşabilecek mi?) Bir yıl yüzde 7 büyümek çok önemli değil, önemli olan Türkiye’nin 10 yıl en azından yüzde 6 ortalamayı tutturabilmesi.”
       Derviş, ileride enflasyonun Avrupa ülkelerindeki standartlara indirilmesi halinde, orta vadede Türkiye’nin de Euro’yu ulusal para olarak kabul edebileceği değerlendirmesinde bulunarak, “Orta vadede umudum bir gün biz de Euro’yu ulusal para olarak kabul edebiliriz. Bu tabii uzun vadeli bir olay, kısa vadede dalgalı kura devam edeceğiz” diye konuştu.
       
BANKALAR GÜÇLENDİRİLMELİ, KURTARILMAMALI
       Derviş, gazetecilerin bankaların rehabilitasyonuna yönelik bir sorusunu yanıtlarken de, “Bankaları güçlendirmeliyiz ama kurtarmamamız lazım. Kurtarmak doğru değil. Bunu şeffaf bir şekilde yapmamız lazım” dedi. Kurtarma tanımının doğru olmadığını ve bu terimden yavaş yavaş kurtulunması gerektiğini vurgulayan Derviş, “Bir de sektörün tamamen yabancıların eline geçmesini istemiyoruz. Biraz gelsinler ama hoş gelsinler. Bütün finans sektörünün yabancıların elinde olması doğru olmaz” dedi.
       Soruları cevaplayan Derviş, petrol fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine de, bu sene petrol fiyatlarının enflasyon ve kurun üzerinde artış gösterdiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Kamu finansmanı gereği ve enerji sektöründeki kaynağın yaratılması açısından buna gerek görüldü.”
       Derviş, enerji fiyatlarının ciddi olarak düşürülmesi gerektiğini ve bunun için de birbirleriyle yarışan kurumların oluşması gerektiğini belirtti. “Yüksek fiyatlara rağmen yarışabilecek sanayi kura bağlı. Bu aşamada kur çok önemli” diyen Derviş, geçmişte öngörülebilir kur ile içerideki yüksek enflasyonun sıcak para akışına neden olduğunu belirtti.
       
VERGİ SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ
       Derviş, vergi sisteminin tamamen değiştirilmesi, düşük oranlarla gelir kaybına yol açmayacak verginin alınabildiği bir vergi sistemi gerektiğini vurgulayarak, “Şimdilik bu olmayınca, maalesef petrol gibi verginin kolay alındığı yollara gidiliyor” diye konuştu.
       İstihdam konusundakı soruları da yanıtlayan Derviş, bu ortamda istihdam konusundaki beklentilerin ücretten daha önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “İstihdam büyümeye ve yatırıma bağlıdır. Suni bir şekilde artırılamaz. 2002’de çok hızlı bir büyüme değil, yüzde üç düzeyinde bir büyüme beklenebilir. Asıl gelişmeyi 2003’ten ve 2004’ten itibaren göreceğiz.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları