Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Siyasi kararlılık yalpalarsa, kalmam
Devlet Bakanı Derviş, ekonomik programın yürütülmesinde siyasi kararlılığın yalpalaması halinde görevde kalmayacağını söyledi.
Zafer Arapkirli/Londra
NTV
    5 Şubat—   Devlet Bakanı Kemal Derviş, “Ekonomik programın yürütülmesinde siyasi kararlılığın yalpalaması halinde, böyle bir sorumluluğu taşımayı kabul edemeyeceğini” belirterek, istifa noktasına yalnızca böyle bir durumda gelebileceğini söyledi. Derviş, programın sağlıklı uygulanabilmesinin temel koşullarından birinin, “kısa vadeli ucuz popülist politikalardan kaçınmak olduğunu” belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: En önemli sorun istihdam
MSNBC News Derviş: Türkiye Arjantin'le artık kıyaslanamaz
MSNBC News Derviş: Krizi aştığımızı söyleyebiliriz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Kemal Derviş, beraberinde Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Ceyla Pazarbaşıoğlu ile birlikte New York temasları sonrası geldiği Londra’da, yabancı yatırımcılara hitabederek, ekonomik iyileştirme programını anlattı.
       Credit Suisse/First Boston’un düzenlediği toplantıda kurmayları ile birlikte ayrıntılı bir sunuş yapan Devlet Bakanı Derviş, ekonomiyi iyileştirme programının büyük ölçüde yürürlüğe konulduğunu ve gerek dalgalı kura geçiş, gerek sıkı para politikası gerekse yapısal reformlarla ilgili yasa değişikliklerinin, meyvalarını vermeye başladığını belirtti.
       Asıl amacın gerçek anlamda rekabetçi bir piyasa ekonomisini tesis etmek olduğunu kaydeden Derviş, “Şeffaflığı ve devletin müdahalesini azaltıcı bir ortamı sağladık. Merkez Bankası daha bağımsız bir konuma geldi,” diye konuştu.
       
YAPISAL REFORMLAR HIZLANDIRILDI
        11 Eylül’den sonra dünyada ve Türkiye’de bir şok ve panik havası yaşandığını da anımsatan Derviş, bu durumda üç şey yapmak zorunda kaldıklarını, “yapısal reformları hızlandırdıklarını, para politikasını daha da sıkılaştırdıklarını ve borç alma yoluna gittiklerini” anlattı. Sonuç olarak borsanın değer kazandığını ve faizlerin düşürüldüğünü de belirten Bakan Derviş, sanayide kapasite kullanımında artışın sağlandığını da söyledi.
Liderler: Mektubun arkasındayız
Reel ekonomide de iyileşme sağlandığını kaydeden Derviş, Türkiye’nin 11 Eylül sonrası Batılı müttefiklerle birlikte saf tutmasının da “hem ekonomik hem de stratejik açıdan önemini arttırdığına” değindi.
        Yabancı yatırımcıların sorularını da yanıtlayan Derviş, bir soru üzerine “Reform programının ekonomiye attığı sağlam temellerin, ileride yaşanacak bir seçim ve kabine değişikliği ile sarsılmayacak derecede sağlam olmasına gayret ettiklerini” belirtti. Bu yıl yüzde 3 büyüme öngörüldüğünün anımsatılması ve bu durumda “özel sektöre kredi verecek kaynakların bulunup bulunmadığı” yolundaki bir soruya da Derviş, “Bankacılık sektöründe gerekli fonların mevcut olduğu” yanıtını verdi.
        Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti de, TL’nin dolar karşısında değer kazanmaya devam etmesi halinde “müdahale edip edilmeyeceği” yolundaki bir soruyu “şu anda böyle bir müdahale söz konusu değil. Ancak aşırı bir dalgalanma olursa gündeme gelebilir” diye yanıtladı.
       Devlet Bakanı Derviş de, mevduata devlet güvencesinin kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulması üzerine “şu anda böyle bir karar bulunmadığını, ancak önümüzdeki bir iki yıl içinde bunun yapılabileceğini” söyledi.
       
SIK SIK HAYIR DEMEK GEREKİYOR
        Devlet Bakanı Derviş, daha sonra düzenlediği bir basın toplantısında , “Sık sık istifa tehdidinde bulunuyorsunuz. İleride çıkabilecek yeni bir kabine içi krizde bu konuda bardağı taşıran son damla ne olabilir ?” şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi:
        “Hazineden sorumlu bakan olarak işim kolay değil. Tabii ki, sık sık hayır demeniz gerekiyor. Bazen benim taleplerime bile Hazine Müsteşarımız hayır diyebiliyor. Ancak en önemli konu reform programının uygulanması konusundaki siyasi kararlılık. Bu kararlılığın yalpalaması ve ortadan kalkması halinde, bu sorumluluğu taşımam ve hükümetin içinde kalmanın bir anlamı kalmaz..”
       
  2002'de IMF'yle yeni dönem
IMF, yeni stand-by'ı onayladı: 9 milyar dolar
IMF: Türkiye'de piyasaya güven arttı
Köhler'den ekonomi yönetimine övgü
Deppler: Yüzde 35 enflasyon hedefi tutturabilir
Derviş: En önemli sorun istihdam
IMF'ye gönderilen niyet mektubunun tam metni
9.3 milyar dolar haftasonu Hazine'de
2002 ortalama kur tahmini 1.710 bin
Derviş: Siyasi kararlılık yalpalarsa, kalmam
Hazine: IMF borcu 4 yılda ödenecek
Metin Münir yazdı: Niyet mektubu tamam ama, niyet konusunda şüpheler var
Liderler: Mektubun arkasındayız
IMF kredisi hesaplara girdi
Kahkonen: Enflasyon hedefi tutturulabilir

        Kemal Derviş, kısa vadeli ucuz ve popülist hesaplara dayalı politikalardan vazgeçilmesinin önemine de değindiği basın toplantısında “IMF’ye sunulan niyet mektubundaki KİT’lerden büyük oranda işçi çıkarılması konusunda”ki bir soruya da “Yapay istihdam sorun değildir. Gerçek hesaplara dayanan bir istihdam yaratmak önemli. Vatandaşlara ağır yük olmayacak bir istihdam politikası gerekli” yanıtını verdi. Derviş Arjantin ile Türkiye’nin kıyaslanması konusundaki bir soruyu da şöyle yanıtladı :
        ” Stratejik önemimiz ve dostlarımızla iyi ilişkilerimiz bize ilgiyi arttırıyor. Ama bunlardan daha önemlisi, Arjantin, taahhütlerine ve sözlerine sadık kalmadı. Biz kaldık. Biz sözlerimizi tuttuk. Bu çok önemli.”
       
  Özetle yeni stand-by düzenlemesi
Kamu sektörü faiz dışı fazlası artırılacak.
Dalgalı kuru rejimi devam edecek.
Enflasyon hedeflemesine geçilecek.
Enflasyonda yılsonu hedefi % 35.
Büyüme hedefi 2002'de % 3, 2003'te % 5.
Faiz dışı fazla GSMH'NiN % 6.5'i olacak.
Kamu sektörü reformu tamamlanacak.
Tasarruf önlemleri titizlikle sürdürülecek.
Bölge müdürlükleri Mart ayına kadar kapatılacak.
Atıl durumdaki KİT çalışanlarının üçte ikisi çıkarılacak.
Yeni kamu borçlanma biçimleri geliştirilecek.
Döviz cinsinden veya endeksli kağıt ihraç edilecek.
Bankacılıkta yeniden yapılanma tamamlanacak.
Kamu bankalarının 800 şubesi kapatılacak.
Özel bankalar sermaye aktarımıyla güçlendirilecek.
Şirket borçları yeniden yapılandırılacak.
Uluslararası muhasebeye 2003'te geçilecek.
2002'de bir vergi reformu hazırlanacak.
Vergi sistemi basitleştirilecek.
Fonlar mali açıdan şeffaflaştırılacak.
Sosyal harcamalar artırılacak.
Önemli özelleştirmeler yıl sonuna kadar bitecek.
Kamu arazilerinin satışı yıl içinde tamamlanacak.
Yabancı sermaye için bir eylem planı uygulanacak.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları