Home page
Haber Menüsü


Turizmde otellerin % 75’i yerlide
Konaklama kesiminde işletmeciliğin yüzde 75’i yerli firmaların elinde. Otelcilikte yerli işletmeciler uluslararası zincirlerle kıran kırana rekabet ediyor.
İstanbul
NTV-MSNBC
10 Ocak— Türkiye’nin turizmdek sağladığı başarının en önemli nedenlerinden birinin de yerli otel işletme zincirleri sahipliği olduğu belirtildi. Bu gerçek yapılan bir araştırmanın sonuçları ile kesin olarak saptandı.

   
 
       
   
MSNBC News Öger Tours ciroda rekor kırdı
MSNBC News Turizm 38 sektörün itici gücü
MSNBC News Turizm geliri 1 milyar dolar arttı
MSNBC News Turizmde 'Çin' umudu
MSNBC News Turizmciler tanıtım atağında
MSNBC News Turizmciler, Avrupa'da lobi yapıyor
MSNBC News Turizmin cirosu 21 milyar dolar
MSNBC News Turizmde KDV indirimi yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Turizm sektörüne yönelik olarak yeni yayımlanmaya başlayan Resort Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre son 10 yılda kurulan yerli işletme zincirlerinin gösterdiği başarı rakip ülkelerin yanı sıra uluslararası otel işletme zincirlerinin de dikkatini çekiyor.
       Türkiye’nin turizmde yeniden yükseliş trendini yakaladığını gösteren göstergelere bir yenisi daha eklendi.
       Türkiye’nin turizmde rakibi olan ülkelerde otel işletmeleri büyük oranda uluslar arası işletme zincirleri elindeyken, Türkiye’de pazarın yerli firmalar elinde olduğu belirlendi.
       Türkiye’de faaliyet gösteren 50 otel işletme zincirine bağılı 249 otel üzerinden yapılan araştırmada, tesislerin yüzde 75’inin yerli firmalar eliyle işletildiği ortaya çıktı.
       Böylece Türkiye’nin turizmde 2001’i iyi sayılabilecek bir yıl olarak geçirmesinin raslantı olmadığı görülüyor.
       Resort Dergisi’nde yer alan “Zincir Oteller 2001 Araştırması”na göre yerli işletme zincirleri, bütün olumsuz gelişmelere karşın uluslararası pazarda kıran kırana rekabet ederek varlığını sürdürüyor.
       Ekin Yazım Merkezi ile Akdeniz Turistik Otelciler birliği (AKTOB) işbirliği ile yayına başlayan
       Resort Dergisi’nde yer alan araştırmaya göre, Türkiye’deki en büyük yerli otel işletme zinciri Öger Tours’a bağlı Plan Holiday bünyesindeki Vista-Club Majesty, en büyük yabancı otel işletme zinciri ise Magic Life.
       Turizm Araştırmacısı ve gazeteci Fehmi Köfteoğlu yönetimindeki Ekin Yazım Merkezi Araştırma Birimi’nin Resort Dergisi için yaptığı araştırmanın aynı ad ya da grup içinde 3 ve daha çok tesisin zincir olarak kabul edilerek 50 zincir üzerinden yapıldığı bildirildi.
       
YERLİLERİN BAŞARISI ZİNCİRLERİN ANADOLU’YA AÇILMASINI SAĞLADI
       Araştırmada yerli.işletme zincirlerinin gösterdiği başarı ve gelişme ile zincirlerin son dönemde kıyılardan içeriye; Anadolu’ya yöneldiği belirtilerek şöyle deniyor:
        “Rakip ülkelerde konaklama kesimi büyük oranda yabancı işletme zincirlerini elindeyken Türkiye’de durum bunun tersidir. Dünyanın en büyük 20 otel işletme zincirinin 13’ü Türkiye’de faaliyet göstermesine karşın, son 10 yılda kurulan yerli işletme zincirleri önemli başarılar elde etti.
       Konaklama sektörünün önemli oranda yerli işletme zincirleri elinde olmasının bir diğer nedeni de, sektöre yatırım yapan firmaların önemli bölümünü zaman içinde kendi tesislerini de kendilerinin işletebilir duruma gelmesidir.
       
KENDİ TESİSİNİ KENDİ İŞLETEN ZİNCİRLER
       Öte yandan araştırmadan çıkan bir diğer önemli sonucun da Türkiye’de, tesisin yatırımı da kendisine ait olan ve her biri bünyesinde 10-15 tesisi bulunduran birkaç yatırımcı/işletmeci zincirinin varolması olarak belirtiliyor.
       Bunlara örnek olarak Dedeman Grubu’nun tümünün yatırım ve işletmesi kendisine ait 12 tesis ile ilk sırada geldiği belirtiliyor.
       Bunun dışında Türkiye’de Divan, Princess, Martı, Taksim Otelcilik ve Sürmeli gibi gruplar, mülkiyeti de kendilerine ait tesislerin işletmeciliğini de yapan zincirler olarak görülüyor.
       Türkiye’de ayrıca tur operatörlerinin kurduğu işletme zincirleri hızla artıyor. Bunlardan Pacha Grubu Festival, Öger Vista, GTI Riva, STG Pomelan adıyla kurdukları işletme zincirleri ile birçok tesisi işletmektedir.
       İşte “Türkiye’deki Yerli ve Yabancı Otel İşletme Zincirleri 2001 Araştırması”ndan çıkan sonuçlar ve araştırmanın profili:
* Araştırma aynı ad ya da grup içinde bulunan üç ve daha çok sayıdaki, 50 zincirin üzerinden yapıldı.
* 3,4 ve 5 yıldızlı oteller ile 1 ve 2. sınıf tatil köylerinden oluşan zincirler üzerinden yapılan araştırma, Türkiye’de işletmede olan bu tür ve sınıftaki tesislerdeki yatak kapasitesinin yüzde 46’sını kapsıyor
* Araştırma kapsamındaki 50 zincirde toplam 249 tesis ve bu tesislerde 52.098 oda ve bu odalarda da 114.825 yatak kapasitesi bulunuyor
* Araştırma kapsamındaki tesislerin toplam yatak kapasitesinin yüzde 73’ü yerli zincirler, yüzde 27’si yabancı zincirler eliyle işletilmektedir.
* Araştırma kapsamındaki zincirlerin bünyesindeki tesisler, 185 yerli, 64’ü yabancı zincirlere bağlıdır.
* Araştırma kapsamındaki yerli zincirler eliyle işletilen tesislerdeki toplam oda sayısı 36.739, yatak kapasitesi ise 84.331’dir. Yabancı zincirlerin işlettiği tesislerdeki toplam oda sayısı 15.359, yatak kapasitesi ise 30.494’tür.
* Araştırma kapsamındaki 50 zincirden 30’u işlettiği tesislerin aynı zamanda sahibi iken, 20 zincir mülkiyeti başkalarına ait tesislerde yalnız işletmecilik yapıyor
* Araştırmaya göre Öger Tours’un sahibi olduğu Club Jolly’e ait Plan Holiday, Vista ve Club Majesty adlı iki grubun oluşturduğu zincir, bünyesindeki 11 tesis ve bu tesislerde toplam 10.586 yatak kapasitesi ile en büyük yerli otel işletme zinciridir.
* Araştırma kapsamındaki 50 zincir içinde en büyük yabancı işletme zinciri ise 12 tesis ve 8.859 yatak kapasitesi ile Magic Life’tır.
* Aralarında Özkaymak Barut, Tropik, Almer ve Turist gibi markaların da bulunduğu çok sayıda yerli işletme zinciri bölgesel bazda hızlı bir gelişme gösteriyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları