| | | Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nden (TÜRSAB) edinilen bilgiye göre, turizm Türkiye’de toplam istihdamın yüzde 6.8’ini, GSYH’nin de yüzde 11.8’ini oluşturuyor. TÜRSAB, WTTC’nin “uydu muhasebesi yöntemi” ile hesapladığı “Turizmin Türkiye’deki ekonomik etkisi” hesaplarını açıkladı.
“Uydu muhasebesi” yönteminin BM tarafından yeni benimsendiğini kaydeden TÜRSAB yetkilileri, bu yöntemin, seyahat ve turizm alanındaki talebi kişisel tüketimden, ticari alımlara, sermaye yatırımlarına, hükümet harcamalarına ve dış turizm gelirlerine kadar her açıdan ölçtüğünü bildirdiler.
Araştırmada, turizmin Türkiye’nin en büyük endüstrilerinden ve iş alanlarından biri olduğu kaydedilerek, turizmin 2001 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 11.8’ini oluşturduğu, bir buçuk milyon kişiye kişiye iş olanağı sağladığı belirtildi.
Türkiye’de 2001 yılında toplam vergi gelirinin yüzde 10.1’inin turizmden sağlanacağı bildirilen araştırmada, turizmin 2010 yılında Türkiye genelinde 2.5 milyon kişiye iş olanağı yaratacağı, ekonomiyi yüzde 2.6 büyüteceği tahmin edildi.
Araştırmada, turizm ve seyahat endüstrisinin 2001-2010 yılları arasında yıllık yüzde 5.7 lik bir reel büyüme sağlayacağı ifade edildi. Turizmin ekonominin bütün sektörlerini etkilediği hatırlatılan çalışmada, turizm faaliyetlerinin ülkeye getirdiği ekonomik etkilerini göründüğünden daha büyük olduğuna dikkat çekildi.
Etkilenen sektörlerde göz önüne alınarak yapılan hesaplamalarda, Turizmin 2001 yılında Türkiye’de 21 milyar dolar ekonomik faaliyet yaratacağı bildirildi.
Araştırmada, 2001 yılında Türkiye’de turizmin bir buçuk milyon kişiye iş imkanı sağladığı, 18 milyar dolar GSYH yarattığı, bunun da toplam GSYH’nin yüzde 11.8’ini oluşturduğuna dikkat çekildi.
Türkiye’nin turizm gelirinin 2001 yılında dış turizm geliri dahil toplam ihracatın yüzde 18.6’sını oluşturduğu, 4.2 milyar dolarlık sermaye yatırımı sağladığı da kaydedildi. | |