| | | Türkiyenin ekonominin güçlü olduğu dönemde bu sorunlarla karşılaşmadığını, Kıbrısın kötü bir konjonktürde dayatıldığını anlatan Gül, Türkiye, 27 senede, Barış Harekatından sonra Kıbrıs politikasında başarılı olamamıştır. Kıbrıs ile ilgili de facto (fiili) manzara hiç de iç açıcı değildir dedi.
Abdullah Gül, 10 Aralıkta Helsinkide yapılan AB zirvesinin ardından hükümetin zafer sarhoşluğu yaşadığını, ancak kendilerinin sonraki süreçte Kıbrıs konusunun gündeme getirileceğini her defasında dile getirdiklerini söyledi.
Ne Kıbrıstan, ne ABden vazgeçilir diyen Gül, Türkiyenin bu konuda büyük fedakarlık yaptığını söyledi. Türkiyenin ABye tam üye olabilmesi için ekonomik, hukuki ve idari reformları gerçekleştirmesi gerektiğini anlatan Gül, Ulusal Programın içeriğini eleştirdi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, ABye girişimizin düzgün şekilde ilerlemesi için, idari ve demokratik reformların yerine getirilmesi gerekir diye konuştu.
ABYİ İSTİYOR GİBİ DAVRANMAK
Gül, bir soru üzerine, Türkiyenin ABye girmeyi çok arzu ediyormuş gibi davrandığını, ancak bir şey yapmadığını iddia etti.
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhanın, Kıbrıs ile ilgili eleştirilerine bir soru üzerine değinen Abdullah Gül, Özilhanın açıklamalarını yanlış olarak değerlendirdi. Gül, ABye tam üyelik çerçevesinde AKP Kürtçe eğitime nasıl bakıyor? sorusuna ise ABnin ne olduğunu bilmeden Türkiye bu yolda yürüyorsa bu, bir skandaldır. Türkiye, peşinen kabul ettiği bir kulübe girmek istiyorsa şartlarını yerine getirmelidir. Türkçe dışındaki yayınlar vardı zaten... Kürtçe yayın yapılmaktadır. Bunu herkes de bilmektedir karşılığını verdi.
Abdullah Gül, geçen hafta Kıbrıs konusunda Mecliste yapılan kapalı oturumun kendilerini tatmin etmediğini, hükümetin, Kıbrıs ile ilgili yeterli bilgi vermediğini söyledi.
| |