| | | Marmara ve Düzce depremlerinin etkisiyle, ekonominin zayıflaması nedeniyle, Türkiye, daha önce orta gelirli ülkeler düzeyine inmişti.
Çalışmaya göre, Türkiyenin kategorisinin yükseltilmesinde, ekonomide yeniden yapılanma ve ekonomik geleceğindeki olumlu beklentiler etkili oldu. Ayrıca, Türkiyenin, Avrupa ve Orta Asya bölgesinin ekonomisini etkileyen bir ekonomik güç olması da, bölgesel değerlendirmede belirleyici oldu.
TÜRKİYE KOMŞULARINI GEÇTİ...
Türkiye, Üst Orta Gelirli düzeyde yer alırken, Türkiyenin komşularından, Bulgaristan, İran, Irak, Suriye (Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan da bu katagoride) gibi ülkelerle, ekonomik olarak yapılan değerlendirmelerde aynı paralelde değerlendirilen Rusya ve Tayland gibi ülkeler, Türkiyenin altında bulunan Orta Gelirli düzeyde yer aldılar.
Türkiyenin kişi başına milli gelir düzeyi ortalama 3000 dolar düzeyinde bulunuyor. Bu rakam, dönemsel olarak bazen düşmesine karşın, ekonomik gelişmelere göre trend olarak genelde aynı düzeyini koruyor.
TÜRKİYENİN BORÇ YAPISI DA RİSKLİ DEĞİL...
Bankaya göre, Türkiye ılımlı borçlu ülkeler kategorisinde yer alıyor ve Türkiyenin borç yapısı kritik düzeyde bulunmuyor.
Aşırı borçlu ülkelerin borç yapısının kritik düzeyde olduğu belirtilirken, bu ülkeler arasında, Türkiye ile ekonomik açıdan aynı paralelde bulunan ya da Türkiyeye komşu olan Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Irak, Suriye ve Ürdün gibi ülkeler yer alıyor.
Ülkelerin borç yapısı, borçların ve borç faizlerinin ihracata, borç ödeme kapasitesine, Gayri Safi Milli Hasılaya bağlı olarak değerlendirildi.
Türkiyenin 2001 verileriyle (2 bin 200 dolar milli gelire inecek) yeniden orta gelirli ülkeler sınıfına düşmesi bekleniyor. | |