Home page
Haber Menüsü


2002 yılı büyüme hedefi yüzde 5
Yüksek Planlama Kurulu, 2002 yılı büyüme hedefini yüzde 5 olarak belirlerken, 2001 yılsonunda tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 60, cari fazlanın ise 4 milyar dolar düzeyinde kalacağını öngördü.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Eylül— Yüksek Planlama Kurulu, 2002 yılı büyüme hedefini yüzde 5 olarak belirlerken, 2001 yılsonunda tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 60, cari fazlanın ise 4 milyar dolar düzeyinde kalacağını öngördü. Başbakan Bülent Ecevit’in başkanlığında TBMM’de yapılan Yüksek Planlama Kurulu toplantısı ardından, 2001 ve 2002 yılına yönelik hedefler açıklandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamaya göre, 2002 yılına ait enflasyon hedefi Merkez Bankası tarafından Ekim ayında açıklayacak.

   
 
       
   
MSNBC News IMF büyümede iyimser çıktı
MSNBC News YPK'da 2002 enflasyonu belirlenecek
MSNBC News Derviş, aysonunda ABD'ye gidiyor
MSNBC News Ankara 2002 tercihlerini sorguluyor
MSNBC News Görüşmeler Washington'da sürecek
MSNBC News Bankacıların önceliği de büyüme
MSNBC News Oral: Büyüme ihmal edilmeyecek
MSNBC News Toskay: İhracat ve turizm gelirleri azalacak
MSNBC News Son 50 yılın rekor küçülmesi: %11.8
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 5
       Açıklamada, büyüme hedefinin gerçekleşebilmesi için, reel kesime, bütçe dengelerinde bozulmaya yol açmadan sağlanabilecek imkanların değerlendirildiği vurgulandı. Hedeflere ulaşılması bakımından büyük önem taşıyan maliye politikasının, program hedeflerine uygun şekilde, ödün verilmeden, disiplin içinde uygulanmaya devam edeceği de belitildi.
       2002 yılı bütçesinde faiz harcama kaleminin 44 katrilyon lira olacağı öğrenildi. Faiz harcamalarında sürdürülebilir bir politika izlenecek. Öte yandan yetkililer, enflasyon hedeflemesine geçilecek olan 2002 yılında tüketici fiyat endeksinin benimseneceğini, bu çerçevede yüzde 35 olarak tahmin edilen 2002 yılı TÜFE endeksinin IMF yetkilileriyle tartışılacağını belirtiyorlar.
       Bu arada, 14 katrilyon liralık faiz dışı fazla hedefinin IMF‘nin istediği bir rakam olduğunu kaydeden yetkililer, gelecek hafta IMF ile yapılacak görüşmelerde ağırlıklı olarak enflasyon kalemi üzerinde durulacağını, faiz dışı fazla konusunda ise bir sorunun bulunmadığını ifade ediyorlar.
       
CARİ FAZLA HEDEFİ 4 MİLYAR DOLAR
       Programın öngördüğü yapısal reformlara kararlılıkla devam edileceği ifade edilen açıklamada, cari işlemler hesabının 2001 yılında 4 milyar dolar fazla vermesinin beklendiği bildirildi.
       Açıklamaya göre, bu yıl tüketici fiyatları bazında enflasyonun yüzde 60 civarında olması beklenirken, gelecek yıla ilişkin enflasyon hedefi ise Merkez Bankası tarafından Ekim ayında açıklanacak.
       Programın öngördüğü yapısal reformlara kararlılıkla devam edileceği de vurgulanan açıklamada, “Ayrıca YPK toplantısında öngörülen büyüme hedefinin gerçekleştirilmesi için reel kesime, bütçe dengelerinde bozulmaya yol açmadan sağlanabilecek imkanlar da değerlendirilmiştir” denildi.
       
DERVİŞ: HEDEFLERE 2002’DE UYULACAK
       Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş toplantıdan ayrılırken, gazetecilerin program hedeflerini sormaları üzerine, Mayıs ayında IMF’ye verilen niyet mektubunda belirtilen program hedeflerine 2002 yılında uyulacağını belirtmekle yetindi.
       Toplantıya katılan bir ekonomi yetkilisi de YPK’nın IMF ile yapılacak görüşmelerin ardından 11 Ekim’de tekrar toplanacağını bildirdi. Aynı yetkili, 2002 bütçesiyle ilgili ayrıntılı rakamların da 17 Ekim’e kadar sonuçlandırılacağını anımsattı.
       Maliye Bakanı Sümer Oral da, toplantıda makroekonomik büyüklüklerin görüşülüp görüşülmediği ve basına rakamlara ilişkin açıklama yapılıp yapılmayacağı sorusuna karşılık, “Yapacağımız açıklama bu kadar. Açıklamada tüm bilgiler var” yanıtını verdi. Oral, 2002 bütçe rakamlarının daha sonra değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin sorulması üzerine de “Evet” dedi.
       
ÖZKAN: DEDİKODU YAPTIK
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da gazetecilerin Başbakanlık açıklamasının yetersizliğinden yakınmaları üzerine, “Toplantı boyunca bunları görüştük, başka birşey görüşmedik, dedıkodu yaptık” şeklinde yanıt verdi.
       Başbakan Bülent Ecevit’in başkanlığında TBMM’de yapılan ve iki buçuk saat süren toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanları Kemal Derviş, Maliye Bakanı Sümer Oral, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan katıldı.
       Toplantıda, Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Maliye Müsteşarı Ertan Dikmen, BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de yer aldı.
       Bu arada, Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürü Durmuş Öztek ile Gelirler Genel Müdürü Mehmet Akif Hamzaçebi’nin toplantıya katılmamaları dikkat çekti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları