Home page
Haber Menüsü


Önerilerinizi sandığa atınız...
Kurumunuzda çalışanlardan gelen öneriler nasıl değerlendiriliyor? Yaratıcılık nasıl destekleniyor? (Ya da destekleniyor mu?). Yoksa fikir geliştirmesi için kiralanmış sadece - tercihen yabancı bir firmadan - danışmanlardan oluşan bir ordunuz mu var?
İdil Akidil
NTV-MSNBC
    30 Temmuz —  Ürün ve hizmetleri geliştirmek, bir işi kolaylaştırmak ya da hızlandırmak, tasarruf sağlamak, yeni bir yöntem bulmak, kendi yaptığımız işi zenginleştirmek için kurumlarda yaratıcılığın önünü açmamız gerekli. Ancak çevremizdeki birçok kişi, yaratıcı çözümler bulmamakla birlikte, müşterilerden veya çalışma arkadaşlarından gelen fikirleri de direkt reddeder. Bir işin neden olamayacağını anlatırlar , çeşitli yollarla.  

   
 
       
    MSNBC News Kırk defa söylersen, olur...
MSNBC News Büyükler için Oyunlar. Kurum içi siyaset II
MSNBC News En güçlü kim?Kurum içi siyaset I
MSNBC News Yetkinlikler üstüne
MSNBC News "Boncuk - ayşe fasulyeden sorumlu grup müdürü"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çözüm bulmaya çalışırken çeşitli seçenekleri ve bunların farklı kombinasyonlarını aklımıza getirmek, “Eğer .... yaparsam, ne olur?” sorularıyla düşünmek, başkalarıyla serbest beyin fırtınası toplantıları yapmak, başka fikirleri dinlemek farklı düşünmeyi, yaratıcılığı getirir.
       
İdil Akidil’in diğer yazıları

       Frank Smith Insult to Intelligence adlı kitabında, her bir okul sınıfında bir zaman ayarlı bomba olduğunu söylüyor: Bu da, öğrencilerin öğretilenleri tam olarak benimsemesiymiş. Geçen haftalarda bir söyleşide Ahmet Altan da “Fikir özgürlüğü, düşüncelerin ifade edilip edilmemesi aşamasında tartışılmamalıdır, demişti. Henüz yaratma aşamasında hangi kalıplar içinde düşündüğümüzü bulup çıkartmamız önemli...
       UCLA (University of California, Los Angeles)’da “yaratıcılık ve geliştirme” üzerine yapılan bir araştırma sonuçları çok ilginç. İnsanların 5 yaşındayken günde ortalama 98 kez “yaratıcı” işler yaptığını, 113 kez güldüğünü, 65 soru sorduğunu gözlemlemişler. Ancak 44 yaşına geldiğinde insanlar, bu sayılar 2 yaratıcı iş, 11 gülüş ve 6 soruya kadar inmiş.
       Ayrıca yeni fikirlerle karşılaşan yetişkinlerin, buna olumsuz yanıt verme oranı % 91 olarak bulunmuş.
       “Corporate Creativity” kitabının yazarlarından Alan Robinson, birçok firmayla çalışarak yaratıcılığın kökenlerini araştırmış. Yaratıcılığın ofisin mobilyalarını değiştirerek ya da yemekhane mönüsündeki tatlıları zenginleştirerek artmayacağını söylüyor. Çalışanları dinlemek ve hızla onlara yanıt vermek, bunun formülü... “Yaratıcılığı yönetmek, harcırahları takip etmek gibi sistematik hale gelmeli” diyor.
       Yani, öneri kutusu koymanın ötesinde hareketler gerektiriyor.
       İş yaşamında yaratıcılık ve geliştirmeyi destekleyen şirketler ve uygulamalarından birkaç örnek verelim.
* Amerka’da bir traktör fabrikası çalışanlarına üzerinde “Aklınıza geleni hemen not alın!” yazılı not defterleri dağıtmış. Fikirleri uygulananlar ise çeşitli şekillerde ödüllendirilmiş.
* Kodak 30.000’den fazla çalışanına, yaptıkları öneriler karşılığında yıllık ortalama 3 milyon $ tutarında ikramiye dağıtmış. Eğer önerilen ürün gerçekleşirse, ilk yıl satış gelirinin % 3’ü öneriyi yapan kişiye verilirmiş.
* American Airlines’da yedi kişilik 3.500 takımın üç ay içinde getirdiği fikirlerden 1.600 adedi uygulanarak tasarruf veya gelir artışı yollarıyla toplamda 20 milyon dolar eden bir gelir fazlası sağlanmış. Çalışanlar yaklaşık 5 milyon dolar değerinde hediyelerle ödüllendirilmiş, ayrıca kendi getirdikleri önerileri daha hızlı benimseyerek uygulamışlar...
* Türkiye’den de bir örnek: Garanti Bankası’nda yıllardır uygulanan Öneri Sistemi içinde her çalışan her konudaki önerisini intranet aracılığıyla ilgili birimin dikkatine ileterek, fikrinin değerlendirilmesinin hangi aşamada olduğunu takip edebiliyor. Öneriler uygulandığında ise tüm çalışanlara öneri sahibinin ismi ile duyurulmuş oluyor.
       Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, çoğalmasını sağlamak ise İnsan Kaynakları profesyonellerinini, yöneticilerin en önemli görevlerinden biri. Kendinizin ve çalışanlarınızın yaratıcılığını arttırmak için neler yapıyorsunuz?
       Pratik: Internetten bazı öneriler:
       Creativity Web: http://members.ozemail.com.au/~caveman/Creative/
       Yaratıcılık üzerine bazı alıştırmaları bulabilirsiniz: http://www.thinksmart.com/
       Evrenin yaratıcılık merkezi demişler… Yaratıcılığın tarihi bölümü ilginç. http://www.gocreate.com/
       Yaratıcı olmanın 50 kuralını burada bulabilirsiniz. The Business Creativity Network www.businesscreativitynetwork.org.uk
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları