Home page
Haber Menüsü


DSP’li Aktaş: İç tüzük değişmeli
NTVMSNBC’nin “dinamik Türkiye için Meclis full-time çalışsın!” kampanyasına, birçok toplum kesimi gibi, TBMM içinden de destek geliyor.
İstanbul
NTV-MSNBC
NTVMSNBC, bekleyen reform yasaları, yasa teklif ve tasarıları, anayasa değişikliği, hükümet tarafından hazırlanan, ancak cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilen kanun hükmündeki kararnamelerin yasaya dönüştürülmesi, Avrupa Birliği’ne uyum yasaları gibi Türkiye’nin acilen ihtiyacı olduğu yasaların bir an önce çıkması için Meclis’in daha faal çalışmasına yönelik olarak çeşitli siyasi partilerden milletvekillerinin görüşlerini almaya devam ediyor.

   
 
       
    MSNBC News Serdaroğlu: Meclis tatil yapmasın
MSNBC News Sökmenoğlu: Türkiye zaman kaybetti
MSNBC News Meclis full-time çalışsın!
MSNBC News Koalisyonda iç tüzük değiştirme kararı
MSNBC News Sökmenoğlu: İç tüzük öncelikli
MSNBC News Dedelek: İç tüzük hızla değişmeli
MSNBC News Meclis full-time çalışsın kampanyası
MSNBC News Akarcalı: Meclis'i çalıştırmak hükümete bağlı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Ziya Aktaş

DSP İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş.
       DSP İstanbul Milletvekili ve TBMM Bilgi Teknolojileri Grubu Başkanı Prof. Dr. Ziya Aktaş, Meclis’in daha hızlı çalışabilmesi için iç tüzükte öngörülen değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi. 5 yıldır Meclis’te bulunduğunu belirten Aktaş, bu süre içinde Genel Kurul çalışmalarının iç tüzükten kaynaklanan nedenlerle zaman zaman tıkandığını anlattı. Ziya Aktaş, şöyle dedi:
       “Bu tıkanmaları, aksaklıkları gidermek üzere iç tüzükte bütün partilerin de katkılarıyla bir takım değişiklikler öngörüldü. Ve bu değişiklikler tartışmalardan sonra tatlıya bağlandı ve kabul edildi. Şimdi benim beklentim, bütün diğer yasalardan önce, bu içtüzük değişikliklerinin bir an önce gerçekleştirilmesi. Bu geciktirilirse, özellikle muhalefet partileri, pazarlığa yönelebiliyor. Bu tür pazarlık ortamı doğmadan Meclis çalışmalarını hızlandırmanın en temel yolu, içtüzüğün değiştirilmesidir.”
       
PARTİLERARASI UZLAŞMA
       Ziya Aktaş, iç tüzüğün değişmesinin yanı sıra TBMM’nin çalışmalarını hızlandıracak diğer bir unsurun partilerarası uzlaşma olduğuna dikkat çekti. Aktaş, bu konuda şöyle dedi.
       “Partilerarası uzlaşmanın erekli ve zorunlu olduğuna inanıyorum. Temel ilkelerde yani laik, demokratik cumhuriyet ilkeleri bazında uzlaşmaya varılacak pek çok konu olduğuna inanıyorum. Ben bu uzlaşılan konularda da sadece iktidarın değil muhalefet partilerinin de gerektiğinde katkı vermeleri gerektiğine inanıyorum. Kısacası toparlamam gerekirse, önce içtüzükte öngörülen değişikliklerin yapılması, kanunlara göre muhalefet de dahil partilerarasında uzlaşmanın aranması ve bunun sağlanması gerektiğine inanıyorum.”
       
KAMALAK: SİYASİ İRADE GEREKLİ
Mustafa Kamalak

FP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak.
       FP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak, TBMM’nin daha iyi çalışması için önce siyasi irade gerektiğini vurguladı. Meclis iç tüzüğüne göre, yeni ihtisas komisyonları oluşturuluncaya dek eski komisyonların görevine devam edeceğini belirten FP’nin hukukçu milletvekillerinden Kamalak, 1 Ekim’de açılan Meclis’te bugüne dek bir tek komisyonun çalışmadığının altını çizdi.
       Kamalak, Meclis’i daha faal çalıştırmak için içtüzükte bazı değişiklikler yapılması gerektiğini kaydetti. Mustafa Kamalak, bununla beraber, koalisyon ortaklarının, açılışından bu yana komisyonları ve Meclis’i çalıştıracak iradeyi göstermediklerini ifade etti.
       
“İÇTÜZÜK TOTEM GİBİ”
       Bu tempoda işlerin yürümediği ve Meclis’in tıkandığı görüşüne katılan DSP içinden bir milletvekili de “İçtüzük karşısında aciz kalıyoruz” dedi.
       Adını vermek istemeyen bir DSP milletvekili, bir çok arkadaşı gibi kendisinin de 1 Ekim tarihinden bu yana Meclis’in çalışmamasından son derece rahatsızlık duyduğunu belirtti.
       Meclis Başkanlığına aday saptamak üzere tüzük tarafından belirlenen sürenin gereksiz yerde 10 gün gibi uzun bir süre olduğunu söyleyen DSP’li, “Bir çok konuda olduğu gibi, bu konuda da iç tüzük karşımıza bir türlü yerinden oynatamadığımız bir totem gibi dikilmiş duruyor” dedi.
       
“TÜRKİYE BÜROKRASİ KAOSUNDA”
       Milletvekili, 27 yıldır bir türlü değişmeyen iç tüzük sorunundaki tıkanıklığı büyük ölçüde muhalefetin yaklaşımına bağlayarak, “Yıllardır Meclis’in işleyişinde tanık olduğumuz muhalefetlerin engelleyici tutumunu, maçta bir sıfır galip gelmiş olan bir takımın zaman kazanma taktiklerine benzeterek, “Basit oyalama taktikleri Türkiye’yi bürokrasi ve kaosa mahkum ediyor” diye konuştu.
Kamran İnan

ANAP Van Milletvekili Kamran İnan.
       
İNAN: YETERİ YASA VAR, UYGULAMA YOK
       Van Milletvekili ve TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kamran İnan, Meclis’in iyi işlemesi için milletvekillerinin kendi partilerinde söz sahibi olmaları gerektiğini, ancak, partiiçi demokrasi eksikliği nedeniyle, bunun gereçekleşemediğini belirtti. Meclis’in çok sayıda kanun çıkarmasının övünülecek bir konu olmadığını savunan İnan, Türkiye’de yeteri sayıda kanun olduğunu, ancak sorunun, uygulamadan kaynaklandığını ifade etti. İnan şöyle dedi:
       “Geçen dönemde 204 kanun çıkarılması övünme sebebi olmamalıdır. Parlamentoların asli görevlerinden birisi, denetimdir. Fransa’da Georges Pompidou başbakanken masasına 10 kararname birden gitmiş. Bakmış nedir? Bu, şu, yasa. Hepsini yırtmış atmış. ‘Bunlarla Fransız milletinin boğazını sıkmaya devam etmeyi bırakın’ demiş. Kanunlarla, yönetmeliklerle vatandaşın elini ayağını bağlayarak demokrasiyi, serbest teşebbüsü geliştiremezsiniz. Pompidou, Fransa’da 1700 kanun olmasına da çok fazla bulmuş.
       
“TEMEL REFORM YASALARI ÇIKMALI”
       Türkiye’de yeteri kadar kanun var. Ancak, AB’ye uyum ve diğer temel reform yasalarının çıkmasından yanayım. Ama her şey için kanun çıkarmak meseleleri halletseydi, Türkiye’nin hiçbir sorunu kalmazdı. Türkiye’nin problemleri, kanunların uygulanmaması hadisesidir.
       Trafik Kanunu’nda bütün hükümler var. Ama uygulamıyor trafik polisi. Ankara’nın göbeğinde kırmızı ışıkta geçiliyor. Polis ceza uygulamıyor. Çünkü otoritesi sıfır. Anayasa dahi uygulanmıyor. Bakınız anayasada hüküm var. Kanun hükmündeki kararnameler, öncelikle ivedilikle, mecliste görüşülür, kanunlaşır. 1980’den kalma kanun hükmünde kararname var. Daha genel kurula alınmadı. Bu anayasanın çiğnenmesi değil mi? Bunun gibi yüzlerce, binlerce kanun hergün çiğneniyor.
       Parlamentonun temel vazifesi denetimtir. Türkiye’de denetim sıfır. Niye olmuyor? Çünkü Meclis, iktidar partilerinin emrine giriyor.”
Yasin Hatipoğlu

FP Çorum Milletvekili Yasin Hatipoğlu.
       
HATİPOĞLU: DİYALOG GEREKİYOR
       FP Çorum Milletvekili ve Grup Başkanvekili Yasin Hatioğlu, Meclis’in daha iyi çalışması için partilerarası diyalog gerektiğini vurguladı. Hatipoğlu, Meclis ihtisas komisyonlarında çeşitli partilerden üyelerin kanun tasarı ve teklifleri üzerinde sağladıkları uzlaşmanın, Meclis Genel Kurul çalışmalarını hızlandıracağını, böylece bekleyen onlarca yasa teklifinin çıkacağını kaydetti. Meclis’teki tıkanmanın “sanıldığı gibi içtüzükten” kaynaklanmadığını savunan Hatipoğlu, bununla birlikte içtüzüğünün bazı maddelerinin değişmesini kensinin de istediğini belirtti. Hatipoğlu, şöyle dedi:
       “Bence asıl olumsuzluklar, partilerarası diyalog eksikliklerden kaynaklanıyor. Ben 8 sene meclis başkan vekilliği yaptım ve bunun çok örneklerini gördüm. Bence siyasi partiler, belli konularda mutabakat sağlamalıdır. Partiler, daha sonra, komisyonlarda konuları enine boyuna tartışılmalı ve belli bir noktaya getirilmelidir. Bunun ardıdan kanun teklif ve tasarıları, Genel Kurul’da milli iradenin oyuna sunulmalıdır. Bunun çok faydasını gördük.
       
“ORTA YOL BULUNMALI”
       Bir örnek vereyim: Trafik Yasası, 60-70 maddenin üzerinde bir kanundu. Partiler bu konuda anlaştılar. Daha komisyonlardayken, her parti görüşünü ifade etti; bir orta yol bulundu. Ve anlaşılmış olarak, Genel Kurul’a geldi. Kürsüde de ben vardım. Biz bunu bir mesai günü içerisinde bütün kanunu müzakere ettik, oyladık ve çıkardık geçti gitti.
       Bence Meclis’in istenildiği gibi çalışmamamasındaki asıl engel, siyasi partiler arasında mutabakat sağlanmamasından kaynaklanıyor. İktidar partileri sandalye sayısına güvenerek, yani niceliği esas alıp niteliğe bakmadan direniyorlar. O zaman muhalefet, haklı olarak, halkın yararına telakki etmediği maddeleri, hükümleri, konuları İçtüzüğü kullanarak, engellemenin yoluna gidiyor. Siz tüzüğü nasıl değiştirirseniz değiştirin, çok net söylüyorum, mutlaka oradan bir kaçış yolunu, oradan bir tıkama imkanını her grup bulacaktır. Onun için çözüm içtüzük değiştirmek değildir. Tüzükte engeller varsa tabii değiştirirsin, ona bir şey demiyorum. Ama engel değildir. Demokrasilerde konuşmak ve uzlaşmak esastır. Biz FP olarak bu konuda çaba sarfedeceğiz.”
Ahad Andican

ANAP İstanbul Milletvekili Ahad Andican.
       
ANDİCAN: YENİ TÜZÜK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
       ANAP İstanbul Milletvekili Ahat Andican, Meclis’in daha verimli çalışması için iç tüzüğünün değişmesini istediklerini belirtti. Geçen yıl iç tüzüğün değişmesi için partilerarasında bir çalışma olduğunu amınsatan Andican, son bir aydır, har ANAP Başkanlık Divanı toplantısı sonrası sözkonusu değişikliğin yapılması için ANAP olarak çaba sarfedeceklerini bildirdiğini aktardı.
       Meclis Genel Kurulu çalışmalarını engelleyen ve zaman kaybına yol açan faktörlerden birinin de yasa teklifi görüşülürken, özellikle muhalefet partileri tarafından değişiklik önergesi verilmesi olduğunu anlatan Ahat Andican, Batılı ülkelerdeki uygulamanın Türkiye’de de benimsenmesini düşündüğünü söyledi.
Live Vote is temporarily unavailable.

       Andican, Batılı ülkelerde, yasa teklifinin parlamentoda görüşülmesinden günlerce önce değişiklik önergesinin verildiğini, hatta bunun basına da yansıtılarak kamuoyunan malolduğunu anlattı. Bu şekilde verilen önerge üzerinde tüm tarafların gerekli çalışmayı ve değişikliği yaptığını ifade eden Ahat Andican, böylece yasa teklifinin parlamentodan daha sorunsuz geçtiğini kaydetti.
       
“TASARI KOMİSYONDA OLGUNLAŞSIN”
       Ahat Andican, Meclis’in hızlı çalışmasını sağlayacak diğer bir ögenin de ihtisas komisyonları oluşturulurken, buralara kendi konularında uzman milletvekillerinin seçilmesi olduğunu vurguladı. Andican, böylece yasa tekliflerinin daha komisyon aşamasında gereği gibi olgunlaştıralabileceğini ve Genel Kurul’dan da daha hızlı geçebileceğini bildirdi.
       Ahat Andican, Meclis’i hızlı çalıştıracak diğer bir faktörün de partilerin, trafik, gümrük gibi teknik içerikli ve çok maddeli yasa tekliflerinin sadece “üzerinde uzlaşma sağlanamayan” kısımlarına yönelik tartışılma yapılmalarını önerdi. Ahat Andican, bunun da parti liderleri arasında yapılacak görüşme ve sağlanacak uzlaşma ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.
Turan Güven

DYP İçel Milletvekili Turan Güven.
       
GÜVEN: MUHALEFETİN SESİ KISILMAMALI
       DYP İçel Milletvekili ve Grup Başkanvekili Turan Güven, Meclis içtüzük değişiklik yapılabileceğini, ancak bunun muhalefetin sesini kısmaya yönelik olmaması gerektiğini söyledi. 1996 yılında olduğu gibi içtüzükte köklü değişiklik gerçekleştirildiğini anımsatan Güven, “sadece kanunların hızla çıkması için” içtüzükte değişiklik yapmanın sakıncalı olduğunu ifade etti.
       İçtüzük değişikliklerinin geçen yasama döneminde komisyondan geçip genel kurula indiğini kaydeden Turan Güven, “içtüzükler birdenbire ortaya çıkmaz. içtüzük, uzun yılların birikiminden sonra ortaya çıkan bir takım müeyyidelerdir, yaptırımlar, uygulamalardır. O zaman yapacağımız değişiklikler, gerçekten kanunların rahat çıkmasını, herkesin fikrini rahatlıkla ifade etmesini sağlayacak tarzda olmalıdır. DYP olarak biz böyle düşünüyoruz” diye konuştu.
       
KANUNLARDAKİ YANLIŞLAR
       Turan Güven yasaları çok çabuk çıkarmak için içtüzük değişikliğine gidilmemesi gerektiğini, çünkü bu durumda yasaların yanlışlarla dolu olabileceğini kaydetti. Güven, şöyle dedi:
       “Eğer demokrasinin gerçekten gelişmesini ve kanunların da anayasaya uygun olarak çıkmasını istiyorsak, bunun bir süzgeçe tabi tutulması gerekmektedir. Öyle kanunlar çıkıyor ki, yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz. KHK’ler gibi. Bunların hepsi Anayasa Mahkemesi’nde iptal edildi.
       Kanunlarda evvela hukuk dili ve Türkçe çok güzel ve anlaşılır olmalıdır. Yaptırımından ne istendiği de rahatlıkla ifade edilebilmelidir. Oysa son zamanlarda Meclis’ten çıkan kanunların bu şekilde düzgün dili ve hukuk dili olduğunu söylemek bence yanlış olur. Bu bakımdan çok kanun çıkarmakla övünmeyelim.”
       
MECLİS’İN DEMETİM GÖREVİ
       Yasamanın yanı sıra Meclis’in başka bir görevinin de denetim olduğunu vurgulayan Turan Güven, şöyle devam etti:
       “Şimdi bakın, dün (31 Ekim) Genel Kurul gündeminde aşağı yukarı 270 tane sözlü soru vardı. Hiçbirine hükümet üyeleri katılmadı. TBMM’nin en önemli görevleri arasında birincisi kanun yapmak, ikincisi de denetimdir. Denetlemenin yollarından biri, soru değil mi? Soru, içtüzükte var. Ama buna rağmen hiçbir bakan, Meclis’e gelme ihtiyacını hissetmiyor. Yani önemli olan Meclis’i, iktidarıyla, muhalefetiyle çalışır halde tutabilmektir. Bence bu, önemlidir. Yoksa, kanunlar çabuk geçsin diye içtüzüğün falan maddesini değiştirmek isabetli değildir. Kanun süratle geçerken, eğer yanlışlarla doluysa bir şey ifade eder mi? DYP olarak biz böyle düşünüyoruz.”
       
DYP’NİN YAPICI KATKISI
       İçtüzüğün değiştirilen 91. maddesinin, temel ve uyum yasalarının genel kurulda madde madde görüşülmeden blok halinde oylanmasını sağladığını anlatan Güven, bu konuda partilerarası uzlamanın önemli olduğunu kaydetti. Güven, “Meclis Danışma Kurulu’nda, bütün partilerin oy birliğiyle karar verildiği zaman yapılacak bir işlemdir bu. Şimdi biz bunu, Gümrük Kanunu’nda yaptık. Bunu, bir temel ve bir uyum kanunu olduğunu düşündüğümüz için DYP olarak icazet verdik ve birlikte yaptık” dedi.
       DYP Grup Başkanvekili Turan Güven, şöyle ekledi:
       “Elbette kanun tekliflerinin görüşüldüğü mutfak olan Meclis ihtisas komisyonlarının rahat çalışmasını sağlamak için de her türlü yapıcı katkımız olmuştur ve olacaktır.”
       
İŞ DÜNYASINDAN KAMPANYAYA DESTEK


İshak Alaton
       İş dünyası, ekonomik programın başarıya ulaşması ve geciken yapısal reformların yapılması için, NTVMSNC’nin “Meclis 5 gün 8 saat” çalışmalı kampanyasına destek verdi. İş adamları Anayasa’nın değişmesi gerektiğini de ifade ettiler.
       NTVMSNBC’nin görüşlerini aldığı işadamları şöyle dedi:
       İshak Alaton (Alarko Holding Yönetim Kurulu Eşbaşkanı): 550 milletvekilinin gerçek anlamda milletin vekili olması için Anayasa’nın değişmesi ve doğrudan millet tarafından seçilmeleri gerekiyor. Bugünkü şartlar altında beş partinin başkanlarının önümüze koydukları listeleri gözü kapalı onaylamak demokrasi değildir.


Aldo Kaslowski
       Demokrasi istiyorsak, Anayasa’yı değiştirmeliyiz.
  OKUR YORUMLARI
e-Mail yoluyla bize ulaşan yorumları yayınlıyoruz
Okur Yorumları 1
Okur Yorumları 2
Okur Yorumları 3
Okur Yorumları 4
Okur Yorumları 5
Okur Yorumları 6
Okur Yorumları 7
Okur Yorumları 8
Okur Yorumları 9
Okur Yorumları 10
Okur Yorumları 11
Okur Yorumları 12
Okur Yorumları 13
Okur yorumları 14
Okur yorumları 15
Okur yorumları 16
Okur yorumları 17
Okur yorumları 18
Okur yorumları 19
Okur yorumları 20
Okur yorumları 21
Okur yorumları 22
Okur yorumları 23
Okur yorumları 24
Okur yorumları 25
Okur yorumları 26
OY KULLAN, GÖRÜŞ YAZ

       Aldo Kaslowski (TÜSİAD Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı):
       İsviçre’den yeni döndüm. Gelir gelmez, arkadaşlarıma bir şeyler oldu mu diye sordum. Bir hafta içersinde bir şeyler mı olacağını bekliyordun yanıtı aldım. Fazlasını söylemeye gerek yok.
       Zafer Çağlayan (Ankara Sanayi Odası Başkanı): NTVMSNBC son derece isabetli bir kampanya yapıyor. TBMM’nin çok süratli çalışması lazım. Enflasyonla Mücadele Programı ancak TBMM’nin geçmiş dönemlerden daha aktif çalışmasıyla başarıya ulaşır. Çünkü, bekleyen birçok yapısal reform var.


Zafer Çağlayan
       Ayrıca, geçmiş dönem deneyimlerimizden hukuki altyapının boş olduğunu hep beraber görüyoruz. Bunu düzeltecek olan TBMM’dir. Geçmiş dönemde ilk rüzgarla gayet iyi bir çalışma vardı. Ancak, araya Meclis tatilinin girmesiyle TBMM’de bir yorgunluk, rehavet gözleniyor. Bunu kesinlikle atması lazım.
       Çok yoğun çalışması gereken, sürekli üretim yapması gereken bir dönem olacak. Sanıyorum ki, milletvekilleri geçmiş dönemi referans alarak, yoğun bir çalışma dönemine girilmesi gerektiği idrak edecektir.
       Sinan Aygün (Ankara Ticaret Odası Başkanı): Ben sizi bu konuda desteklemiyorum. Çünkü, TBMM 3 ay tatil yaptı. Türkiye’de 3 ay tatil yapan başka bir kurum yok. onlar Cumartesi - Pazar haklarını da aldılar. 90 gün tatil yaptılar. Zaten, Türkiye’nin başına ne geldiyse bayramlardan, tatillerden geldi. Biliyorsunuz, maaş aldığı için TBMM de bir kamu kurumu, Türkiye’de hiçbir işletmesinde 3 ay ücretli izin yapılmıyor.
       O yüzden size bu konuda katılmıyorum, 5 gün yerine 7 gün çalışmaları gerekir.
       Böyle uyum içinde çalışan hükümetin bekleyen kanunları bir önce çıkarması lazım. Çünkü Türk halkı kanuna susamış durumda şu anda.
       
KAMPANYAYA KATILIN
       Okurlarımızın Meclis ve full-time çalışma konusundaki bütün görüşlerini sitemizde yayınlıyoruz.
       Konu hakkındaki görüşleriniz için okurmektuplari@ntvmsnbc.com adresine mail gönderebilirsiniz.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları