Home page
Haber Menüsü


 
ABD’nin kredi desteği sorun yaratıyor
 
ABD Tarım Bakanlığı, Türkiye’ye yapılacak tarım ürünleri ihracatında yıllara göre değişmekle birlikte ortalama %85 oranında finansman desteği sağlıyor ki bu da Türk tarım sektöründeki ithalat artışını hızlandırıyor.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
24 Ağustos 2004—  Gelişmiş ülkelerin “sizler tarımsal üretimde uzmanlaşın” yönünde gelişmekte olan ülkelere yıllarca yaptıkları sözde iyimser uyarıların ne kadar samimiyetten uzak olduğuna son gelişmeler iyi birer şahittir. Gelişmekte olan ülkelerde uygulanan en küçük destekleme programlarına bile haksız rekabet söylemleriyle karşı çıkan gelişmiş ülkelerde tarımsal üretime uygulanan sübvansiyonların aşırı yüksekliği, Dünya Ticaret Örgütü’nün son müzakereleri esnasındaki tartışmalar vesilesiyle herkes tarafından öğrenildi artık.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: DTÖ Cenevre'de imaj tazeledi
MSNBC News Ali Dölek: Organize sanayi bölgeleri organize olacak mı?
MSNBC News Ali Dölek: İhracat artıyor, istihdam azalıyor
MSNBC News Ali Dölek: Mısırda kısır çözümler
MSNBC News Ali Dölek: NSB'lerde çözümsüzlük sürecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cenevre’de yapılan son toplantı kısmen bir yumuşama tavrı olarak algılansa da gelişmiş ülkelerin uyguladıkları tarımsal sübvansiyonları kaldırmaları haksız rekabeti önlemek için tek başına yeterli olabilecek midir tartışmak gerekir.
       Çünkü gelişmiş ülkelerde uygulanan desteklerin yanı sıra tarımsal ürün ihracatına yönelik uygulanan teşvik ve kredi programları da gelişmekte olan ülkeler aleyhine işleyen mekanizmalar olarak karşımıza çıkıyor. Bunun en güzel örneklerinden birisini ABD’nin uyguladığı kısa adı GSM olan İhracat Kredi Garanti Programı oluşturuyor.
       
GSM NEDİR?
       Amerika Birleşik Devletleri, tarım sektörünü desteklemek ve ülkesinin tarım ürünleri ihracatını artırmak amacıyla ABD Tarım Bakanlığı aracılığıyla İhracat Kredi Garanti Programı adı altında bir kredi desteği sağlıyor.
       Türkiye’ye tarım ürünleri ihracatı yapan firmalar tarafından da yoğun olarak kullanılan kredi programı, kullanıcısına oldukça cazip imkanlar sunuyor. Özellikle pamuk başta olmak üzere, yemlik hububat, yağlı tohumlar, küspe ve yağ konusunda Türkiye’ye yapılan tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında GSM kredi programının yoğun olarak kullanıldığı dikkati çekiyor.
       ABD Tarım Bakanlığı, Türkiye’ye yapılacak tarım ürünleri ihracatında yıllara göre değişmekle birlikte ortalama yüzde 85 oranında finansman desteği sağlıyor ki bu da Türk tarım sektöründeki ithalat artışını hızlandırıyor.
       
GSM TARIM İTHALATIMIZI ARTIRIYOR
       Türkiye’ye ABD’den yapılan tarım ürünleri ithalatında GSM kullanım oranının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. ABD Tarım Bakanlığı’nın açıklamış olduğu rakamlara bakıldığında bile GSM kullanımının yüksekliği dikkati çekiyor.
       2003 yılında ABD Tarım Bakanlığı aracılığıyla sözkonusu GSM kredi programı kapsamında Türkiye’ye yapılan tarım ürünleri ihracatı için 600 milyon doların üzerinde destek sağlanmış durumda.
       Pamuk özelinde bakıldığında da dikkat çekici bir tablo ile karşılaşıyoruz. Türkiye’nin ABD’den 2003 yılında gerçekleştirdiği pamuk ithalatının yaklaşık %30’u GSM kredileri kullanılarak yapılmış.
       Türkiye’de tarımsal üretimdeki gerilemeye pek çok sebep sıralanabilir. Ancak GSM programı ve Türkiye’ye yönelik uygulanan oranlarla ilgili istatistikler okunduğunda insanın aklına ABD’nin uyguladığı bu program da bir sebep olabilir mi diye bir soru takılıyor doğrusu. Nitekim bu sorudan hareketle yaptığımız minik bir araştırma bizi aynı kaygıyı güden başka araştırmacılarla karşılaştırdı.
       Bu konuda aynı sorudan yola çıkarak bir araştırma yapıp rapor hazırlayan İzmir Ticaret Borsası uzmanlarından Sayın Sinem Acar da araştırmasının sonunda benzer sonuçlara ve kaygılarımızı doğrulayan rakamlara ulaşıyor. Sözkonusu raporda Türkiye’nin ABD’den yaptığı tarım ürünleri ithalatında son yıllardaki hızlı artışta GSM kredilerinin büyük rolü olduğu rakamlar ışığında aktarılıyor. Oldukça aydınlatıcı bilgiler aktaran Sayın Acar’ı bu vesile ile tebrik etmek isteriz.
       Dünya Ticaret Örgütü’nün Cenevre’de aldığı karar çerçevesinde gelişmiş ülkelerin sadece tarım üreticilerine sağlanan destekleri kaldırmış olmaları dünya ticaretindeki haksız rekabeti ne kadar önleyecektir veya yeterli olacak mıdır sorusu üzerinde düşünürken küçük bir örnek olarak GSM’yi anmadan geçmek istemedik.
       Ancak son yıllarda can çekişme sürecine doğru giden Türk tarımı için düşünmesi gerekenlerin üzerinde durması gereken çok daha fazla örnek, sorun ve problemler yumağı olduğunu da hatırlatmak isteriz.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları