Home page
Haber Menüsü


 
Çin mallarına yakın takip
 
Korumacılık, geçiş döneminde bir çözüm olarak doğru gözükse de uzun vadede kalıcı bir çözüm olarak yeterli mi, düşünmek gerekiyor.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
4 Mayıs 2004—  Çin’in bir tehdit unsuru olarak dünya ticaretinde yükselen pazar payı hakkında çok konuşuldu. Ülkemizde de tekstil başta olmak üzere Çin mallarına karşı neler yapılması gerektiği konusunda çeşitli öneriler getirildi ve tartışıldı. Türk üretici ve ihracatçılarının yaptıkları baskılar sonucunda, başta Gümrük Müsteşarlığı olmak üzere devlet kademeleri devreye girdi ve geçtiğimiz aylarda bir dizi önlem paketini arka arkaya yürürlüğe soktu. Bu çerçevede geçtiğimiz aylarda Çin’den yapılan gözlük camı, çerçeve vb. türden eşyalara referans fiyat uygulaması, gözetim ve korunma önlemleri getirilmiş idi.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: Dış ticarette Mayıs senaryoları
MSNBC News Ali Dölek: Karayolunda beklenen yönetmelik
MSNBC News Ali Dölek: Kıbrıs'ta ekonomi ne olacak?
MSNBC News Ali Dölek: Serbest bölgelerde artçı şoklar
MSNBC News Ali Dölek: Dış ticarette istatistiklerin önemi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  En son olarak Nisan ayının sonunda bazı tekstil ürünlerinin ithalatında gözetim ve korunma önlemleri getirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
       
KARAR NEYİ İÇERİYOR?
       Bakanlar Kurulu’nun “Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Malların İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılması’na İlişkin Karar”ı, temel olarak önceden konuyla ilgili yayınlanmış gözetim ve korunma önlemi uygulanacak mallar listesine girmeyen pek çok tekstil ürününü de bu kapsama alıyor olması açısından önem taşıyor.
       İlgili karar, ülke menfaatlerinin gözetilmesi maksadıyla, Çin menşeli ithalatın yerli sanayiye zarar vereceği düşüncesine dayanarak kritik durumlarda uygun görüldüğü takdirde karar kapsamında Çin menşeli tekstil ürünlerine geçici korunma önlemi uygulama yetkisini gündeme getiriyor. Korunma önlemi olarak da hükümete gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyetler getirilmesi, kota ve tarife kontenjanı uygulama yetkisi veriyor.
       Uygulama yetkisi tanınan korunma önlemleri, gerekli görüldüğü takdirde bir mala birden fazla yöntemin bir arada uygulanması yönünde de işlerlik kazanabilecek.
        Yani istendiği takdirde Çin menşeli tekstil ürünlerinden herhangi birine hem kota hem de gümrük vergisi artışı gündeme gelebilecek.
       
UYGULAMA BOYUTU NASIL İŞLEYECEK?
       Karar kapsamında geçici korunma önlemi uygulanacak Çin menşeli malların gümrüklenmesi esnasında eşyaya normalde İthalat Mevzuatı’na göre uygulanan gümrük vergisi ile belirlenen korunma önlemi kapsamındaki gümrük vergisi arasındaki fark teminata bağlanacak.
       İthal edilen ve vergi farkı teminata bağlanan eşya ile ilgili olarak gözetim soruşturması yapılacak ve eşyanın yerli sanayiye olan etkileri incelenecek.
       Yapılan soruşturma sonucunda korunma önleminin gümrük vergisinde artış yapılması şeklinde uygulanacağına ilişkin karar çıkması durumunda teminata bağlanan tutar devlet hazinesine gelir olarak kaydedilecek, yani vergi farkı tahsil edilmiş olacaktır. Eğer soruşturma sonucunda yüksek vergi uygulamasına gerek olmadığına karar verilirse eşyayı ithal eden ithalatçı firmaya teminatı iade edilecektir.
       
KORUMACILIK TEK ÇÖZÜM MÜ?
       Çin tekstil ürünlerine yönelik yeni korunma önlemlerinin ithalatı kısıtlayıcı ve ithal malların maliyetini artırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkacağı açık görünüyor. Bu durumun yerli sanayicinin işine yarayacağı ve iç pazardaki fiyat dengeleri açısından olumlu olduğu söylenebilir.
       Ancak üreticilerin yurtdışına açılmaları durumunda aynı Çin mallarının dünya piyasalarındaki fiyat avantajı karşısında ne yapacakları ise ayrı bir sorun olarak önlerinde durmaya devam ediyor.
       Sadece korumacılık mantığıyla bir prematüre bebek misali büyütülmeye çalışılan yerli sanayi, dünya pazarlarındaki rekabet avantajı için pek çok sorununa da halen çözüm bekliyor.
       Enerji maliyetlerindeki, işçilik giderlerindeki, vergi oranlarındaki yükseklik halen devam ediyor. Sanayicinin üzerindeki bürokrasi kabusu tam olarak halen kalkabilmiş değil. Ayrıca, korunma önlemi uygulanacak bazı ürünlerin aynı sektörler için aynı zamanda hammadde niteliği taşıyor olması da bazı tekstil üreticilerini zor duruma düşürebilir nitelik taşıyor. Yeni kurulmakta olan ithalatçı birliklerinden koruma önlemlerine yönelik baskılar geleceği de açıkça görünüyor.
       Korumacılık, geçiş döneminde bir çözüm olarak doğru gözükse de uzun vadede kalıcı bir çözüm olarak yeterli mi, düşünmek gerekiyor. Koruma döneminde uzun vadeli stratejilerin belirlenmediği ve yerli sanayinin sorunlarına kalıcı çözümler bulunmadığı müddetçe korumacılık mantığı, bir babanın çocuğunu olumsuz koşullardan korumak maksadıyla eve hapsetmesinden başka bir anlam taşımıyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları