Home page
Haber Menüsü


 
Türkiye-Çin ticaretinde açık büyüyor
 
Kapıda bekleyen Çin tehlikesi karşısındaki tavrımız da bulduğumuz anlık çözümler ve günübirlik çarelerden öteye gitmiyor.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
17 Şubat 2004—  Çin mallarının Türkiye’yi istila etmeye başlaması sonucunda, geçtiğimiz yıla oranla Çin’e yönelik dış ticaret açığımız yüzde 91 oranında artış kaydetti. Türkiye’nin Çin’den yaptığı 2 milyar dolarlık ithalata karşın Çin’e ihracatı sadece 500 bin dolar seviyelerinde seyrediyor. Yani 2003 yılı dış ticaret açığı 1,5 milyar dolar. Çin tehlikesi, bugüne kadar çoğunlukla 2005 yılında kalkacak tekstil kotalarından dolayı tekstil sektörü ekseninde ele alındı. Oysa son aylarda diğer sektörlerde de artan oranda gerçekleştirilen ithalat, Çin malları karşısında bir dizi önlem almayı zorunlu kılıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: Dünya ticaretinin 2004 beklentisi
MSNBC News Ali Dölek: Ortadoğu ile ticaret fırsatı kullanılmalı
MSNBC News Ali Dölek: Teşvik Yasası nihayet Komisyon'da
MSNBC News Ali Dölek: İhracat artışı yatırım istiyor
MSNBC News Ali Dölek: İhracat stratejisi neler getiriyor?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BOYKOT ÇÖZÜM MÜ?
       Başta Ankara Sanayi Odası Başkanı olmak üzere pek çok çevreden Çin mallarının alınmaması yönünde uyarılar ve boykot çağrıları geliyor. Yerli malı haftası tekrar gündeme gelecek gibi…
       Yerli sanayiyi korumak adına, tüketicide belli bir bilinç oluşması yönünde mevcut çağrıları anlamlı bulmuyor değiliz. Ancak gelişen küresel ekonomi dengeleri içinde tüketicileri göz göre göre daha pahalı ürünleri almaya yönlendirmek de çözüm gibi görünmüyor.
       Bugüne kadar üretmekten çok tüketmeye alışmış bir toplumu, küresel ekonominin çılgın tüketim eğilimiyle paralel giden rekabetçi fiyatlarının dışında tutmak çok zor görünüyor.
       
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI TEDBİRLERİ
       Dış Ticaret Müsteşarlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile Çin mallarına karşı bir dizi önlem alındığını kamuoyuna açıkladı.
       Yerli üreticilerimizin Dış Ticaret Müsteşarlığı’na yaptıkları başvurular neticesinde alınan önlemler, 1 geçici ve 15 kesin olmak üzere Çin mallarındaki dampinge karşı yeni vergi uygulamasını gündeme getiriyor. Çin hükümetinin dünya pazarlarında rekabet edebilmeleri için Çinli üreticilere bazı teşvikler uygulamasını damping olarak değerlendiren Müsteşarlık, bu konuyla ilgili olarak 5 ürün grubunda da soruşturma başlatmış bulunuyor.
       Türkiye’nin Gümrük Birliği süreciyle birlikte başta tekstil alanı olmak üzere Çin mallarına karşı uygulamakta olduğu kota ve gözetim uygulamasının da süreceğini düşünecek olursak, son aylardaki ABD’nin Çin’e tavır koymasını andırır bir tutum içinde olduğumuzu söyleyebiliriz.
       
ABD’Yİ ÖRNEK ALMAK DOĞRU MU?
       ABD, geride bıraktığımız 2003 yılında Çin ile olan dış ticaret açığının büyümesinden dolayı, Çin tekstil ürünlerine karşı üç kategoride safeguard (koruma tedbiri) maddesini işleterek kota uygulayacağını resmen açıklamıştı. Bu konuda ABD’nin elinde hukuki bir dayanak vardı.
       ABD, Çin ile yaptığı serbest ticaret anlaşmasının ilgili maddesi gereğince Çin ürünlerinin fiyat ve miktar olarak ABD sanayine zarar vermesinin tespit edilmesi halinde tekrar kota koyabileceğini veya gümrük vergilerini artırabileceğini Çin’e kabul ettirmişti. Geçen yıl Çin mallarının ABD’yi istila etmesi sonucunda 350 Amerikan tekstil şirketinin kapanması, tekstil sektöründe yüzde 20’lere varan işten çıkarmaların yaşanması, ABD’nin bu maddeyi işlerliğe koyması için yeterli bir sebepti.
       ABD’nin Çin mallarına karşı almış olduğu bu tedbir kararı, Türkiye’de kimi çevreleri çok sevindirdi. İşte, ABD bile dayanamamış ve Çin mallarını boykot etmişti. Serbest ticareti ve küreselleşmeyi savunan gelişmiş ülkeler, kota uygulamasını ve korumacılık yönündeki tedbirleri tekrar gündemine almıştı.
       Oysa, gelişmiş ülkelerin serbest ticaret söylemindeki çifte standart içeren tavırları bir kenara, güçlü olmalarından kaynaklı tavır alışlarını Çin gibi bir ülke karşısında biz ne kadar örnek alabiliriz tartışmak gerekir.
       
ÇİN TAVIR ALIRSA NE OLACAK?
       ABD’nin bu tavrını örnek alarak Çin mallarını boykot kararının ne kadar doğru ve tabii yeterli bir hareket olup olmadığını ayrıca düşünmek gerekir kanısındayım. Çin’in alacağı karşı tedbirlere ABD kadar direnç gösterebileceğimizi sanmıyorum. ABD, Çin mallarına karşı uyguladığı önlemler karşısında Çin’den gelecek karşı tedbir hareketlerinden ne kadar sarsılabilir sizce?
       Ayrıca, ABD’nin bu tavrının, iç siyasetindeki değişik sebeplerden kaynaklandığını ve geçici bir karar olduğunu söyleyenler de yok değil. Bu söylemi ileri süren çevreler, ABD gibi gelişmiş bir ülkenin zaman içinde tekstil sektörünü gözden çıkarabilmesinin de mümkün olabileceğini ileri sürüyorlar. Peki ya ihracatı halen tekstile dayalı olan Türkiye böyle bir değişime hazır mı dersiniz?
       Örnek aldığımız ABD tavrını öykünerek hamasi boykot söylemleri Çin’i rahatsız etmeyecek mi? Nitekim bu tür boykot söylemlerinin artmasının hemen ardından, Çin cephesinden bazı ikazlar gelmeye başladı bile.
       Çin mallarının ucuzluğunun yanı sıra kalitesizliğine yapılan vurgu, gelen eleştirilerin ana konusunu oluşturur nitelikte. Ayrıca, Türkiye’nin yıllarca üretmeyen bir ülke olarak Çin’in ucuz seri üretimi karşısındaki tavrının kendi ayıbımız olduğu yönündeki eleştiriler çok da haksız görünmüyor doğrusu.
       Yıllardır ürettiğinden çok tüketen, hazırdan kazanmaya alışmış, plansızlığın yaşamın her alanında bizi kuşattığı bir toplum olarak bugün Çin mallarının istilasına açık olmamız kaçınılmaz görünüyor. Ama bu durum, bizi yine yan gelip yatmaya, atalete sevketmemeli.
       “Hiçbir felaket, bizim onun karşısında duyduğumuz korkudan daha büyük değildir” diyor Konfüçyüs. Pek çok şeyi ithal ettiğimiz Çin’den bu sözü de düşünce sistemimize ithal edebilirsek stratejik çareler üretmek için harekete geçirici bir enerji yakalayabiliriz belki. Çünkü, bugüne kadar belli bir stratejiden yoksun seyreden dış ticaretimiz benzeri, kapıda bekleyen Çin tehlikesi karşısındaki tavrımız da bulduğumuz anlık çözümler ve günübirlik çarelerden öteye gitmiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları