Home page
Haber Menüsü


2003’te dünyada neler oldu?
 
2003 yılına Irak savaşı damgasını vurdu. ABD’nin dünya kamuoyunun baskısına rağmen 20 Mart’ta başladığı savaş, sonrasında da çok tartışma yarattı.  

 
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
26 Aralık 2003—  ABD’nin savaşın bittiğini açıklamasında sonra da saldırılar sürdü. Dünya kamuoyuna damgasını vuran bir başka konu ise terör saldırıları oldu. Türkiye, Suudi Arabistan ve Fas’ta düzenlenen intihar saldırılarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Ortadoğu’da da İsrail-Filistin çatışması dinmedi. Savaş AB politikalarını da etkiledi. Bu arada birlik 2004’te tam üyeliğe alacağı 10 adayla genişleme anlaşması imzaladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2003 yılına kuşkusuz ABD’nin Irak savaşı damgasını vurdu. Milyonlarca savaş karşıtı gösteri yaptı, Fransa-Almanya ve Rusya muhalefet etti ancak ABD BM’nin de onayı olmaksızın 20 Mart’ta Irak’a savaşı başlattı. 9 Nisan’da da Bağdat’a girerek yönetimi devirdi.
       ABD Başkanı Bush, 1 Mayıs’ta savaşın bittiğini açıkladı, son olarak 13 Aralık’ta devrik Irak lideri Saddam Hüseyin de yakalandı ancak Irak’ta direniş son bulmadı.
       Savaşın ardından kitle imha silahlarına dair istihbarat bilgileri ABD ve İngiltere’de hükümetlerin başını ağrıttı. İngiliz Savunma Bakanlığı silah danışmanı David Kelly’nin şüpheli ölümü tartışmalara yol açtı.
       Irak savaşından sonra dünya kamuoyunun gündeminde terör saldırıları birinci sıraya oturdu. Fas, Suudi Arabistan ve Türkiye’de düzenlenen saldırılarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.
       Ortadoğu’daki barış girişimleri de sonuçsuz kaldı. Filistinli örgütler 3 aylık geçici ateşkesi süre dolmadan bozdular. İsrail Filistinli örgüt yetkillilerine yönelik suikast politikasını sürdürdü. Filistinli örgütler de İsrail’de bir biri ardına intihar saldırıları düzenledi.
       2003 yılında AB’de de köklü değişimlere yol açacak gelişmeler yaşandı. Irak savaşının ardından ABD’ye destek verenler ve vermeyenler olarak bölünen birlik 16 Nisanda Mayıs 2004’te tam üyeliğe kabul edeceği Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Kıbrıs Rum kesimi ile genişleme anlaşmasına imza attı.
       
OCAK

* 1 Ocak - Brezilya’nın ilk solcu devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva göreve başladı.
       * 5 Ocak - Tel Aviv’de 2 intihar komandosunun düzenlediği saldırıda 23 kişi öldü.


       
       * 10 Ocak - Kuzey Kore Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’ndan çekildiğini açıkladı.
       * 18-19 Ocak - Avustralya’da orman yangınları 4 kişinin ölümüne yol açtı. Yangınlarda 400 ev yandı.
       * 20 Ocak - BM Güvenlik Konseyi kimyasal, biyolojik ve nükleer maddelerin teröristlerin eline geçmesini önleyecek bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
       * 20 Ocak - Libya, BM İnsan Hakları Komisyonu başkanlığına seçildi. ABD bu seçime karşı çıktı.
       * 30 Ocak - Ayakkabısına yerleştirdiği patlayıcıyla Paris’ten Miami’ye giden American Airlines ait uçağı havaya uçurmayı planlamakla suçlanan Richard Reid, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
       
ŞUBAT

* 1 Şubat - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), uzay mekiği Columbia, atmosfere girerken, 62 km yükseklikte parçalandı, mekikteki 7 astronot öldü.
       * 4 Şubat - Yugoslav parlamentosu, yaptığı tarihi toplantıda, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırdı, Sırbistan-Karadağ Birliği’ni oluşturan anlaşmayı onayladı.
       * 5 Şubat - ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, BM Güvenlik Konseyi’nde Irak ile ilgili yaptığı sert konuşmada, Bağdat yönetiminin kitle imha silahlarına sahip olduğunu reddederek savaşa davetiye çıkardığını söyledi ve Irak’ı El Kaide terör örgütüyle ilişkide bulunmakla suçladı.


       7’si NATO’ya aday 10 Doğu Avrupa ülkesi ABD’nin Irak politikasına destek veren bir mektuba imza koydu. Girişim 17 Şubat’ta Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından eleştirildi.
       * 10 Şubat - Fransa, Almanya ve Rusya ile birlikte, Irak’ta silah denetimlerinin devamından yana ortak bir tavır alıp, savaşı engellemek için “barış cephesi” oluşturdu. Chirac, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkını kullanmaya hazır olduğunu açıkladı. ABD’nin Türkiye’ye NATO’dan destek talebi de Fransa, Almanya ve Belçika tarafından reddedildi ve Washington ile ilişkilerde bir kriz patlak verdi.
       * 11 Şubat - El Kaide örgütü lideri Usame Bin Ladin, El Cezire’de yayınlanan bir ses bandıyla, Irak rejimine destek çağrısında bulundu.


       
       * 14 Şubat - BM silah denetçilerinin yeni raporunun ardından, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğu Irak’ta silah denetimlerinden yana olduğunu açıklarken, ABD karşı çıktı. Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, savaş karşıtı sözleri oturumlarda yasak olmasına karşın alkışlandı.
* Kuzey Kore ile Güney Kore 50 yıldır ilk kez turistlerin geçişi için kara sınırını açtı.
* Kopya koyun Dolly, kopyalanmasından 6 yıl sonra uyutuldu. Bu olayın ardından kopya hayvanların sağlık sorunları tartışması başladı.
       * 15 Şubat - Başta Avrupa’da olmak üzere dünyada yaklaşık 10 milyon kişi savaşa karşı gösteri düzenledi.
       * 19 Şubat - Faslı Münir El Mutasaddık 11 Eylül 2001’deki saldırılardan yargılanan ilk kişi oldu ve yataklık yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkum oldu.
* İran’ın güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan eyaletinin başkenti Zahedan’dan havalanan Rus yapımı İlyuşin-76 tipi uçak Kirman’a inmeye hazırlanırken düştü. Kazada 275 Devrim Muhafızı öldü.
* Güney Kore’deki Daegu kentinde kundaklama sonucu çıkan yangında 200 kişi öldü.
       * 27 Şubat - Eski Bosna Sırp Cumhuriyeti Devlet Başkanı Bilyana Plavsiç, Lahey savaş suçları mahkemesince 11 yıl hapse mahkum edildi.
       * 28 Şubat - Çek Cumhuriyeti’ne Vaclav Havel’in yerine liberal başbakan Vaclav Klaus Cumhurbaşkanı oldu.
* Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk uluslararası sözleşme niteliğini taşıyacak olan “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi” nihai metni üzerinde mutabık kaldı.
       
MART
* 1 Mart - 11 Eylül saldırılarının “beyni” olarak bilinen ve El Kaide örgütünün üçüncü adamı Halid Şeyh Muhammed İslamabad’da yakalandı.
       * 7 Mart - Yeni Sırbistan-Karadağ devletinin parlamentosu Svetozar Maroviç’i ilk devlet başkanı olarak seçti.
       * 12 Mart - Sırbistan Başbakanı Zoran Cinciç, Belgrad’daki hükümet binasının girişinde uğradığı suikast sonucu öldü. Cinciç, 50 yaşındaydı. Suikastın ardından başlatılan 42 günlük olağanüstü hal uygulaması sonucu mafya karşı benzersiz bir savaş başlatıldı.
* Dünya Sağlık Örgütü, Akut Solonum Yetmezliği Sendromu (SARS) yüzünden uluslararası uyarı yayınladı. SARS 5 Temmuz’da kontrol altına alınıncaya kadar 30 ülkede etkili oldu. 9 bin kişiyi etkileyen SARS yüzünden 900’den fazla kişi hayatını kaybetti.

       
       * 15 Mart - Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin yerini Hu Jintao’ya bıraktı.
* Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bungui’ye hakim olan isyancı general François Bozize, kendisini Devlet Başkanı ilan etti ve geçiş hükümeti kurdu.
       * 17 Mart - 16 Mart’ta İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ile Azor Adaları’nda bir araya gelen ABD Başkanı George Bush, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve oğullarının sürgüne gitmesi için 48 saatlik ültimatom verdi.
* İspanyol adaleti Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün siyasi kanadı Batasuna’yı kanun dışı ilan etti. Batasuna, 7 Mayıs’ta da ABD tarafından terörist örgütler listesine alındı.
       
Irak savaşı, öncesi ve sonrası

* 20 Mart - Irak savaşı başladı. ABD-İngiliz koalisyonu güneyden Irak’a girerken, başkent Bağdat havadan bombalanmaya başladı. Saddam Hüseyin, televizyondan direniş çağrısında bulundu.


       
       * 23 Mart - Çeçenistan’da halkın anayasanın onaylanması ve devlet başkanlığı ile genel seçimlerin düzenlenmesinden yana olup olmadığını göstereceği anayasa referandum yapıldı. Seçmenlerin yüzde 90’ı “Evet” oyu kullandı. Referandum birçok kuruluş tarafından sert dille eleştirildi. 5 Ekim’de yapılan seçimlerde de Moskova yanlısı Ahmed Kadirov’ın iktidarı meşrulaştı.
       
NİSAN
* 3 Nisan - Küba’da Castro hükümeti, muhaliflere karşı kampanya başlattı. 75 muhalif çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Bu da dünyada tepkiyle karşılandı.
       * 8 Nisan - Bağdat’ta Filistin oteline isabet eden ABD top mermisi, 3 gazetecinin ölümüne yol açtı.
       * 9 Nisan - Bağdat düştü. ABD askerlerinin Bağdat’a girmesi üzerine, birçok mahallede yağma ve talan başladı. Iraklılar, ABD askerlerinin yardımıyla dev Saddam heykelini yıktı, halk heykelin üzerinde tepindi.


       
       * 16 Nisan - 10 ülke, Atina’da AB ile genişleme antlaşmasını imzaladı. AB, 1 Mayıs 2004’de 25 üyeli olacak. 10 aday ülke, (Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Kıbrıs Rum kesimi) AB üyeliklerini yıl içinde onayladı.
       * 30 Nisan - 2005’e kadar bağımsız Filistin devleti kurulmasını öngören Ortadoğu “yol haritası” resmen yayınlandı. Filistinliler planı hemen onayladı, İsrail ise onaylamak için 25 Mayıs’ı bekledi.
       
MAYIS
* 1 Mayıs - Başkan Bush, Irak’ta savaşın bittiğini açıkladı. Bush, “Savaşı kazandık, terörle mücadele ise devam ediyor” dedi.
       * 7 Mayıs - Dünya Ticaret Örgütü, AB’ye, ABD’li ihracatçılara vergi avantajı sağlamaktan vazgeçmedği için ABD’ye yılda 4 milyar dolarlık ticari yaptırım uygulama yetkisi verdi.
       * 12 Mayıs - Riyad’da düzenlenen üç intihar saldırısında 35 kişi öldü, yaklaşık 200 kişi yaralandı.
* Çeçenistan’ın kuzeybatısındaki Znamenskoye’de düzenlenen intihar eyleminde 60 kişi öldü, 200’den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı Şamil Basayev üstlendi.
* ABD, Paul Bremer’ı Irak’a “vali” atadı.
       * 16 Mayıs - Fas’ın Kazablanka kentinde yabancıların gittiği otel ve lokantalara saldırılar düzenlendi. Bilanço: 45 ölü, 100 kadar yaralı.
       * 21 Mayıs - Cezayir’de 6.8’lik deprem oldu. Başkent ve civarını vuran depremde 2280 kişi öldü, 10 bin kişi yaralandı.
       * 22 Mayıs - BM Güvenlik Konseyi, 13 yıldır Irak’a uygulanan yaptırımları kaldırdı.
       * 23 Mayıs - Nepalli dağcı, Everest’in doruğuna 12 saat 45 dakikada tırmanarak rekor kırdı.


Filistinli örgütler Hamas, İslami Cihad ve El Fetih ilan ettikleri geçici ateşkesi süre dolmadan bozdu.
       
HAZİRAN
* 1 Haziran - Çin’de inşa edilen dünyanın en büyük barajı “Üç Boğazlar” su tutmaya başladı.
       * 1-2 Haziran - G-8 ülkeleri, Evian’da yaptıkları toplantıda, terörle mücadele bayrağını yükseltmeyi kararlaştırdı.
       * 2 Haziran - Avrupa Uzay Kurumu, Kazakistan’dan Mars’a uydu yolladı.
       * 6 Haziran - BM ve Kamboçya hükümeti, 1975-1979 arasında binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan eski Kızıl Kmer yetkililerini yargılamak üzere mahkeme kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.
       * 9 Haziran - Kuzey Kore, nükleer silah üreteceğini ilk kez açıkladı.
       * 12 Haziran - NATO bünyesinde “mukabele gücü” oluşturulmasına ilişkin anlaşma sağlandı.
       * 29 Haziran - Dört Filistin örgütü geçici ateşkes ilan etti.
       * 30 Haziran - Pakistan’ın Karaçi kentinde Mayıs 2002’de bombalı saldırı düzenleyerek 14 kişinin ölümüne yol açan 3 dinci militan idam cezasına çarptırıldı.
       
TEMMUZ
* 1 Temmuz - Avrupa Konseyi, Avrupa’da savaş zamanında bile idam cezasını kınayan protokolü kabul etti. Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan dışındaki 41 üye protokolü imzaladı.
       * 13 Temmuz - Irak’ta geçici yönetim konseyi kuruldu. ABD’nin gözetimindeki konsey; güvenliği sağlamak, ekonomiyi canlandırmak ve geçiş dönemini hızlandırmakla görevlendirildi.
       * 15 Temmuz - Kolombiya’da aşırı sağcı milisler, 2005 sonuna kadar silah bırakacaklarını ve ateşkes yapacaklarını açıkladılar.
       * 17 Temmuz - İngiliz hükümetini, savaşı meşrulaştırabilmek için Irak’ın silahlanması konusundaki raporu şişirmekle suçlayan Savunma Bakanlığı’nın silahlanma uzmanı David Kelly intihar etti.
Dr. Kelly'nin kitle imha silahları raporuyla ilgili istihbaratı BBC'ye sızdırdığı öne sürüldü.

       
       * 18 Temmuz - AB Konvansiyonu Başkanı Valery Giscard d’Estaing, AB anayasası taslağını dönem başkanı İtalya’ya sundu.
       * 22 Temmuz - Saddam Hüseyin’in oğulları Uday’la Kusay, Musul’da ABD askerlerince öldürüldü.
       * 31 Temmuz - Lahey’deki uluslararası mahkeme, Milomir Stakiç adlı Bosnalı Sırp doktora en ağır cezayı verdi ve doktor, Bosna savaşında insanlık suçu işlemekten müebbet hapis cezasına çarptırıldı.


Bağdat'taki saldırıda ölen BM Irak temsilcisi De Mello'nun, Kofi Annan'da sonra genel sekreterlik görevine getirilmesine kesin gözüyle bakılıyordu.
       
AĞUSTOS
* 1 Ağustos - Belçika’da, yabancı yöneticiler aleyhinde savaş suçu işlemekten dava açılabilmesine olanak veren yasa iptal edildi.
       * 2 Ağustos - Avrupa sıcaktan kavrulmaya başladı. Birçok Avrupa ülkesinde sıcaklar can aldı. Ağustos ayı içinde sadece Fransa’da yaklaşık 15 bin kişi sıcaklar yüzünden can verdi. Sıcaklar yüzünden birçok yerde orman yangını çıktı, binlerce dönüm orman yok oldu.
       * 5 Ağustos - Cakarta’da ABD oteline saldırıda, 12 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. Saldırıdan, El Kaide’yle bağlantılı olduğu iddia edilen İslam Cemiyeti örgütü sorumlu tutuldu.
       * 11 Ağustos - Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor iktidardan çekildi, Nijerya’ya sürgüne gitti. İç savaş, 18 Ağustos’ta imzalanan anlaşmayla sona erdi.
* NATO, Afganistan’daki uluslararası gücün komutasını devraldı. NATO, 1954’den bu yana Avrupa dışında ilk kez görev üstlendi.
       * 14 Ağustos - Kuzey Amerika’da 50 milyon kişi arıza yüzünden 29 saat elektriksiz kaldı.
       * 17 Ağustos - İzlanda, 14 yıl aradan sonra balina avına yeniden başladı.
       * 19 Ağustos - Bağdat’taki BM binası önündeki patlamada, BM temsilcisi Sergio Vieira de Mello’nun aralarında bulunduğu 22 kişi öldü. Saldırının sorumluluğunu, Saddam yanlıları üstlendi.
* Kudüs’ün batısında otobüs havaya uçtu. İntihar saldırısında 23 kişi can verdi. İsrail, misilleme için iki gün sonra Hamas’ın önde gelen isimlerinden İsmail Ebuşşanab’ı öldürdü. Ertesi gün, Hamas ve İslami Cihad ateşkese son verdiklerini bildirdi.


       
       * 22 Ağustos - Brezilya’da Alcantara uzay üssünde füze yerde infilak etti, hepsi sivil 21 kişi öldü.
       * 28 Ağustos - Kuzey Kore yönetimi, Pekin’deki görüşmeler sırasında atom denemesi yapma tehdidinde bulundu.


       
       * 29 Ağustos - Irak’ın Necef kentinde cuma namazı çıkışında meydana gelen patlamada, aralarında Şii lideri Ayetullah Bakır el Hekim’in de bulunduğu 83 kişi öldü.


İsveç Dışişleri Bakanı Lindh'in bıçaklı saldırıda öldürülmesinin ardından desteklediği euroya destek kampanyasına referandumda 'hayır' çıktı.
       
EYLÜL
* 3 Eylül - Irak’taki geçici yönetim konseyi ant içerek göreve başladı. Polonya, Irak’taki beş bölgenin sorumluluğunu üstlendi.
       * 6 Eylül - Filistin Başbakanı Mahmut Abbas, Yaser Arafat’la anlaşmazlık yüzünden istifa etti. Ahmet Kurey, dört gün sonra yeni hükümeti kurmayı kabul etti.
       * 9 Eylül - Boston piskoposluğu, sübyancı din adamlarının kurbanlarına 85 milyon dolar tazminat ödemek için anlaşma imzaladı. Anlaşmayla, 500’den fazla dava düştü.
       * 10 Eylül - Bali’de 2002 ekiminde 202 kişinin ölümüne yol açan kanlı saldırının beyni olmakla suçlanan İmam Samudra, Endonezya’da idama mahkum edildi.
* İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh, Stockholm’da bıçaklandı, ertesi sabah hastanede öldü.
       * 11 Eylül - İsrail, Arafat’tan kurtulmayı ilke olarak kabul etti.
       * 12 Eylül - BM, 1992’den beri Libya’ya uygulanan yaptırımları kaldırdı.
       * 17 Eylül - New York borsası başkanı Dick Grasso, 140 milyon dolarlık maaşının yarattığı skandal üzerine istifa etti.
       
EKİM


İsrail tüm itirazlara rağmen güvenlik duvarının inşasını sürdürmeye karar verdi.
       
       
* 1 Ekim - İsrail hükümeti, Batı Şeria’daki güvenlik duvarının inşasının sürmesini onayladı. ABD’nin eleştirdiği duvar, BM Genel Kurulu tarafından da kınandı. BM Genel Kurulu, duvarın inşasının durdurulmasını istedi.
       * 2 Ekim - CIA’in emrinde çalışan Irak gözetleme grubu, ilk raporunu sundu ve Irak’ta kitle imha silahına rastlanmadığını belirtti. Grubun Başkanı David Kay, 5 Ekim’de Irak ile El Kaide arasında kitle imha silahı alanında ilişki olduğuna dair belge bulunmadığını açıkladı.
* Nobel 2003 edebiyat ödülünü, Güney Afrikalı yazar John Maxwell Coetzee kazandı.
       * 3 Ekim - Kuzey Kore, atom bombası yapımı için tüm teknik engelleri aştığını ve 6 bomba yapacak kadar malzeme elde ettiğini açıkladı.
       * 5 Ekim - İsrail, 1974’ten beri ilk kez Suriye topraklarına saldırdı. Saldırı, Hayfa’da 4 Ekim’de düzenlenen ve 22 kişinin öldüğü intihar saldırısının sorumluluğunu üstlenen İslami Cihad’a ait bir üsse düzenlendi.
* Filistin lideri Yaser Arafat, olağanüstü hal ilan etti ve kurduğu olağanüstü kabinenin başına Ahmed Kurey’i atadı.


       
       * 7 Ekim - Arnold Schwarzenegger California valiliğine seçildi.
       * 10 Ekim - Nobel 2003 barış ödülünü İranlı hukukçu Şirin Ebadi kazandı.
       * 12 Ekim - Michael Schumacher, Formula 1’de 6. kez dünya şampiyonu oldu.
       * 15 Ekim - Yang Liwei’yi uzaya gönderen Çin; SSCB ve ABD’den sonra, uzaya tamamen kendi imkanlarıyla insan gönderen üçüncü ülke oldu.
* Azerbaycan devlet başkanlığı seçimini Haydar Aliyev’in oğlu İlham Aliyev kazandı.
       * 16 Ekim - BM Irak’ta çokuluslu bir gücün kurulmasını öngören bir kararı kabul etti.
       * 17 Ekim - Bolivya Devlet Başkanı Gonzalo Sanchez de Lozada, 1 ay süren halk gösterilerinin ve grevlerin ardından istifa etti. Çıkan olaylarda 80 kişi öldü.
       * 21 Ekim - İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın (NPT) sıkı ve habersiz denetimlere izin veren ek protokolünü imzalamayı ve onaylamayı kabul etti.
       * 24 Ekim - Havacılık tarihinde 1976 yılından bu yana önemli bir yeri bulunan ilk süpersonik uçak Concorde, New York’un JF Kennedy Havaalanı’ndan başlattığı son yolculuğunu tamamlayarak, Heathrow havaalanına indi.
* Madrid’de düzenlenen Irak’ın yeniden yapılanmasıyla ilgili konferansta, bağışçı ülkeler 33 milyar dolar bağış sözü verdi.
       * 25 Ekim - Rusya’nın en büyük petrol şirketi Yukos’un Başkanı Mihail Kodorkovski, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.


Sivil darbeyle cumhurbaşkanlığından indirilen Şevardnadze siyasete dönmeyeceğini açıkladı.
       
KASIM
* 3 Kasım - Californa’nın güneyinde 21 Ekim’den beri süren orman yangınları 15 bin itfaiye görevlisinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangınlar, 22 kişinin ölümüne, 300 bin hektar alanın yanmasına yol açtı, 3 bin 500’den fazla ev tahrip oldu.
       * 11 Kasım - ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato, Suriye’ye ekonomik ve diplomatik yaptırım uygulanmasını öngören karar tasarısını kabul etti.
       * 12 Kasım - Irak’ın Nasıriye kentinde düzenlenen, sorumluluğunu El Kaide’nin üstlendiği intihar saldırısında, 19’u İtalyan 28 kişi öldü.
       * 15 Kasım - ABD’nin Irak’taki sivil yöneticisi Paul Bremer ile Irak Geçici Hükümet Konseyi arasında, iktidarın 2004’ün Haziran ayından önce Iraklılara devredilmesiyle ilgili takvim konusunda anlaşmaya varıldı.
       * 18-21 Kasım - Londra’ya giden ABD Başkanı George Bush, 1918 yılından bu yana İngiltere’yi ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu. 20 Kasım’da 100 binden fazla kişi Bush’u protesto etti.
       * 23 Kasım - Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, 2 Kasım’daki tartışmalı genel seçimlerin ardından halkın tepkisi nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.
       * 26 Kasım - Pakistan ve Hindistan arasında sürekli karşılıklı ateş açılan Keşmir sınır bölgesinde, 14 yıldır ilk kez ateşkes ilan edildi.
       * 27 Kasım - ABD Başkanı Bush, Bağdat’taki Amerikan birliklerine Şükran Günü dolayısıyla sürpriz ziyarette bulundu.
       * 29 Kasım - Irak’taki saldırılarda koalisyon güçlerinden 7 İspanyol istihbarat görevlisi öldürüldü.


Haydar Aliyev'in ABD'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Aliyev'in ilan edildiğinden çok daha önce öldüğü iddia edildi.
       
ARALIK
* 1 Aralık - İsrailli muhalifler ve Filistinli yetkililer tarafından hazırlanan alternatif Ortadoğu barış planı, Cenevre’de düzenlenen törenle sunuldu.
       * 1-12 Aralık - Kyoto anlaşması konulu iklim zirvesi İtalya’nın Milano kentinde düzenlendi. Uluslararası topluluk, Kyoto protokolüne bağlı olduğunu ortaya koydu.
       * 3 Aralık - Ruanda’da 1994 yılında 500 bin insanın öldüğü soykırımla ilgili BM mahkemesi, iki basın-yayın kuruluşu müdürünü müebbet hapse mahkum etti.
       * 7 Aralık - Rus parlamentosunun alt kanadı Duma seçimlerinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği Birleşik Rusya Partisi (BRP) oyların büyük bölümünü aldı.
       * 9 Aralık - Japonya’da, Başbakan Juniçiro Koizumi’nin kabinesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra denizaşırı topraklara en büyük Japon askeri konuşlandırılmasına izin vererek, Irak’a muharip olmayan birlikler göndermeyi onayladı.
       * 12 Aralık -Eski Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in öldüğü açıklandı.
* Kanada’da 10 yıl iktidarda kalan Başbakan Jean Chretien’in yerine Paul Martin seçildi.
       * 13 Aralık - Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, Irak’ın kuzeyinde Amerikan güçlerince yakalandı.


       
* Avrupa Anayasası’nın görüşüldüğü AB zirvesi başarısızlıkla sonuçlandı.
       * 14 Aralık - KKTC’de genel seçimler yapıldı.
* Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e suikast girişiminde bulunuldu.
       * 18 Aralık - İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın (NPT) izinsiz ve sıkı denetimlere izin veren ek protokolünü imzaladı.
       * 19 Aralık - Libya, kitle imha silahı üretim programını tasfiye edeceğini açıkladı.
       * 22 Aralık - İsrail’de temaslarda bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir bir grup Filistinlinin saldırısına uğradı.
* ABD’nin California eyaletini sarsan Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki depremde, 3 kişi öldü, 80’den fazla ev hasar gördü.
       * 25 Aralık - Çin’in güneybatısındaki Congking şehrinde doğalgaz sahasında meydana gelen patlamada 190 kişi öldü.
* Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 11 gün içinde ikinci kez düzenlenen suikast girişiminden kurtuldu.
* Batı Afrika ülkesi Benin’in ticari başkenti Cotonou’dan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a gitmek üzere havalandıktan sonra düşen uçakta bulunan en az 90 kişi öldü.


       
       * 26 Aralık - İran’ın güneydoğusundaki Kirman eyaletinde 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
       
  2003'ÜN ARDINDAN
"İz bırakanlar" anketi sonuçları
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'olay'
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'kültür sanat'
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'spor'
Türkiye'den yılın fotoğrafları
Dünyadan yılın fotoğrafları
2003'e damgasını vuran olaylar
Ekonomide bir yılda neler oldu?
2003'te dünyada neler oldu?
2003'te hayatını kaybedenler
2003’te bilim alanındaki gelişmeler
2003’ün bazı tuhaf olayları
Kültür sanatta yılın olayları
Bilim ve teknolojide 2003'te öne çıkanlar
Sporda yılın olayları

       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları