Home page
Haber Menüsü


Ekonomi 2003’te toparlandı
Ekonominin 2003 yılı değerlendirildiğinde olumlu gelişmeler gerçekleşti. Enflasyonda gerçekleşen düşüş trendi, büyüme ve ihracattaki ivmelenmeler, geleceğe ilişkin pozitif düşünme imkanı sağlıyor.
İstanbul
AA
22 Aralık 2003— Ekonomide düzelme sinyalleri sürerken, geride kalan yıla bakıldığında 2003’ün genel anlamda olumlu geçtiği görülüyor. 2003, özellikle enflasyondaki düşüş ve büyümede sağlanan başarıyla, ekonomide güven ortamının oluşmaya başladığı ve artık istikrarda kalıcılığın konuşulmaya başladığı bir yıl oldu. Enflasyon ve büyüme başta olmak üzere, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, Türk lirasına dönüş, ihracat ve faizlerdeki düşüş dahil bazı kalemlerde iyileşmeler sağlanırken, tüketici fiyatları bazında enflasyonun yıl sonunda, yüzde 20’lik hedefin altında tutturulacağı artık kesinleşti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Büyümenin ise öngörülen yüzde 5’lik hedefin üzerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Güven ortamına bağlı, kriz sırasında yüksek boyutlarda gerçekleşen Türk Lirası’ndan dövize kaçış, son aylarda tersine döndü. Enflasyondaki düşüş ve Merkez Bankası’nın, Hazine ihalelerinde referans niteliği taşıyan gecelik faizlerini tedricen indirmesi sonucu, faizler inmeye devam etti. Buna paralel reel faizler de düştü. Merkez Bankası rezervlerinin güçlenmesi, TL’ye olan güveni arttırdı.
       
İHTACATTA REKOR ARTIŞ
       İhracattaki artış, rekor düzeylerde seyretti. Sonuçta, güven ortamını sarsacak bir olay yaşanmadığı sürece, olumlu havanın sürmesi ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda tek haneli enflasyon ortamında istikrarlı bir büyümeye kavuşması bekleniyor. Bu arada istikrarlı gibi gözüken bütün göstergelerin halka inmediği ve yaşanabilecek olası bir olumsuzlukta, her an değişebileceğini düşünenler de var.
       AB’ye üyelik, Irak sorunu gibi dış etkenler ile hükümete duyulabilecek güvensizlik, özelleştirmede rakamların hedefin altında kalması, iç borçların çevrilmesinde yaşanabilecek sıkıntılar gibi iç etkenler, ekonomik istikrarı bozabilecek unsurlar arasında sayılıyor.
       Ayrıca cari işlemler açığında ulaşılacak rakam ve telafi şekli, işsizliğin azaltılması, yabancı sermaye girişinin artırılmasına dönük yaklaşımlar, merak edilenlerin başını çekiyor. Gelinen noktada beklentiler ise ekonomideki canlanma ve düşük enflasyonla birlikte büyümenin sağlanmasına yoğunlaştı.
       Enflasyonun, özellikle tek haneli rakamlara inmesi ve bunun kalıcı olması durumunda, aş, iş olarak halkın cebine olumlu etki yapması beklentiler arasında. Bunda gerekli unsurların başında ise faizlerdeki düşüşün sürmesi ve yapısal reformların sürdürülmesi sayılıyor.
       
CANLANMA SÜREKLİLİK KAZANABİLİR
       Yüzde 5’lik hedefe karşılık, ekonomide büyümenin yüzde 6 civarında gerçekleşmesi öngörülürken, ekonomi otoriteleri, enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi ve kalıcı olması durumunda, ekonomide canlanmanın süreklilik kazanacağı görüşünü dile getiriyor.
       Hareketli bir yılın geride kaldığı gelişmelere bakıldığında da, Irak savaşının etkileri ekonominin önde gelen konusunu oluştururken, savaşın beklenenden kısa sürmesi nedeniyle kötü senaryolar rafa kalktı. Buna bağlı ilk tezkerenin reddi ile ABD’den alınacak yardıma ilişkin görüşmeler piyasaları etkiledi.
       2003 yılında ekonomide yaşanan önemli gelişmeler ise şöyle sıralanıyor:
       
OCAK
       13 Ocak- Başbakan Yardımcısı Şener, 2003 yılı özelleştirme hedefini şimdiye kadar yapılanların yarısı kadar (4 milyar dolar) olarak açıkladı.
       24 Ocak- Pamukbank’ın ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi, eski sahiplerine devredildi. Fiat’ın efsanevi başkanı Giovanni Agnelli öldü.
       30 Ocak- America On Line (AOL) ve ortağı kablu TV şirketi Time Warner, 2002 yılında yaklaşık 100 milyar dolar zarar ettiklerini açıkladılar.
       
ŞUBAT
       14 Şubat- BM, savaş sonrası Irak’ın yeniden inşası için görev gücü kurdu. TAI, ABD firması Boeing ile 500 milyon dolarlık yeni bir üretim programını üstlendi.
       27 Şubat-
Vergi Barışı Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
       
MART
       3 Mart-Borsa, tezkerenin kabul edilmeyişinin ardından son 2 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Başbakan Abdullah Gül, “Tasarruf ve Gelir Artırıcı Tedbirler” paketini açıkladı. Tezkerenin kabul edilmemesi faizleri de yükseltti.
       10 Mart- Türk makarna pazarında en büyük paya sahip Filiz Gıda’nın tamamı İtalyan Barilla’ya geçti.
       31 Mart- DİE, Türkiye ekonomisinin 2002 yılında yüzde 7.8 büyüdüğünü açıkladı.
       
NİSAN
       8 Nisan- SARS virüsü, Uzakdoğu ekonomilerini vurmaya başladı. Morgan Stanley, “Dünyada SARS durgunluğu olabilir” uyarısı yaptı.
       11 Nisan- Ek motorlu taşıtlar vergisi ve ek emlak vergisi alınmasına dair kanun yürürlüğe girdi.
       18 Nisan- IMF İcra Direktörleri Kurulu, 4. gözden geçirmeyi sonuçlandırılarak, yaklaşık 701 milyon dolar tutarında yeni kredi dilimin serbest bıraktı
       28 Nisan- Kamu kuruluşlarına ait kamp ve diğer sosyal tesislerin satışı başladı.
       
MAYIS
       14 Mayıs- ABD, ilk kez yeşil dışında renklerin de kullanıldığı 20 dolarlık banknot basarak halka tanıttı.
       23 Mayıs- Adidas, Uzakdoğu’da ortaya çıkan Sars hastalığı nedeniyle Hong Kong’da üretmeyi planladığı siparişlerinden ilk büyük partiyi Türkiye’ye kaydırdı.
       28 Mayıs- Türk sanayiinin, Avrupa Havacılık Sanayiine entegrasyonu yönünde atılan en önemli adımı oluşturan geleceğin büyük nakliye uçağı A400m projesine ilişkin ilk sözleşme, Almanya’nın Bonn kentinde imzalandı.
       
HAZİRAN
       9 Haziran- ÖİB, TÜPRAŞ ile TEKEL’in bağlı ortaklıkları Alkollü İçkiler Sanayi ve Sigara San. İşletmeleri’nin özelleştirilmesi amacıyla ihale açtı.
       10 Haziran- Hazine 2,5 yıl sonra bir yıldan uzun vadeli borçlanmalarındaki faiz oranını yüzde 50’nin altına indirdi.
       12 Haziran- Irak, ABD saldırısından sonra ilk kez petrol sattı. Enerji Bakanlığı, Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik’in imtiyaz sözleşmelerini fesh etti.
       
TEMMUZ
       3 Temmuz- Bankalardaki mevduata, bir yıllığına tam güvence getirildi. TÜFE 0.2 oranında gerilerken, TÜFE’de sıfırın altı 1985’ten beri ilk kez görüldü. Yıllık enflasyon yüzde 30’un altına indi.
       4 Temmuz - BDDK tarafından alınan kararla İmar Bankası, tasfiye edilmek üzere TMSF’ye devredildi. BDDK, İmar Bankası’nın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme iznini kaldırdı. Banka’nın yönetim ve denetimi de TMSF’ye geçti.
       10 Temmuz- İsviçre’de dünyanın ilk hisse senedi müzesi kuruldu.
       23 Temmuz- Anayasa Mahkemesi ek taşıt vergisini iptal etti. Mahkeme, Ek Emlak Vergisi maddesinin iptali istemini ise reddetti.
       
AĞUSTOS
       14 Ağustos- Motorola, Telsim’e karşı İsviçre’de görülen, Uzan ailesinin malvarlıklarının dondurulması ile ilgili bir davayı kaybetti.
       21 Ağustos- PETKİM yüzde 88.86’sına tekabül eden ÖİB hissesinin, “blok satış” yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla, yeniden ihaleye çıkıldı.
       
EYLÜL
       11 Eylül- Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 6 sıfır atılmış paranının en erken 2005’te tedavüle gireceğini söyledi.
       22 Eylül- ABD’den Türkiye’ye 8.5 milyar dolarlık kredi sağlanmasına dönük finansman anlaşması Dubai’de imzalandı.
       23 Eylül- Koç Holding ve Sabancı Holding, Türk Telekom ve Milli Piyango’nun özelleştirmelerinde güçbirliği yaparak birlikte hareket etme kararı aldı.
       
EKİM
       6 Ekim- Borsa, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim yapılmayacağı yönündeki kararıyla yeni rekorlara imza attı. Borsa işlem hacminde TL bazında tüm zamanların rekorunu kırdı.
       7 Ekim- Anayasa Mahkemesi, bu yıl için motorlu taşıtlardan bir defaya mahsus ek vergi alınmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu ve iptal etti.
       8 Ekim- 2003 yılı Nobel Ekonomi Ödülü’nü, bilim adamları Robert F Engle ve Clive W.J. Granger kazandı.
       9 Ekim- Yeni 20 dolarlıklar tedavüle çıktı.
       25 Ekim- Rusya’nın en büyük petrol üreticisi şirketi olan Yukos’un başkanı Mihail Kodorkovski Sibirya’da gözaltına alındı.
       27 Ekim- Bireysel Emeklilik sistemi başladı, ilk sözleşmeler imzalandı.
       30 Ekim- Devlet Bakanı Babacan, “liradan 6 sıfırın 1 Ocak 2005’te atılacağını” açıkladı.
       
KASIM
       1 Kasım- Müşterilerine yanıltıcı bilgi vermekle suçlanan ABD’nin 10 büyük finans şirketi ile Federal Mahkeme arasındaki dava uzlaşmayla sonuçlandı. Uzlaşmayla aralarında Citigroup, Merrill Lynch ve Credit Suisse First Boston gibi dünya devlerinin bulunduğu 10 şirket 1.4 milyar dolar ödemenin yanı sıra, araştırma-danışmanlık birimleriyle yatırım bankacılığı birimlerini birbirlerinden ayırmayı da kabul etti.
       5 Kasım- Özelleştirme kapsamındaki Tekel’in Sigara İşletmeleri için yapılan ihalede JTİ, 1 milyar 150 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi. BDDK Başkanı Engin Akçakoca, görevinden istifa etti.
       7 Kasım- ABD Başkanı George Bush, Irak ve Afganistan’da 87,5 milyar dolar ek harcama yetkisi veren yasayı onayladı.
       11 Kasım- Tekel’in Sigara İşletmeleri için açılan ihale, teklif düşük bulunduğu için iptal edildi.
       13 Kasım- Telekomünikasyon Kurumu, Aycell ile Aria’nın birleşmelerini onayladı.
       20 Kasım- Levent’teki HSBC Bank Genel Müdürlük binası ile Beyoğlu’ndaki İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde yaklaşık 10 dakika arayla meydana gelen şiddetli patlamalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti, İMKB’de işlemler durduruldu.
       29 Kasım- Tevfik Bilgin, BDDK Başkanlığı’na atandı.
       
ARALIK
       2 Aralık- Liradan 6 sıfır atılmasına ilişkin kanun taslağı Başbakanlığa gönderildi.
       12 Aralık- TMSF’ye devredilen bankalardaki alacakların tahsilini hızlandırmak amacıyla hazırlanan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
       15 Aralık- Irak’ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin’in yakalanması, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Sabancı Holding, DanoneSA’daki hisselerini 72 milyon dolara Danone’ye sattı.
       17 Aralık- Danone, Nestle Türkiye’nin süt ve sütlü ürünler işini satın almak için anlaşma imzaladığını açıkladı. “Enflasyon muhasebesi” yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Özel iletişim vergisi sürekli hale getirildi.
       
  2003'ÜN ARDINDAN
"İz bırakanlar" anketi sonuçları
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'olay'
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'kültür sanat'
Uzmanlara göre iz bırakanlar 'spor'
Türkiye'den yılın fotoğrafları
Dünyadan yılın fotoğrafları
2003'e damgasını vuran olaylar
Ekonomide bir yılda neler oldu?
2003'te dünyada neler oldu?
2003'te hayatını kaybedenler
2003’te bilim alanındaki gelişmeler
2003’ün bazı tuhaf olayları
Kültür sanatta yılın olayları
Bilim ve teknolojide 2003'te öne çıkanlar
Sporda yılın olayları
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları