Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Denktaş mücadeleye Ankara’dan başladı
 
Bunca yıllık siyasi tecrübesine rağmen Denktaş son dönemde Ankara’yı doğru okuyamıyor. Ankara’nın Annan Planı’nı çoktan müzakere zemini olarak kabul ettiğini, Louzidu Davası’nda verilen büyük taviz bile Denktaş’a anlatmaya yetmedi.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
23 Aralık 2003—  Denktaş Ankara’daki siyasi dengelere güveniyor, Cumhurbaşkanı ve askerlerin Hükümet üzerinde baskı yapacağını düşünüyor. Hükümet ise Annan Planı bazlı yeni planı, “devlet politikası” haline getirmeye çalışıyor.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Denktaş’la Ankara Hükümeti arasında öteden beri süregelen görüş farklılığı, Kıbrıs seçimleri öncesinde sümenaltı edilmişti. AKP Hükümeti’nin Kıbrıs’taki muhalefet hareketinin gözükaralığından ürkerek iktidara verdiği destek, sanki ‘bu görüş ayrılıkları giderilmiş’ izlenimi doğurmuştu.
       Ancak seçimden sonra yaşananlar görüş ayrılıklarının derinleşerek sürdüğünü ortaya koydu. Karşılıklı sert demeçler iplerin kopmaya doğru gittiğini, Denktaş’ın Ankara’yı artık okuyamadığını, şifreleri çözemediğini de meydana çıkardı.
       AKP Hükümeti çok uzun zamandan beri Annan Planı’nın ölmediğini, yeni müzakerelere zemin oluşturabileceğini kabul ediyor ve bunu resmi söylemlerle açıklıyor. Ama Denktaş ne hikmetse bunu bir türlü görmüyor, görse de yok saymayı tercih ediyor.
       Oysa Ankara bu konuda çok ciddi somut adımlar da atıyor. Hükümet, üzerine kalan uzlaşmaz imajından kurtulmak için, en temel tezlerinden birinden vazgeçip Louzidu davasında tazminat bile ödedi.
       Ama bu adım bile Denktaş’a Ankara Hükümeti’nin kararlılığını anlatmaya yetmedi.
       Hal böyleyken Başbakan Erdoğan’ın seçimin hemen akabinde yaptığı Annan Planı üzerinden müzakerelere başlanabileceği açıklamalarının Denktaş üzerinde etkili olması da beklenemezdi.
       
DENKTAŞ’A GÖRE AKP, ANKARA DEĞİL
       Pekii Denktaş’ın bu kadar anlayışsız olması mümkün mü?
       Elbette hayır... Denktaş AKP Hükümeti’nin ne istediğini, ne yapmaya çalıştığını tabii ki biliyor. Bilemediği Hükümetin bunu yapma gücü olup olmadığı.
       Denktaş, Ankara’daki siyasi dengelerin, denklemlerin kendi lehine çalışacağını düşünüyor. Daha açık söylemiyle Cumhurbaşkanı ve askerler başta olmak üzere, AKP muhalifi grupların kendisinin görüşleri doğrultusunda ağırlık koyacağını varsayıyor. “Kıbrıs’ı sattırmam” söylemiyle milliyetçi ve muhafazakar kitleleri AKP’ye karşı harekete geçirebileceğini, bunun karşılığında da Hükümet’in klasik direnme politikalarına teslim olacağını hesaplıyor.
       
HÜKÜMET’İN KARŞI ATAĞI
       Aslında bu riskin Hükümet de farkında. AKP Hükümeti’nin herhangi bir planının, “devlet görüşü” haline gelmedikçe çok zorlanacağını biliyor.
       İşte bu nedenle Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan, Annan Planı’nın üzerinde temel değişiklikler öngören 100 sayfalık yeni planı Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi görüşü haline getirmeye çalışıyor.
       Öncelikle yeni planın hazırlanma sürecinde Genelkurmay temsilcilerinin de yeraldığı belirtiliyor. Burda amaç askerlerin temel çekinceleri çerçevesinde planın hazırlanması olduğu kadar, sonrasında planı askerlerin de sahiplenmesini sağlamak.
       Plan yarın Ankara’ya çağırılan ABD ve AB ülkelerinde görevli büyükelçilerimizle gözden geçirilecek. Planın AB ülkeleri nezdindeki kabuledilebilirliği ele alınacak.
       Ama en önemli adım Perşembe ya da Cuma günü atılacak. Çankaya Köşkü’nde yapılacak dörtlü zirvede planın devlet onayı almasına çalışılacak. Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın katılacağı zirvede plan üzerinde son değişiklikler yapılacak.
       Daha sonra bu plana Denktaş’ın ve yeni KKTC başbakanının katılacağı ikinci bir zirveyle nihai şekli verilecek. Eğer başarı sağlanırsa plan Ankara ve Lefkoşa’nın ortak planı haline gelecek.
       Burda kritik nokta Perşembe ya da Cuma günü yapılacak zirvede Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı’nın plana “evet” demesi. Dışişleri Bakanı Gül ve kurmayları bu konuda iyimserler.
       Yeni planın kolay kabul görecek, makul bir plan olduğunu savunuyorlar.
       
TEMEL TEZLER
       Yeni plan Annan Planı’nı temel almakla birlikte, kimi hayati değişiklikler öneriyor. Federatif yapıyı kabul eden Annan Planı’nın temel çelişkisi olarak, bu ikili yapıyı ayakta tutacak düzenlemeleri içermediği savunuluyor.
       Planda yeralan göç hareketlerinin her iki tarafın da ancak asıl olarak Türk tarafının coğrafi ve demografik bütünlüğünü bozacağı, zayıflatacağı, bu nedenle de federatif yapının korunamayacağı vurgulanıyor.
       Önerilen; çözüm planda yeralan nüfus hareketlerinin minimize edilmesi... Bugünkü mülkiyet yapısının korunması, buna karşılık zarar edenler varsa tazminat ve mal değiş tokuşuyla sorunun çözülmesi öneriliyor.
       Sınır bölgelerinde belli miktarda toprak tavizini kabul eden Ankara yeni planda Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği gerçekleşene kadar garantörlük haklarının, Ada’da bulundurulan asker sayısı dahil, korunmasını istiyor.
       Ana hatlarını verdiğimiz bu yeni plan son şeklini almış değil. Yukarda da bahsettiğim gibi büyükelçilerimizin uyarıları, Köşk’te yapılacak zirvelerde sağlanacak uzlaşmalarla, değişiklikler yapılabilir. Ancak Gül ve kurmayları bu haliyle bile planın AB ülkelerince “kabul edilebilir” bulunduğu görüşünü savunuyorlar.
       
DENKTAŞ İKNA OLMAZSA!...
       Kritik soru şu; AKP Hükümeti yeni plana Köşk zirvesinde onay almasına karşın Denktaş direnirse ne olacak?
       Üstelik Denktaş’ın direneceği de anlaşılıyor...
       Bu noktada Kıbrıs’ta kurulacak yeni hükümet büyük önem taşıyor. Eğer Ankara’yla anlaşabilecek, örneğin Mehmet Ali Talat’ın başbakanlığında bir hükümet kurulursa Denktaş’ın direniş şansı kalmayacak. “Görüşmecilikten çekilirim”, “Cumhurbaşkanlığından çekilirim” gibi tehdit dolu açıklamaları da Ankara’yı etkilemeyecek.
       Peki ya Kıbrıs’ta hükümet kurulamazsa ya da Denktaş’ın sözüyle hareket edecek bir hükümet kurulursa, n’olur?
       İşte o zaman Türk-Rum müzakerelerinden önce, hayli sert geçecek Ankara-Lefkoşa mücadeleleri izleriz.
       Bu nedenle öncelikle dikkat edilmesi, üzerinde durulması gereken yeni plan değil, Kıbrıs’ta kurulacak yeni hükümet...
       

Ümit SEZGİN / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News Kıbrıs'ta tam da Ankara'nın istediği oldu!
MSNBC News Soruşturma komisyonlarının önündeki iki risk
MSNBC News Mesaj alındı, saflar belirlendi...
MSNBC News Yeni Kürt politikası ve KADEK'in değişimi
MSNBC News Güvensizlik kaynaklı muhalefet ve AKP inadı
MSNBC News Tehdit değil ikna gerekiyor!...
MSNBC News Talabani Başbakan Kürdistan şampiyon!
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları