Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Soruşturma komisyonlarının önündeki iki risk
 
Mesut Yılmaz ve 5 bakan hakkında soruşturma önergelerini kabul eden Meclis çok büyük bir sorumluluk aldı. Komisyonlar, siyasi infaza gitmeden, hukuki sonuçlara ulaşmak zorundadır.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
9 Aralık 2003—  Bir kamuoyu araştırması Türk halkının yüzde 81’inin soruşturma açılmasını doğru bulduğunu ortaya koydu. Bu da komisyonlara yönelik beklentinin ne kadar büyük olduğunun en iyi göstergesi.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Meclis AKP ve CHP’lilerin ortak oylarıyla Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan, Güneş Taner, Recep Önal, Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını kabul etti. Muhtemelen önümüzdeki dönemde yeni isimler de eklenecek.
       Şimdi komisyonlar kurulacak, 4 ay süren soruşturmalar yapılacak ardından Yüce Divan kurulup kurulmamasına karar verilecek.
       Bu noktadan itibaren soruşturma komisyonlarının önünde iki büyük risk var:
       Bir, soruşturmaların yetki ve mevzuat eksikliği, süre darlığı gibi nedenlerle bihakkın gerçekleştirilememesi, hukuki ve gerçek sonuçlara ulaşılamaması...
       İki, siyasi mülahazaların hukuki gerçeklerin önüne geçerek, soruşturmaların bir siyasi linçe dönüşmesi...
       
EKSİK SORUŞTURMA RİSKİ
       İlk büyük tehlike soruşturma komisyonlarının herkesi tatmin edecek hukuki verilere ulaşamamasıdır.
       Bunun en iyi ve yakın örneğini bu soruşturmalara kaynaklık eden araştırma komisyonunun çalışması sırasında gördük. Araştırma komisyonu üyeleri hem sözlü hem de raporlarında yazılı olarak mevzuat ve yetki eksikliği nedeniyle pek çok bilgi ve belgeye ulaşamadıklarını açıkca itiraf ettiler. Ve pek çok yeni düzenleme yapılması gerektiği uyarısında bulundular.
       Gerçi soruşturma komisyonları, araştırma komisyonlarına göre daha yetkilidir, taleplerinin bağlayıcılığı vardır. Ancak yeterli olmayabilir. Özellikle devlet sırrı, ticari sır gibi kavramların yeniden düzenlenmediği, şeffaflıkla ilgili yasal düzenlemelerin hala hayata geçmediği düşünülürse, soruşturma komisyonunun önündeki muhtemel engeller de daha rahat anlaşılır.
       Bu risk gerçekleşir, soruşturma komisyonları net, somut hukuki sonuçlara varamazsa, gerçek suç ve suçlular tespit edilemezse, şu an suçlanan isimlerin hepsi aklanacak ve toplumda büyük bir hayal kırıklığı yaşanacaktır. Çünkü biraz aşağıda ele alacağımız gibi toplumun ezici çoğunluğu bu konularda şuç işlendiğine inanmakta ve suçluların cezalandırılmasını istemektedir. Yaşanacak bir fiyasko, bundan sonra herhangi bir yolsuzlukla mücadele girişiminin toplumsal destek bulma şansını ortadan kaldıracaktır.
       
KAMUOYU BASKISI RİSKİ
       Kamuoyunun bu inancı ve beklentisi, ne yazık ki aynı zamanda ikinci riski doğurmaktadır; komisyonların kamuoyu baskısı altında kalarak hukuki değil, siyasi karar vermeleri riski....
       Poolmark Araştırma şirketinin Türkiye genelinde yaptığı geniş katılımlı bir ankete göre, Türk halkının yüzde 81.2’si Mesut Yılmaz ve 5 bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını olumlu karşılamaktadır. “Yanlış olur” diyenlerin oranı sadece
       yüzde 8.4’dür. Yani soruşturma komisyonu kurulmasına karşı çıkanların oranı yüzde 10 bile değildir.
       Bu oranlar halkımızın ezici çoğunlukla suç işlendiğine inandığını gösterir.
       Pekii bu suçu Mesut Yılmaz ve söz konusu 5 bakan mı işlemiştir?
       İşte bu vatandaşa sorulacak soru değildir. Vatandaşa sorarsanız muhtemelen “evet” diyecektir ama oran yüzde 100 de olsa, bu cevabın hukuki hiç bir geçerliliği yoktur.
       Bu soruya hukuki cevabı verecek olan öncelik soruşturma komisyonlarıdır, sonra gerekirse Yüce Divan gelecektir.
       Ancak komisyonlar, vatandaşın beklentisiyle hareket edemezler. Gerçek suçlulara, somut kanıtlara, bilgi ve belgelere ulaşamadan verilecek bir yüce divan kararı hem komisyonları hem Meclis’i töhmet altında bırakacaktır hem de muhtemelen Yüce Divan’dan çıkacak bir beraat kararı büyük hayal kırıklığı yaratacaktır.
       

Ümit SEZGİN / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
   
MSNBC News Mesaj alındı, saflar belirlendi...
MSNBC News Yeni Kürt politikası ve KADEK'in değişimi
MSNBC News Güvensizlik kaynaklı muhalefet ve AKP inadı
MSNBC News Tehdit değil ikna gerekiyor!...
MSNBC News Talabani Başbakan Kürdistan şampiyon!
MSNBC News Meclis tezkere ile açılacak
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları