Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Meclis tezkere ile açılacak
 
Hükümet, MGK toplantısından sonra kararını netleştirdi. Meclis’e 1 Mart’takinden farklı olarak yetki tezkeresi gönderecek. Tezkerenin Meclis’in açılışına yetiştirilmesi planlanıyor.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
22 Eylül 2003—  Yetki tezkeresi Meclis’ten geçerse Irak’a ne zaman, ne kadar asker gideceğine, Meclis’ten yetki alan hükümet karar verecek. Böylece Hükümet ABD ile müzakere masasına eli daha güçlü oturacak.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’nin Türkiye’den asker istediği günden beri Washington’la Ankara arasında yaşanan bir sıkıntı var. Ankara her seferinde “Şu işin detaylarını konuşalım, uzlaşmaya varalım, biz kararı ondan sonra alalım” diyor. ABD ise 1 Mart tezkeresinde yaşananları hatırlatarak “Önce yetkiyi alın, daha sonra detayları konuşalım” cevabı veriyor.
       “Neden?” sorusuna ise cevapları açık: “1 Mart’tan önce aylarca uğraştık, yüz sayfalık mutabakat metni hazırladık ama size Meclis’ten geçiremediniz. Boşa kürek çekmiş olduk. Bu sefer aynı şeyi yaşamak istemiyoruz.”
       İşte bu anlaşmazlık nedeniyle Dışişleri de Genelkurmay da bugüne kadar ABD’den istediği detay cevapların hiç birini alamadı.
       
ÖNCE YETKİ SONRA MÜZAKERE
       Direnişi kıramayan Ankara sonunda Washington’a hak verdi, onların tercih ettiği yöntemi kabul etti.
       Önce, tıpkı Afganistan’a asker gönderildiği dönemde olduğu gibi Meclis’ten yetki istenecek. Irak’a asker gönderme konusunda yetki alan Hükümet hemen ardından ABD ile müzakere masasına oturacak, “Buyrun, burada varacağımız uzlaşmayı hayata geçirmek için yetkim var” diyecek.
       Kulislere sızan bilgilere bakılırsa, hükümet yetki tezkeresini bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta başı Meclis’e göndermeyi planlıyor. Böylece yeni yasama döneminin ilk veya ikinci haftasında Meclis yetki tezkeresini görüşebilecek.
       Yani sanıldığının aksine Hükümet ağırdan almıyor, tam tersine süreci hızlandırmaya çalışıyor.
       
YETKİ ALMAK HUKUKEN MÜMKÜN
       Hükümet’in görüş aldığı pek çok hukukçuya göre böyle bir yetki almak hukuken mümkün. Son örneği Afganistan’a barış gücü gönderilirken yaşanmıştı. O dönem Meclis’ten çıkan tezkerede Afganistan’a ne kadar ve hangi koşullarda asker gönderileceğine Bakanlar Kurulu’nun karar vereceği hükmü vardı.
       Ancak Meclis hukukçularının dikkat çektiği bir nokta va:
       Tezkere’de süre sınırı olmak zorunda. Askerin Irak’ta ne kadar süre görev yapacağı olmasa bile tezkerenin kendi geçerlilik süresi olması gerekiyor. Dolayısıyla bu da, tezkere yenilenmedikçe askerin maksimum görev süresi oluyor.
       
YETKİ ALMAK SİYASETEN ZOR
       Yetki tezkeresi hukuken mümkün görünüyor, en azından sorunlar aşılabilir nitelikte. “Ancak bu tezkereyi geçirebilmek siyaseten mümkün mü?” sorusu gündeme geldiğinde iş biraz daha çetrefilleşiyor.
       Bir kere, Irak’a asker gönderme tezkeresinin çok detaylı olması gerektiğini düşünenler ezici çoğunlukta. “Irak’a asker göndermek Afganistan’a asker göndermeye benzemez” diyenler, Türk askerinin nerede, hangi koşullarda ve hangi görevleri yapacağı gibi soruların cevabının mutlaka tezkerede yeralması gerektiğini dile getiriyorlar.
       Yine aynı isimler, 1 Mart’ta tezkerenin reddedildiğini hatırlatarak “Böylesine hassasiyet taşıyan bir konuda, yasamanın karar verme yetkisini yürütmeye devreden bir tezkereyi Meclis’ten geçirmek siyasi etiğe de yakışmaz” yorumunu dile getiriyorlar.
       Ancak bu itirazlara rağmen Hükümet yetki tezkeresini Meclis’e getirirse ne olur? Hükümet üyelerinden yansıyan hava; “Fire endişemiz yok. Biz Meclis’e güveniyorsak Meclis grubumuz da bize güvenecektir” şeklinde...
       Olası fire sayısını tahmin etmek güç. Abartılı rakamlara kulak asmamak gerekiyor, ama aynı şekilde fire olmayacağını söyleyenler de gerçekci değiller.
       Böyle bir durumda Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın tavrı önemli. Önceki tezkereye şiddetle muhalefet eden Arınç bu sefer suskun. Ancak sessizliğini “tezkereye evet diyecek” şeklinde deşifre etmek de zor. Arınç’ın, hele yetki tezkeresine muhalefet etmesi daha büyük olasılık gibi görünüyor. Şimdiden Arınç’a yakın isimler “Pek usulden olmamasına rağmen gelen tezkerede önergeyle değişiklik yapabiliriz” mesajı veriyor.
       Ancak Hükümet’ten yansıyan mesajlar “sorun çıkmayacağı” yolunda. Başbakana yakın bir isim perspektifi şöyle çiziyor:
       “Meclis’in ilk açıldığı hafta veya engeç ikinci haftanın başı tezkere çıkar. Hükümet bu yetkiyle ABD ile masaya oturur. Masada askerler de olur. En fazla bir hafta- 10 gün müzakereler sürer. Bu arada BM de ABD’nin yeni müracaatı konusunda kararını verir. Olumlu olursa Hükümet’in işi kolaylaşır, ama olmazsa fikri değişmez. Müzakereler bittikten sonra Çankaya Köşkü’nde zirve yapılır. Askerler ve hükümet zirvede Cumhurbaşkanı Sezer’i ikna ederler. Zaten tezkere Meclis’ten geçmişse Cumhurbaşkanı’nın ikna olmaktan başka şansı yok, çünkü veto yetkisi yok. Tüm bunlar Ekim ayının ikinci yarısına yetişir.”
       Manzara bu... Ama yine de kesin konuşmak zor.
       Biz böyle çook perspektif çizenler, takvim belirleyenler gördük.
       Sonra rüzgar esti, kar yağdı, hepsinin planı elde kaldı...
       

Ümit SEZGİN / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
 
       
   
MSNBC News Oydaştırabildiklerimizden misiniz, oydaştıramadıklarımızdan mısınız?
MSNBC News Yerel seçim referandumla birleşirse?...
MSNBC News Zirveden çıkan oydaşma mı, oynaşma mı?
MSNBC News Öğrenmemek kadar bilmemek de suçtur
MSNBC News Son tahlilde 'Buna da şükür'
MSNBC News Bakan Gül kimi tehdit ediyor?
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları