Home page
Haber Menüsü


 
Dış ticaret açığı büyüyor
 
Uzun vadeli bir üretim ve ihracata odaklı büyüme stratejisinde geçici bir dönem için bazı fedakarlıkların yapılması kaçınılmaz. Ancak bu fedakarlıklar mutlaka bir strateji doğrultusunda hareket edildiğinde bir anlam ifade edebilir.
 
Ali Dölek
NTV-MSNBC
 
1 Ekim 2003—  Türkiye, yıllardır ihracata odaklı bir büyüme mücadelesi veriyor. Ancak her geçen gün de dış ticaret açığı büyümeye devam ediyor. İhracatçı bir ülke olmaktan çok ithalatı gün geçtikçe artan bir ülke görünümü karşımıza çıkıyor. İthalat da büyüme dönemlerinde geçici olarak artış gösteren yatırım malları ithalatından çok, tüketim malları üzerine odaklanmış durumda. Türkiye ürettiğinden çok tüketen, sattığından çok alıp harcayan savurgan bir ülke profili çiziyor.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: İhracat hacminde Türkiye'nin payı düşük
MSNBC News Ali Dölek: DTÖ Cancun Zirvesi neler getirecek?
MSNBC News Ali Dölek: Karayolu Taşıma Kanunu'na eleştiri büyük
MSNBC News Ali Dölek: TSE uygulamalarında yaşanan sorunlar
MSNBC News Ali Dölek: Lojistik sektörü teşvik edilmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
DIŞ TİCARET AÇIĞINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 40,9
       Türkiye’nin dış ticaret açığı, yani ihracatın ithalatı karşılama oranı, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 40,9 oranında artış kaydetti. İhracatın arttığını dile getirip seviniyoruz ancak ithalatın artışı daha yüksek oranlarda seyretmeye devam ediyor. Nitekim Temmuz 2003 döneminde ithalat yüzde 34,6 oranında artış gösterirken, ihracat ise yüzde 32 oranında artış kaydetti.
       İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde 71.3’den yüzde 69,7’ye gerilemiş durumda.
       Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre ithalatın mal gruplarına göre dağılımı incelendiğinde de karşımıza ilginç ve üzücü bir tablo çıkıyor. İthalatta en fazla artış kaydedilen ürünlerin tüketim malları grubunda olduğunu görüyoruz ve oran çarpıcı: yüzde 39,3. Geçen yılın aynı döneminde tüketim malları ithalatı 2 milyar 607 milyon dolar iken bu yıl 3 milyar 632 milyon dolara çıkmış durumda.
       Aşağıdaki tabloda da gayet belirgin olarak karşımıza çıkan dış ticaret açığındaki bu büyüme, ihracatın son günlerdeki görece artış kaydediyor olmasına sevinmemizi engelliyor.


       
       
İTHALAT-İHRACAT DENGESİ İYİ KURULMALI
       Üretim ve ihracat ekseni üzerinde hareket etmekten başka kurtuluş yolu olmayan Türkiye’nin ithalat-ihracat dengesini çok iyi koordine etmesi ve bu yönde bir strateji geliştirmesi kaçınılmazdır. Rüzgarın akışına kendini bırakmış tarzda savrulan operasyonel işlemler ve dış ticaret uygulamaları, uzun vadeli bir stratejik bakış açısından yoksun bir görünümde karşımıza çıkıyor.
       İthalatın serbestleştirilmesi esprisiyle vergi indirimlerine gidilirken aşırı ithalattan dolayı yerli üreticilerin zor duruma düştükleri gözleniyor ve ardından bir bakıyorsunuz antidamping vergisi uygulamaya kalkıp, konfeksiyon sektörünün önünde hammadde niteliği taşıyan ürünlerin ithalatı ve girdi maliyetini yükseltiyorsunuz ve bu sefer de imalatçı-ihracatçıların eleştirilerine muhatap oluyorsunuz.
       Hammadde niteliği taşıyan ürünlerin ithalatında uygulanan korumacı modellerin aynı zamanda yerli üretici ve ihracatçıların girdi maliyetlerini yükseltici bir anlam taşıdığını da unutmamak gerekiyor. İthalattaki kısıtlamaların dolaylı olarak ihracata zarar vermemesi için kısıtlama politikalarının yanı sıra yerli üreticiyi destekleyici önlemlerin de alınması zorunluluğu doğuyor.
       Uzun vadeli bir üretim ve ihracata odaklı büyüme stratejisinde geçici bir dönem için bazı fedakarlıkların yapılması kaçınılmazdır. Ancak bu fedakarlıklar mutlaka bir strateji doğrultusunda hareket edildiğinde bir anlam ifade edecektir. Türkiye, sürekli vurguladığımız stratejik arkaplanı güçlü bir ihracat hamlesine ve kendine yeter bir ülke görünümüne özlemini her geçen gün artırmaya devam ediyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları